Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ενδιαφέρον Cosco για την εξαγορά του 23,1% του ΟΛΠ

Ενδιαφέρον Cosco για την εξαγορά του 23,1% του ΟΛΠ
Ενδιαφέρον Cosco για την εξαγορά του 23,1% του ΟΛΠ
Η International Container Terminal Services Inc. από τις Φιλιππίνες έχει δηλώσει ότι θα υποβάλει προσφορά για την εξαγορά των ΟΛΠ και ΟΛΘ, όταν τεθούν προς πώληση
"Η" 29/9
Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 23,1% του ΟΛΠ, όταν η κυβέρνηση εκκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, επιβεβαίωσε η Cosco, η οποία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, αποτελεί πιθανότατα το βασικό ενδιαφερόμενο για το λιμάνι του Πειραιά, χωρίς, όμως να είναι και η μόνη.

Από το βήμα του ναυτιλιακού συνεδρίου «Shipping Today & Tomorrow - Διεθνείς εξελίξεις, τάσεις και επενδύσεις στην ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ο κ. Τάσος Βαμβακίδης, αναπληρωτής εμπορικός διευθυντής της Piraeus Container Terminal ή ΣΕΠ, θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται τον προβλήτα ΙΙ, μεταφέροντας -όπως είπε- τη θέση της διοίκησης της Cosco, όπως αυτή έχει εκφραστεί, σημείωσε ότι «εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναφορικά με τη διάθεση του 23,1% των μετοχών του ΟΛΠ, τότε και η Cosco μπορεί να ενδιαφερθεί».
Η ΣΕΠ, πάντως, είναι αποφασισμένη σε κάθε περίπτωση να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στον Πειραιά και όπως τόνισε ο κ. Βαμβακίδης: «Δεν πρέπει να αφήσουμε καμιά κρίση να επηρεάσει την επένδυση της Cosco στην Ελλάδα».
Η ΣΕΠ, με επενδύσεις ύψους 640 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015 σε πάγια στοιχεία, θα έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο container terminal της Ανατολικής Μεσογείου, συνολικής χωρητικότητας 3,7 εκατ. TEU. Από τον επόμενο μήνα, μάλιστα, ξεκινά η κατασκευή και του προβλήτα ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, όπως προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση παραχώρησης.
Μηστήρες H Cosco δεν είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος. Η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) έχει δηλώσει επίσημα ότι θα υποβάλει προσφορά για την εξαγορά των δύο βασικών λιμανιών της Ελλάδας, δηλαδή για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, όταν αυτά τεθούν προς πώληση στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ICTSi, Enrique Razon, ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να διαθέσει μέχρι και 500 εκατ. δολάρια.
Από την κυβέρνηση, πάντως, εκτιμούν ότι με τη δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού θα υπάρξουν διεκδικητές και από άλλες χώρες, κυρίως της Ευρώπης (γερμανικοί, ολλανδικοί όμιλοι κ.λπ.), ενώ εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την Abu Dhabi Ports.

Δεν υπάρχουν σχόλια: