Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Εμείς κι όχι εσείς μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον

Στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να πιστωθεί τουλάχιστον ένα πράγμα: δεν ακολουθούν το δρόμο των προκατόχων τους, οι οποίοι απέφευγαν τις προσωπικές επαφές και περιορίζονταν στο διάλογο στο θεσμικό επίπεδο.
Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν συναντηθεί και έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο αρκετές φορές τα δύο τελευταία χρόνια. Η κρισιμότητα της κατάστασης και πιθανότατα η προσωπική σχέση τους, η οποία κρατάει από τα χρόνια που σπούδαζαν στις ΗΠΑ, επέβαλαν ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Αυτή η καλή χημεία γέννησε προσδοκίες σε πολλούς ότι μπορεί να διαμορφώσει κλίμα στοιχειώδους συνεννόησης. Παραλίγο μάλιστα να προκύψει και κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά η «δουλειά» χάλασε. Το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία δεν είναι καθαρό, ενώ στην ατμόσφαιρα υπάρχει και η υποψία ότι επρόκειτο για μπλόφα. Η «Κ.Ε.» αποφάσισε να οργανώσει ένα διάλογο εφ' όλης της ύλης μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά παραθέτοντας τις θέσεις που εξέφρασαν στις ομιλίες τους στη ΔΕΘ και στις συνεντεύξεις τύπου που έδωσαν. Δεν αυθαιρετήσαμε επί της ουσίας. Χρησιμοποιήσαμε τα δικά τους λόγια για όλα τα μείζονα ζητήματα. Η μόνη «αυθαιρεσία» είναι η χωροταξική τοποθέτηση των απόψεών τους, έτσι ώστε να φανεί ότι οι δύο άνδρες συνομιλούν σε πρώτο χρόνο.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πριν από σχεδόν δύο χρόνια ο λαός ζήτησε επανάσταση, την επανάσταση του αυτονόητου. Αυτό κάνουμε, αυτό προσπαθούμε, αυτός είναι ο στόχος μας. Εκεί οδηγούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Σου απαντώ ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε κλείσει τρία χρόνια μέσα στα οποία η ελληνική οικονομία θα έχει γνωρίσει το πιο μεγάλο πλήγμα στην ιστορία του τόπου από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γ.Α.Π.: Το 2009 ξεκίνησε μ' έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα 2% του ΑΕΠ. Και καταλήξαμε να ανακαλύπτουμε σταδιακά ένα έλλειμμα πάνω από 15%. Δηλαδή απόκλιση 30 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας. Να μην πιστεύει πια την Ελλάδα κανείς.
Α. ΣΑΜ.: Εγώ θα πω μόνον ένα νούμερο. Η πρόβλεψη για το έλλειμμα στο πρώτο οκτάμηνο φέτος ήταν ότι θα μειωνόταν στο 4%. Ξέρεις πόσο πήγε; Συν 22%. Μας έχει φύγει ο πάτος. Αυτοδιαψεύδεται πανηγυρικά όλη η κυβέρνηση.
Γ.Α.Π.: Πολλά ακούσαμε για μαγικές λύσεις. Μια βολική και εύκολη άρνηση της πραγματικότητας. Τίποτα δεν ήταν, ούτε είναι εύκολο. Γι' αυτό δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα, διαπραγματευόμενοι σοβαρά. Γνώμονάς μας το εθνικό συμφέρον.
Α. ΣΑΜ.: Η Ευρώπη γνωρίζει ότι η σημερινή στρατηγική απέτυχε και πιστεύω ότι θα δώσει μια ευκαιρία σε μια κυβέρνηση που έχει μια άλλη πρόταση, να δείξει τη διαφορά. Δόση προφανώς δεν θα χάσω, αλλά θα κερδίσω όσο χρόνο χρειαστεί για να τους πείσω.
Γ.Α.Π.: Σου είχα πει πρόσφατα, προ ολίγων μηνών και όταν συναντηθήκαμε και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων να πάμε μαζί, να συζητήσουμε με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με την τρόικα ένα φορολογικό σύστημα διαφορετικό, που θα είναι ακόμη πιο απλό, θα μειώνει κάποιους συντελεστές, θα είναι ακόμα πιο επίκαιρο, θα είναι εφαρμόσιμο. Αλλά να πούμε στον ελληνικό λαό ότι κάνοντας αυτό το νέο σύστημα προϋπόθεση είναι όλοι να το τηρήσουμε. Οχι να το πει το ΠΑΣΟΚ και μετά να βγει η Νέα Δημοκρατία και να πάει να το πυροβολήσει, για να δώσει άλλοθι σε κάποιους να μην πληρώνουν τους φόρους τους.
Α. ΣΑΜ.: Ο κόσμος θέλει καθαρές λύσεις. Θέλει να κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση που κρατά το τιμόνι σταθερά. Τι θα ζητούσα εγώ από το ΠΑΣΟΚ σε μια εικόνα που το ΠΑΣΟΚ θα είναι αντιπολίτευση; Να δείξει τη μισή υπευθυνότητα απ' αυτή που έχουμε δείξει εμείς σήμερα. Αυτό εμένα θα μου αρκεί.
Γ.Α.Π.: Κρινόμαστε κάθε μέρα και δίνουμε μια μεγάλη μάχη. Δεν φυγομαχούμε, όπως έκαναν άλλοι. Δεν πετάμε την καυτή πατάτα σε κάποιον άλλο. Εμείς αναλάβαμε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Και ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές, θέλει προοπτική.
Α. ΣΑΜ.: Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα υπηρετούμε δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις. Ο άδειος λόγος πέθανε πια στην Ελλάδα και δεν έχει τροπαιούχους. Η προοπτική που δίνω εγώ είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος σε τρία με τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμά μας.
Γ.Α.Π.: Νομίζεις ότι θα λυθεί το πρόβλημα αν φύγει αυτή η κυβέρνηση; Το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν αύριο φύγει αυτή η κυβέρνηση, αν παραιτηθεί αυτή η κυβέρνηση;
Α. ΣΑΜ.: Το πρόβλημα είναι πολιτικό, δεν είναι προσώπων. Εγώ για παράδειγμα διαπραγματεύομαι και πιστεύω ότι πρέπει να το κάνει ο καθένας. Το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί γιατί ζει μια υπαρξιακή κρίση.
Γ.Α.Π.: Θα ήταν πολύ περίεργο μια κυβέρνηση να μην συζητά, να μην υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, να μην αγωνιά για το αν κάνει το καλύτερο. Και εγώ αυτή την κυβέρνηση την χαίρομαι, διότι είχαμε κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς που σπάνια εμφανίζονταν και υπουργικά συμβούλια που ήταν ανύπαρκτα.
Α. ΣΑΜ.: Η κυβέρνησή σου είναι αιχμάλωτη σ' ένα λάθος, είναι ανίκανη να πιάσει τους στόχους της.
Γ.Α.Π.: Μας μιλάς για μειώσεις φόρων. Μειωμένους φόρους είχαμε το 2009. Είχαμε ανάπτυξη; Είχαμε μείον 2%. Είχαμε καλή διαχείριση; Το έλλειμμα έφτασε στο 15%.
Α. ΣΑΜ.: Εχετε γίνει την ώρα της μεγαλύτερης ύφεσης που γνωρίζει ο τόπος φορολάτρες, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ οικονομικής πολιτικής. Πες μου ένα βιβλίο οικονομικών, από την Κίνα μέχρι την Αμερική, που να λέει ότι την ώρα που υπάρχει βαθιά ύφεση εσύ αυξάνεις τους φόρους.
Γ.Α.Π.: Εμείς φέραμε την Ελλάδα στη δεκαετία του '50; Εμείς το κάναμε αυτό; Αυτή η κυβέρνηση; Η προηγούμενη κυβέρνηση μας έφερε στα 36 δισ. έλλειμμα. Εμείς αυτό που αποφύγαμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι ακριβώς μια καταστροφική χρεοκοπία. Εχουμε καταφέρει να απαλύνουμε το χρέος πολύ σημαντικά με διάφορους τρόπους.
Α. ΣΑΜ.: Ναι, έχουμε μπει σ' ένα καινούριο ελληνικό σκηνικό όπου πριν από την κάθε δόση υπάρχει μια κρίση, μετά την κάθε κρίση υπάρχει ένα καινούριο χαράτσι κι αυτό δημιουργεί μια συστηματική ελληνική μίνι ή μάξι τραγωδία.
Γ.Α.Π.: Βεβαίως δεν είναι ευχάριστο να πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν τους πολίτες. Θέλουμε να τις κάνουμε με τον πιο δίκαιο τρόπο, με λιγότερα βάρη για τους φτωχούς και τα περισσότερα γι' αυτούς που έχουν. Κι αυτό κάνουμε. Στόχος μας να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς εισόδημα.
Α. ΣΑΜ.:Το κάθε νοικοκυριό βρίσκεται σε διάλυση. Τα λεφτά λείπουν από την αγορά. Η κατανάλωση πέφτει και όταν πέφτει ξεκινούν και πάλι νέα κύματα απολύσεων. Κανένας από την κυβέρνηση δεν έχει βγει να γνωρίσει την πραγματικότητα έξω στην αγορά, δηλαδή τα λουκέτα, ακόμη και τις εύρωστες εταιρείες που κινδυνεύουν να κλείσουν. Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα μαζί με τους Ελληνες ή την οικονομία χωρίς τους Ελληνες; Αυτό είναι το ερώτημά μου.
Γ.Α.Π.: Αυτή τη βαρβαρότητα παλεύουμε. Γι' αυτό είμαστε σοσιαλιστές. Ηδη ζούμε σ' ένα δύσκολο καπιταλιστικό σύστημα, όμως και μέσα σ' αυτό υπάρχουν περιθώρια στα οποία μπορούμε να κινηθούμε.
Α. ΣΑΜ.: Θυσίες χωρίς αποτέλεσμα σημαίνει κυβέρνηση αναποτελεσματική και ανίκανη γι' αυτά τα οποία δηλώνει ότι κάνει παρά τις θυσίες του κόσμου.
Γ.Α.Π.: Ξέρουμε ότι συμπιέζεται η μεσαία τάξη. Μόνο αν φτιάξουμε μια οικονομία εξαγωγική και δυναμική θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και όλες τις τάξεις, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους.
Α. ΣΑΜ.: Εδώ, δεν αρμέγετε την αγελάδα, τη σκοτώνετε. Ενα ζευγάρι που πέρσι έβγαζε στο σύνολο 2.353 ευρώ το μήνα, φέτος το εισόδημά του έχει πάει στα 1.990.
Γ.Α.Π.: Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν λύναμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης της χώρας μας. Νομίζεις ότι η τρόικα θέλει να αποτύχει η Ελλάδα; Αυτοί είναι δηλαδή που μας δημιούργησαν την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, το σύστημα υγείας, τα πανεπιστήμιά μας που δεν παράγουν τα σωστά πτυχία ή φταίνε αυτοί για το γεγονός ότι έχουμε γεωργία που δεν εξάγει ή για τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων μας; Η τρόικα φταίει γι' αυτά;
Α. ΣΑΜ.: Εγώ είπα και δημόσια ότι εντοπίζω προβλήματα κακοφωνίας, αναποφασιστικότητας και έλλειψης μακροπρόθεσμης προοπτικής σ' αυτά που γίνονται σήμερα στην Ευρώπη. Καθαρές κουβέντες. Αν το νέο μνημόνιο κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το ψηφίσω, αλλά αν δεν είναι, ασφαλώς θα το καταψηφίσουμε όχι 180, αλλά και 200 ψήφους να ζητάει το Σύνταγμα. Επαναλαμβάνω, το μείγμα της πολιτικής είναι λάθος.
Γ.Α.Π.: Εχω πάντως ακούσει ακόμη και για συνωμοσίες. Ειπώθηκε ότι ήταν συνωμοσία δική μου και του Στρος Καν ότι η Ελλάδα μπήκε στο ΔΝΤ. Να ξεφύγουμε επιτέλους απ' αυτά τα αστεία πράγματα και να δούμε την πραγματικότητα.
Α. ΣΑΜ.: Η πάστα μου και η νοοτροπία μου είναι τέτοια που δεν θα δεχθώ ποτέ να πω για οποιονδήποτε το οτιδήποτε αν δεν έχω κάτι συγκεκριμένο.
Γ.Α.Π.: Μπορείς να μου καταλογίσεις πολλά και ξέρεις ότι είμαι ανοικτός στην κριτική, δεν είμαι αλάνθαστος. Ομως είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην εθνική μας προσπάθεια για το κοινό μας μέλλον και το συλλογικό συμφέρον. Και ο δρόμος αυτός δεν έχει επιστροφή. Ενας δρόμος ο οποίος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι γεμάτος με εμπόδια, πολλές φορές μεγάλα, πολλές φορές όχι φανερά.
Α. ΣΑΜ.: Εσύ προσπαθείς επί δύο χρόνια να κρατηθείς στην εξουσία και κινείσαι πάνω σε δύο άξονες. Ο ένας είναι ψέματα, εκβιασμοί, ψευτοδιλήμματα και ο άλλος να απαιτείς από την αντιπολίτευση να σιωπά. Και όταν εμείς λέμε κάτι που είναι ενοχλητικό, αλλά αληθές και εθνικά επωφελές, αντιδράς και αρχίζει η προπαγάνδα. Εγώ δεν είμαι Μαυρογιαλούρος για να φωνάζω προεκλογικά «λεφτά υπάρχουν» και μετά να λέω ότι τα «φάγαμε μαζί».
Γ.Α.Π.: Αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί και εγώ προσωπικά κάνω και θα κάνω ό,τι μπορώ χωρίς το αίσθημα του πολιτικού κόστους. Αν είναι να φτιάξουμε την Ελλάδα να την φτιάξουμε όλοι μαζί, ο καθένας με τη συνεισφορά του. Ζητώ απ' όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στην αγωνία των πολιτών, αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Να διδαχθούν από την ιστορία και τα λάθη μας. Να δημιουργήσουμε ένα καινούριο υγιές πολιτικό σύστημα για τη χώρα. Δεν κάνω εγώ έκκληση, έκκληση κάνει η πατρίδα.
Α. ΣΑΜ.: Εύχομαι η Νέα Δημοκρατία να έχει μια ισχυρή εντολή του λαού. Εμείς θα προσπαθήσουμε να φέρουμε ανάκαμψη που θα φέρει την ανάπτυξη. Χρειάζεται μια πολιτική προϋπόθεση γι' αυτό, η σαφής εντολή του λαού για επαναδιαπραγμάτευση και επανεκκίνηση της οικονομίας. Και όσο ισχυρότερη είναι αυτή η εντολή, τόσο ισχυρότερος θα είναι αυτός που θα πάει να διαπραγματευτεί.
Και γι' αυτό απευθύνομαι στους νέους λέγοντάς τους ότι είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι σ' αυτόν τον τόπο. Ξέρω ότι τους έχουν πάρει τα όνειρα, την ελπίδα, το δικαίωμα για δουλειά. Εγώ απλώς λέω στους νέους ότι έχουμε σχέδιο και δρομολόγιο. Σημασία έχει να καταλάβει ο νέος ότι δεν υπάρχει τόπος σαν την Ελλάδα και ότι πρέπει να βοηθήσει.
Γ.Α.Π.: Επιμένω, ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές, θέλει προοπτική. Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ μέχρι τέλους με ό,τι ταλαιπωρεί την Ελλάδα, με ό,τι κλείνει το δρόμο στο μέλλον. Θα διαψεύσουμε όσους σήμερα λοιδορούν την Ελλάδα. Οσους βλέπουν την Ελλάδα να αποτυγχάνει, εμείς θα τους διαψεύσουμε. Από τους νέους ζητώ να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια ν' αλλάξουμε την Ελλάδα. Η χώρα τους έχει ανάγκη. Η χώρα μπορεί να γίνει διαφορετική, όμως αυτό δεν θα συμβεί αν αυτοί λείπουν. Τους ζητώ να μείνουν και να παλέψουμε μαζί.
* Γλώσσα των πολιτικών, γλώσσα ξύλινη. Διαφωνίες λεκτικές, που μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν αληθεύουν και επί της ουσίας, ιδιαίτερα σε αυτή την τόσο δύσκολη για τη χώρα συγκυρία. Εκατέρωθεν επιθέσεις που δεν πείθουν τους πολίτες για το ποιος εκ των δύο είναι ικανός να βελτιώσει την καθημερινότητά τους και να γιατρέψει την ομαδική κατάθλιψη που μας διακατέχει ως χώρα.
Δεν είναι απορίας άξιο γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα δύο μεγάλα κόμματα να μη συγκεντρώνουν στο σύνολο ούτε το 50% των ψηφοφόρων πλέον...

Δεν υπάρχουν σχόλια: