Δημοσιεύσαμε χθες μια ευρεία περίληψη της συνέντευξης που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς στον “Τύπο της Κυριακής”, με τίτλο “Πως θα κυβερνήσω“. Σήμερα συνεχίζουμε με αποσπάσματα από τη συνέντευξη που αφορούν την πορεία της ΝΔ προς τις εκλογές και δίνουν μια πρώτη ιδέα του τρόπου με τον οποίο θα κυβερνήσει ο Σαμαράς.
Στην συνέντευξη επισημαίνεται επίσης ότι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του Μνημονίου είναι ύφεση και πάλι ύφεση. Αυτό δηλαδή για το οποίο προειδοποιούσε ο Σαμαράς από την αρχή. Και φτάνουμε τώρα, ύστερα από 15 μήνες να χρησιμοποιεί ο Βενιζέλος τις θέσεις  του Σαμαρά για να διαπραγματευθεί με την τρόικα, αλλά ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση να ..επιτίθενται στον Σαμαρά για τις θέσεις του.
Φταίει η ύφεση που ξέφυγε το πρόγραμμα από τους στόχους του, ή φταίει η εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση;
Φταίει κυρίως η «συνταγή», που ήταν λάθος, όπως από την αρχή τους είχαμε προειδοποιήσει. Ασφαλώς υπήρξαν -και υπάρχουν- πολλά λάθη και υστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Αλλά το ίδιο το πρόγραμμα δημιουργεί ύφεση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν. Και γι’ αυτό δεν πιάνει τους στόχους του. Το ότι φταίει η ύφεση τώρα ξαφνικά το ανακάλυψε η κυβέρνηση. Χωρίς, βέβαια, να έχει την εντιμότητα να δεχθεί ότι εκείνη υπέγραψε μια οικονομική πολιτική που «κορυφαίο συστατικό» της είχε την ύφεση. .. Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα. Αλλά όταν φορολογείς και ξαναφορολογείς την ώρα που η οικονομία έχει λυγίσει, μην περιμένεις πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις δεν έκλεισαν και η ανεργία δεν εκτινάχθηκε επειδή… δεν εφαρμόστηκε σωστά το πρόγραμμα. Αλλά γιατί ήταν λάθος πρόγραμμα…Η πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε, όπως ακριβώς την είχαμε προειδοποιήσει. Και για τους λόγους που την είχαμε προειδοποιήσει: Γιατί η ύφεση που προκάλεσε δεν επέτρεψε τη μείωση των ελλειμμάτων. Που τώρα μεγαλώνουν, παρά τις θυσίες, αντί να μικραίνουν. Και τώρα υποχρεώνεται να πάρει κι άλλα μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση, που δεν τα αντέχει η οικονομία, ούτε η κοινωνία, όπως ακριβώς την είχαμε προειδοποιήσει… Υποχρεώνεται ακόμα να κάνει πράγματα που της είχαμε προτείνει (όπως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – κι όχι βέβαια το ξεπούλημά της όσο όσο). Όμως, δεν μπορεί να τα κάνει, δεν ξέρει πώς να τα κάνει και δεν τα πιστεύει. Έχει χαθεί ο έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος. Τους προειδοποιούσαμε γι’ αυτό από πέρσι. Το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί τώρα. Τους το επισήμανε και η αρμόδια επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που η ίδια η κυβέρνηση είχε ορίσει. Και την ανάγκασαν σε παραίτηση…Δεν άντεξαν την αλήθεια! Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Και νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο πια η κυβέρνηση να τις αποφύγει…
 Θέλω το λαό στο πλάι μου – απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες πολίτες.
 Δεν επιδιώκω τη συγκυβέρνηση. Δική μας επιλογή είναι να ζητήσουμε από το λαό ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις. Θέλω όταν κυβερνήσω να έχω τα χέρια μου λυμένα για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Και το λαό στο πλάι μου. Να ξέρει από πριν τι θα κάνω. Όχι για άλλα να εκλεγώ και τα αντίθετα να κάνω, όπως συνέβη με τον κ. Παπανδρέου…Ξέρω ότι ο λαός στις δύσκολες στιγμές θέλει καθαρές λύσεις. Δεν θέλει μια ετερόκλητη κυβέρνηση -μια κυβέρνηση κουρελού-, όπου όλοι θα τσακώνονται για μια «θεσούλα». Να ξέρετε ότι τέτοιοι «ζεστο-θεσούληδες» υπήρξαν πάντα μόνιμοι εχθροί του έθνους μας.
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το εκλογικό σώμα θα μας δώσει αυτοδυναμία. Γιατί όλοι έχουν κατανοήσει πια ότι ξέραμε τι λέγαμε, ότι ξέρουμε πού πατάμε και πού πάμε, ότι μπορούμε να διαπραγματευθούμε καλύτερα και ότι μπορούμε να ενώσουμε το λαό στις δύσκολες στιγμές. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες πολίτες. …
Το ΠΑΣΟΚ έχει τη λογική όταν είναι στην αντιπολίτευση να λέει «όχι σε όλα» κι όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση να απαιτεί απ’ όλους τους άλλους να πουν «ναι σε όλα». Αυτό εννοεί όταν λέει «συναίνεση»…Εμείς, έτσι κι αλλιώς, έχουμε εντελώς διαφορετική λογική: Ο,τι σωστό κάνει το στηρίζουμε και χωρίς να μας το ζητήσουν. Αλλά το λάθος δεν το ψηφίζουμε, όποιος κι αν μας το ζητήσει. Κι αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε στο εξής… Τώρα είναι η ώρα της ισχυρής εντολής για καθαρές λύσεις. Οχι η ώρα της συνενοχής σε πολιτικές που ήδη έχουν αποτύχει.
Γιατί η συναίνεση που μας ζητούν τώρα αυτό είναι: πρόσχημα για να παραμείνουν στην κυβέρνηση αυτοί που έπεσαν έξω σε όλα.
 Ολιγομελής κυβέρνηση τεχνοκρατών
Ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα που θα περιλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, κι όχι μόνο από το χώρο της αγοράς, είναι κάτι που το σκέπτομαι έντονα εδώ και καιρό. Αλλά δεν θέλω να ανακοινώσω κάτι πριν το ψάξω καλά και το θωρακίσω απ’ όλες τις πλευρές. Πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές, αλλά με καλή προετοιμασία. Όχι εύκολους πειραματισμούς σε κρίσιμες στιγμές.
Σε πόσο χρόνια μια κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει αποτελέσματα στην Οικονομία;
Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμά μας, η ανάκαμψη θα φανεί πριν κλείσει χρόνος. Η ύφεση θα ξεπεραστεί ολοκληρωτικά λίγο αργότερα. Πάνω στο χρόνο θα φανεί και η μείωση του ελλείμματος. Αλλά στα δύο χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά και στα τρία χρόνια και κάτι η εικόνα θα έχει αντιστραφεί πλήρως. Μόνο που χρειάζεται πλήρης εφαρμογή του προγράμματος με συνέπεια…
Με ποια κριτήρια θα συγκροτηθούν  τα ψηφοδέλτια της ΝΔ;
 Με κριτήρια αξιοκρατίας, ενότητας και ανανέωσης. Χωρίς «τιμαριούχους» της πολιτικής – που φαντάζονται τους εαυτούς τους «ιδιοκτήτες» της παράταξης και τους υπόλοιπους εφήμερους «ενοικιαστές»- και με όρους ισότιμους για όλους. Αυτό διασφαλίζει απόλυτα την ενότητα της παράταξης.  Την ανανέωση την ξεκίνησα εγώ, τη συνεχίζω και θα την ολοκληρώσουν οι ψηφοφόροι. Το ίδιο και την αξιοκρατία. Εγώ οφείλω να δώσω ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Αλλά την πραγματική επιλογή της ανανέωσης την έχουν στα χέρια τους οι ψηφοφόροι της παράταξης…
Ανακήρυξη της ΑΟΖ το γρηγορότερο δυνατό
 -Έχετε πολλές φορές αναφερθεί στο θέμα της ΑΟΖ. Εφόσον εκλεγείτε πρωθυπουργός, θα προχωρήσετε άμεσα στη μονομερή κήρυξή της;
 Απάντηση: Ναι, το γρηγορότερο δυνατό. Υπάρχουν οι διεθνείς προϋποθέσεις! Μιλάμε για κάτι που η Κύπρος έχει κάνει εδώ και χρόνια. Είναι, βέβαια, σοβαρό ζήτημα και απαιτεί προεργασία.
 Αν ερχόταν ξανά το Σκοπιανό στο προσκήνιο, θα κρατούσατε και τώρα τη στάση που κρατήσατε στις αρχές της δεκαετίας του ’ 90 και εξαιτίας της οποίας αναγκαστήκατε να περπατήσετε στην «πολιτική έρημο», όπως ο ίδιος έχετε πει;
Απάντηση: Θα εξακολουθήσω να κρατώ την ίδια πολιτική, που αποτελεί έκτοτε και την επίσημη εθνική πολιτική της χώρας. Δεν είναι «δική μου» πολιτική αυτή.
Τότε υπηρέτησα, ως υπουργός Εξωτερικών, μια εθνική πολιτική που την είχαν εγκρίνει ομόφωνα η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός μας και με συντριπτική πλειοψηφία η Ελληνική Βουλή. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο. Μόνο που εγώ την πολιτική αυτή την πίστευα κιόλας…