Αποδομείται ο στενός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ
Καθαρό προβάδισμα και διεύρυνση της διαφοράς για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας αύριο Κυριακή. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, αθροιστικά κινούνται περί το 42% στην προτίμηση του εκλογικού σώματος, σαφής ένδειξη των κοινωνικών διεργασιών , οι οποίες αντανακλούνται και στην απομάκρυνση από τα κόμματα εξουσίας.
Στο κυβερνών κόμμα οι απώλειες είναι πρωτόγνωρες και πλέον αφορούν διαφοροποιήσεις του στενού πυρήνα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά:
Με 5,1% προηγείται η Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύει αύριο η εφημερίδα Real News. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 23,7% των προτιμήσεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 18,6%. το ΚΚΕ 8,1%, ο ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,1% , η Δημοκρατική Αριστερά 2,7%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,3%, το Άρμα Πολιτών 1,3%, άλλο κόμμα 4,7% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 25,9%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 11,9%.
Παρόμοιο προβάδισμα που ανέρχεται στο 4,8% έχει η Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 17,4% του δείγματος, η Ν.Δ. 22,2%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΛΑΟΣ 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, η ΔΗΣΥ 2,2%, η ΔΗΜΑΡ 2,4%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,4%, το Άρμα Πολιτών 1,4%, άλλο κόμμα 3,4% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 30,9%.Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει το 6,4%.
Από τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας προκύπτουν τα εξής:
Το 55% διαφωνεί με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας πριν από τις εκλογές, επικροτώντας τη «μη συναίνεση» του Σαμαρά. Οι πολίτες, σε αυτή την έρευνα δείχνουν να μη συμφωνούν σε «πολύχρωμη Κυβέρνηση μωσαϊκό» (Σαμαράς), ενώ το 67% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών. Το 76% δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους φόρους και τις έκτακτες εισφορές. Οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αναμένουν από τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει στη ΔΕΘ μείωση της φορολογίας (78%), δέσμευση ότι δεν θα επιβληθούν νέα φορολογικά μέτρα (66%), αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του αριθμού των βουλευτών (48%), άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (30%), κατάργηση και συγχώνευση των οργανισμών του Δημοσίου (27%) και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (26%).
Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων αναμένονται να μπουν στο “μικροσκόπιο” των επιτελείων των κομμάτων, προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα για τις «τάσεις» που δημιουργούνται στο εκλογικό σώμα.