Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σκληρές αερομαχίες και πάλι στο Αιγαίο

Ανέβηκε ξαφνικά το θερμόμετρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων σήμερα στους ουρανούς του Αιγαίου με αερομαχίες, ενώ οι υπουργοί Άμυνας των δυο χωρών έχουν ήδη συμφωνήσει να συναντηθούν την Κυριακή στην Αττάλεια για εφ όλης της ύλης "συζήτηση γνωριμίας".

Μετά από ένα και πλέον έτος χωρίς αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών, οι τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στην διαδικασία αναχαίτισης/αναγνώρισης που εφαρμόζουν παγίως τα ελληνικά αεροσκάφη αεράμυνας και στράφηκαν εναντίον τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν "εμπλοκές" (αερομαχίες) σε τρεις περιπτώσεις - η μια ιδιαίτερα σκληρή.

Για να γίνει ακριβώς αντιληπτό το περιστατικό πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου απο τις αρχές του 2010 οι τούρκοι πιλότοι, σε αντίθεση με το παρελθόν, είχαν σχεδόν μηδενίσει την αντίδραση τους όταν πλησίαζαν τα ελληνικά μαχητικά για να τα "καταγράψουν" και συνέχιζαν την όποια - παράνομη - αποστολή τους.

Σήμερα, στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, μόλις οι τούρκοι είδαν τα ελληνικά αναχαιτίσθηκα αεροσκάφη, έστρεψαν τα δικά τους εναντίον τους με (θεωρητικό) σκοπο να εμποδίσουν την "καταγραφή" του αριθμού τους που είναι απαραίτητος για τα διπλωματικά διαβήματα.

Η πρώτη "εμπλοκή" έγινε λίγο πριν τις 11 μ και οι άλλες δυο στις 3.30 μ.

Απο τούρκικης πλευράς ενεπλάκησαν 6 F-16 και απο ελληνικής ανάλογος αριθμός αναχαιτιστικων.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη αερομαχία έγινε την ώρα που στον Έβρο οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ κκ Γιάννης Γιαγκος και Φραγκουλης Φραγκος παρακολουθούσαν την ασκηση τεθωρακισμένων "Χαλύβδινος Θώραξ", στο πλαίσιο της διακλαδικης άσκησης επί χαρτου "Αλέξανδρος".

Τα τουρκικα αεροσκάφη - 12 συνολικά, τα 8 οπλισμένα - παραβίασαν χθες και 3 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο.

Πήγες του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι ως αεροπορικό συμβάν η "εμπλοκή" δεν είναι σοβαρό - άλλωστε απο το 2009 και πριν γίνονταν εκατοντάδες κάθε χρόνο στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα το έτος αυτό είχαν γίνει 237 και το 2010 μόλις 13 - η τελευταία στις 15/9/10.

Οι ίδιες πήγες σημείωναν ότι η χθεσινή εξέλιξη έχει άλλη σημασία αν συμβολίζει αλλαγή στάσης της τούρκικης αεροπορίας στο Αιγαίο και έναρξη κλιμάκωσης των προκλήσεων και άλλη αν ήταν μια ad hoc αντίδραση "θερμοκέφαλου" πιλότου.

Συνεπώς, αναφέρουν, θα πρέπει να αξιολογηθεί η στάση των τούρκων και τις επόμενες ημέρες για να φανεί "που το πάνε".

Πάντως αυτό ίσως φανεί και στην κατ ιδίαν πρώτη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Πανος Μπεγλίτης και Ισμετ Γιλμαζ στο περιθώριο της συνοδού των υπουργών Άμυνας της ΝΑ Ευρώπης στην Αττάλεια της Τουρκιας.

Να σημειωθεί ότι ο κ Γιλμαζ ανέλαβε πρόσφατα - τον Ιούλιο - τα καθήκοντα του. και πλέον έχει αναβαθμισμένο ρόλο στα θέματα άμυνας και ασφαλεις μετά το "στρίμωγμα" των πασάδων απο τον κ. Ερντογαν.

Ενδιαφέρον Cosco για την εξαγορά του 23,1% του ΟΛΠ

Ενδιαφέρον Cosco για την εξαγορά του 23,1% του ΟΛΠ
Ενδιαφέρον Cosco για την εξαγορά του 23,1% του ΟΛΠ
Η International Container Terminal Services Inc. από τις Φιλιππίνες έχει δηλώσει ότι θα υποβάλει προσφορά για την εξαγορά των ΟΛΠ και ΟΛΘ, όταν τεθούν προς πώληση
"Η" 29/9
Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του 23,1% του ΟΛΠ, όταν η κυβέρνηση εκκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, επιβεβαίωσε η Cosco, η οποία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, αποτελεί πιθανότατα το βασικό ενδιαφερόμενο για το λιμάνι του Πειραιά, χωρίς, όμως να είναι και η μόνη.

Από το βήμα του ναυτιλιακού συνεδρίου «Shipping Today & Tomorrow - Διεθνείς εξελίξεις, τάσεις και επενδύσεις στην ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ο κ. Τάσος Βαμβακίδης, αναπληρωτής εμπορικός διευθυντής της Piraeus Container Terminal ή ΣΕΠ, θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται τον προβλήτα ΙΙ, μεταφέροντας -όπως είπε- τη θέση της διοίκησης της Cosco, όπως αυτή έχει εκφραστεί, σημείωσε ότι «εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναφορικά με τη διάθεση του 23,1% των μετοχών του ΟΛΠ, τότε και η Cosco μπορεί να ενδιαφερθεί».
Η ΣΕΠ, πάντως, είναι αποφασισμένη σε κάθε περίπτωση να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στον Πειραιά και όπως τόνισε ο κ. Βαμβακίδης: «Δεν πρέπει να αφήσουμε καμιά κρίση να επηρεάσει την επένδυση της Cosco στην Ελλάδα».
Η ΣΕΠ, με επενδύσεις ύψους 640 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015 σε πάγια στοιχεία, θα έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο container terminal της Ανατολικής Μεσογείου, συνολικής χωρητικότητας 3,7 εκατ. TEU. Από τον επόμενο μήνα, μάλιστα, ξεκινά η κατασκευή και του προβλήτα ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, όπως προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση παραχώρησης.
Μηστήρες H Cosco δεν είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος. Η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) έχει δηλώσει επίσημα ότι θα υποβάλει προσφορά για την εξαγορά των δύο βασικών λιμανιών της Ελλάδας, δηλαδή για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, όταν αυτά τεθούν προς πώληση στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ICTSi, Enrique Razon, ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να διαθέσει μέχρι και 500 εκατ. δολάρια.
Από την κυβέρνηση, πάντως, εκτιμούν ότι με τη δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού θα υπάρξουν διεκδικητές και από άλλες χώρες, κυρίως της Ευρώπης (γερμανικοί, ολλανδικοί όμιλοι κ.λπ.), ενώ εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την Abu Dhabi Ports.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ



 Αθήνα, 28.09.2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εργασιακή… ομηρεία που η Κυβέρνηση ψήφισε με τον εφαρμοστικό νόμο και προσπαθεί να επιβάλλει με την …”στρατιωτική πειθαρχία” του Υπουργού Οικονομικών, είναι μέτρο απάνθρωπο και αντισυνταγματικό.
Βασικά δικαιώματα των εργαζομένων που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις όπως “αποζημίωση λόγω απόλυσης”, “βλαπτικές μεταβολές”, “μειώσεις μισθών” και “συντάξεων” ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ με μια υπογραφή στο όνομα τάχα της διάσωσης της χώρας!!!
Τελικά είναι η πολλοστή φορά που η Κυβέρνηση “ΣΩΖΕΙ” την Ελλάδα αφού λόγω της ανικανότητας της να πατάξει την φοροδιαφυγή την φοροκλοπή και την εισφοροδιαφυγή κατακρεουργεί μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, αφορολόγητα όρια, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε οικονομική εξαθλίωση, τους συνταξιούχους στην ανέχεια και το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας σε μαρασμό.
Οι Έλληνες πολίτες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Κυβέρνηση “Ατάκτων” που οι Υπουργοί της χρησιμοποιούν τον Υπουργικό θώκο και τα Υπουργεία ως βιλαέτι τους.
Ακυρώνουν τις αποφάσεις των προκατόχων τους και χωρίς σχέδιο βαδίζοντας στο άγνωστο, ονομάζουν “πολιτική” την ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ και τις ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στους Μόνιμους καλοπληρωτές του συστήματος, μισθωτούς και συνταξιούχους.
Οι εργαζόμενοι οργισμένοι, αγανακτισμένοι ,εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στο σύνολο της αντιπολίτευσης του Κοινοβουλίου και στα συνδικάτα για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής .
Ζητούν όμως ξεκάθαρες θέσεις και δεσμεύσεις για τις…εφεδρείες και τις απολύσεις και την αποκατάσταση των αδικιών και των κομματικών διώξεων.
Ζητούν αξιοκρατία. Απαιτούν εργασία. Διεκδικούν αμοιβές αξιοπρέπειας.
• Ας σταματήσουν επιτέλους κάποιοι την διγλωσσία !!!
• Ας αναλογιστούν την ευθύνη τους απέναντι σ’ αυτόν τον κόσμο που χάνει την δουλειά του!!!
• Ας αφουγκραστούν την κοινωνία που γυρνά την πλάτη της στους εκφραστές του Μνημονίου και στους λάτρεις της παγκόσμιας διακυβέρνησης !!!
• Ας καταλάβουν επιτέλους ότι δεν εκφράζουν τον εαυτό τους αλλά τους απλούς ψηφοφόρους που υπομονετικά αναμένουν την υπεύθυνη στάση τους.

Σ’ ότι μας αφορά, θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές μας, στις θέσεις μας, στις αξίες μας και στους αγώνες μας.
Στα (χιλιο)μετρα της αδιαλλαξίας και τις Αλαζονείας της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απαντούμε με δυναμικές κινητοποιήσεις συντονισμένες ενέργειες αντίστασης για να τους στείλουμε σε μόνιμη εργασιακή εφεδρεία. Στον Μαραθώνιο της ΑΔΙΚΙΑΣ αντιστεκόμαστε και επιζητούμε την οριστική ρήξη, επιδιώκοντας την ΑΝΑΤΡΟΠΗ.
Είμαστε όρθιοι!! Είμαστε παρόντες!!! Θα αισθάνονται την ανάσα μας σε κάθε πράξη ανομίας!!! Θα αισθάνονται την ανάσα μας σε κάθε δίωξη κομματική!!!


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Με 22,3% (και 6,8 μονάδες) προηγείται η ΝΔ...

Προβάδισμα 6,8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του κυβερνώντος κόμματος δίνει στη Νέα Δημοκρατία δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του  Mega.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 22,3%, ενώ έπεται το ΠΑΣΟΚ με 15,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 9,8%, ο ΛΑΟΣ με 7,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,4%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2% και το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών με 1,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο 19,7%.
Το 22,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ως καταλληλότερο Πρωθυπουργό τον...
 Αντώνη Σαμαρά, το 16,1% τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ το 60,1% κανέναν από τους δύο.
Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση κρίνετε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση, το 14,7% απαντά μία κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά, το 8,39% η τωρινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, το 36,5% μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και το 38,1% καμία από τις παραπάνω.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 18% το κρίνει θετικά. «Όχι» στις πρόωρες εκλογές λέει το 52,6%, ενώ υπέρ τάσσεται το 45,6%.
Ορατός είναι ο κίνδυνος πτώχευσης για το 54,8% των πολιτών. Αντιθέτως το 44,3% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης της χώρας.
Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες (ποσοστό 77,8%) θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στο ευρώ, ενώ το 15,8% πιστεύει ότι η χώρα δεν πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Εμείς κι όχι εσείς μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον

Στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να πιστωθεί τουλάχιστον ένα πράγμα: δεν ακολουθούν το δρόμο των προκατόχων τους, οι οποίοι απέφευγαν τις προσωπικές επαφές και περιορίζονταν στο διάλογο στο θεσμικό επίπεδο.
Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν συναντηθεί και έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο αρκετές φορές τα δύο τελευταία χρόνια. Η κρισιμότητα της κατάστασης και πιθανότατα η προσωπική σχέση τους, η οποία κρατάει από τα χρόνια που σπούδαζαν στις ΗΠΑ, επέβαλαν ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Αυτή η καλή χημεία γέννησε προσδοκίες σε πολλούς ότι μπορεί να διαμορφώσει κλίμα στοιχειώδους συνεννόησης. Παραλίγο μάλιστα να προκύψει και κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά η «δουλειά» χάλασε. Το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία δεν είναι καθαρό, ενώ στην ατμόσφαιρα υπάρχει και η υποψία ότι επρόκειτο για μπλόφα. Η «Κ.Ε.» αποφάσισε να οργανώσει ένα διάλογο εφ' όλης της ύλης μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά παραθέτοντας τις θέσεις που εξέφρασαν στις ομιλίες τους στη ΔΕΘ και στις συνεντεύξεις τύπου που έδωσαν. Δεν αυθαιρετήσαμε επί της ουσίας. Χρησιμοποιήσαμε τα δικά τους λόγια για όλα τα μείζονα ζητήματα. Η μόνη «αυθαιρεσία» είναι η χωροταξική τοποθέτηση των απόψεών τους, έτσι ώστε να φανεί ότι οι δύο άνδρες συνομιλούν σε πρώτο χρόνο.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πριν από σχεδόν δύο χρόνια ο λαός ζήτησε επανάσταση, την επανάσταση του αυτονόητου. Αυτό κάνουμε, αυτό προσπαθούμε, αυτός είναι ο στόχος μας. Εκεί οδηγούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Σου απαντώ ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε κλείσει τρία χρόνια μέσα στα οποία η ελληνική οικονομία θα έχει γνωρίσει το πιο μεγάλο πλήγμα στην ιστορία του τόπου από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γ.Α.Π.: Το 2009 ξεκίνησε μ' έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα 2% του ΑΕΠ. Και καταλήξαμε να ανακαλύπτουμε σταδιακά ένα έλλειμμα πάνω από 15%. Δηλαδή απόκλιση 30 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας. Να μην πιστεύει πια την Ελλάδα κανείς.
Α. ΣΑΜ.: Εγώ θα πω μόνον ένα νούμερο. Η πρόβλεψη για το έλλειμμα στο πρώτο οκτάμηνο φέτος ήταν ότι θα μειωνόταν στο 4%. Ξέρεις πόσο πήγε; Συν 22%. Μας έχει φύγει ο πάτος. Αυτοδιαψεύδεται πανηγυρικά όλη η κυβέρνηση.
Γ.Α.Π.: Πολλά ακούσαμε για μαγικές λύσεις. Μια βολική και εύκολη άρνηση της πραγματικότητας. Τίποτα δεν ήταν, ούτε είναι εύκολο. Γι' αυτό δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα, διαπραγματευόμενοι σοβαρά. Γνώμονάς μας το εθνικό συμφέρον.
Α. ΣΑΜ.: Η Ευρώπη γνωρίζει ότι η σημερινή στρατηγική απέτυχε και πιστεύω ότι θα δώσει μια ευκαιρία σε μια κυβέρνηση που έχει μια άλλη πρόταση, να δείξει τη διαφορά. Δόση προφανώς δεν θα χάσω, αλλά θα κερδίσω όσο χρόνο χρειαστεί για να τους πείσω.
Γ.Α.Π.: Σου είχα πει πρόσφατα, προ ολίγων μηνών και όταν συναντηθήκαμε και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων να πάμε μαζί, να συζητήσουμε με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με την τρόικα ένα φορολογικό σύστημα διαφορετικό, που θα είναι ακόμη πιο απλό, θα μειώνει κάποιους συντελεστές, θα είναι ακόμα πιο επίκαιρο, θα είναι εφαρμόσιμο. Αλλά να πούμε στον ελληνικό λαό ότι κάνοντας αυτό το νέο σύστημα προϋπόθεση είναι όλοι να το τηρήσουμε. Οχι να το πει το ΠΑΣΟΚ και μετά να βγει η Νέα Δημοκρατία και να πάει να το πυροβολήσει, για να δώσει άλλοθι σε κάποιους να μην πληρώνουν τους φόρους τους.
Α. ΣΑΜ.: Ο κόσμος θέλει καθαρές λύσεις. Θέλει να κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση που κρατά το τιμόνι σταθερά. Τι θα ζητούσα εγώ από το ΠΑΣΟΚ σε μια εικόνα που το ΠΑΣΟΚ θα είναι αντιπολίτευση; Να δείξει τη μισή υπευθυνότητα απ' αυτή που έχουμε δείξει εμείς σήμερα. Αυτό εμένα θα μου αρκεί.
Γ.Α.Π.: Κρινόμαστε κάθε μέρα και δίνουμε μια μεγάλη μάχη. Δεν φυγομαχούμε, όπως έκαναν άλλοι. Δεν πετάμε την καυτή πατάτα σε κάποιον άλλο. Εμείς αναλάβαμε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Και ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές, θέλει προοπτική.
Α. ΣΑΜ.: Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα υπηρετούμε δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις. Ο άδειος λόγος πέθανε πια στην Ελλάδα και δεν έχει τροπαιούχους. Η προοπτική που δίνω εγώ είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος σε τρία με τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμά μας.
Γ.Α.Π.: Νομίζεις ότι θα λυθεί το πρόβλημα αν φύγει αυτή η κυβέρνηση; Το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν αύριο φύγει αυτή η κυβέρνηση, αν παραιτηθεί αυτή η κυβέρνηση;
Α. ΣΑΜ.: Το πρόβλημα είναι πολιτικό, δεν είναι προσώπων. Εγώ για παράδειγμα διαπραγματεύομαι και πιστεύω ότι πρέπει να το κάνει ο καθένας. Το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί γιατί ζει μια υπαρξιακή κρίση.
Γ.Α.Π.: Θα ήταν πολύ περίεργο μια κυβέρνηση να μην συζητά, να μην υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, να μην αγωνιά για το αν κάνει το καλύτερο. Και εγώ αυτή την κυβέρνηση την χαίρομαι, διότι είχαμε κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς που σπάνια εμφανίζονταν και υπουργικά συμβούλια που ήταν ανύπαρκτα.
Α. ΣΑΜ.: Η κυβέρνησή σου είναι αιχμάλωτη σ' ένα λάθος, είναι ανίκανη να πιάσει τους στόχους της.
Γ.Α.Π.: Μας μιλάς για μειώσεις φόρων. Μειωμένους φόρους είχαμε το 2009. Είχαμε ανάπτυξη; Είχαμε μείον 2%. Είχαμε καλή διαχείριση; Το έλλειμμα έφτασε στο 15%.
Α. ΣΑΜ.: Εχετε γίνει την ώρα της μεγαλύτερης ύφεσης που γνωρίζει ο τόπος φορολάτρες, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ οικονομικής πολιτικής. Πες μου ένα βιβλίο οικονομικών, από την Κίνα μέχρι την Αμερική, που να λέει ότι την ώρα που υπάρχει βαθιά ύφεση εσύ αυξάνεις τους φόρους.
Γ.Α.Π.: Εμείς φέραμε την Ελλάδα στη δεκαετία του '50; Εμείς το κάναμε αυτό; Αυτή η κυβέρνηση; Η προηγούμενη κυβέρνηση μας έφερε στα 36 δισ. έλλειμμα. Εμείς αυτό που αποφύγαμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι ακριβώς μια καταστροφική χρεοκοπία. Εχουμε καταφέρει να απαλύνουμε το χρέος πολύ σημαντικά με διάφορους τρόπους.
Α. ΣΑΜ.: Ναι, έχουμε μπει σ' ένα καινούριο ελληνικό σκηνικό όπου πριν από την κάθε δόση υπάρχει μια κρίση, μετά την κάθε κρίση υπάρχει ένα καινούριο χαράτσι κι αυτό δημιουργεί μια συστηματική ελληνική μίνι ή μάξι τραγωδία.
Γ.Α.Π.: Βεβαίως δεν είναι ευχάριστο να πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν τους πολίτες. Θέλουμε να τις κάνουμε με τον πιο δίκαιο τρόπο, με λιγότερα βάρη για τους φτωχούς και τα περισσότερα γι' αυτούς που έχουν. Κι αυτό κάνουμε. Στόχος μας να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς εισόδημα.
Α. ΣΑΜ.:Το κάθε νοικοκυριό βρίσκεται σε διάλυση. Τα λεφτά λείπουν από την αγορά. Η κατανάλωση πέφτει και όταν πέφτει ξεκινούν και πάλι νέα κύματα απολύσεων. Κανένας από την κυβέρνηση δεν έχει βγει να γνωρίσει την πραγματικότητα έξω στην αγορά, δηλαδή τα λουκέτα, ακόμη και τις εύρωστες εταιρείες που κινδυνεύουν να κλείσουν. Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα μαζί με τους Ελληνες ή την οικονομία χωρίς τους Ελληνες; Αυτό είναι το ερώτημά μου.
Γ.Α.Π.: Αυτή τη βαρβαρότητα παλεύουμε. Γι' αυτό είμαστε σοσιαλιστές. Ηδη ζούμε σ' ένα δύσκολο καπιταλιστικό σύστημα, όμως και μέσα σ' αυτό υπάρχουν περιθώρια στα οποία μπορούμε να κινηθούμε.
Α. ΣΑΜ.: Θυσίες χωρίς αποτέλεσμα σημαίνει κυβέρνηση αναποτελεσματική και ανίκανη γι' αυτά τα οποία δηλώνει ότι κάνει παρά τις θυσίες του κόσμου.
Γ.Α.Π.: Ξέρουμε ότι συμπιέζεται η μεσαία τάξη. Μόνο αν φτιάξουμε μια οικονομία εξαγωγική και δυναμική θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και όλες τις τάξεις, ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους.
Α. ΣΑΜ.: Εδώ, δεν αρμέγετε την αγελάδα, τη σκοτώνετε. Ενα ζευγάρι που πέρσι έβγαζε στο σύνολο 2.353 ευρώ το μήνα, φέτος το εισόδημά του έχει πάει στα 1.990.
Γ.Α.Π.: Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν λύναμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης της χώρας μας. Νομίζεις ότι η τρόικα θέλει να αποτύχει η Ελλάδα; Αυτοί είναι δηλαδή που μας δημιούργησαν την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, το σύστημα υγείας, τα πανεπιστήμιά μας που δεν παράγουν τα σωστά πτυχία ή φταίνε αυτοί για το γεγονός ότι έχουμε γεωργία που δεν εξάγει ή για τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων μας; Η τρόικα φταίει γι' αυτά;
Α. ΣΑΜ.: Εγώ είπα και δημόσια ότι εντοπίζω προβλήματα κακοφωνίας, αναποφασιστικότητας και έλλειψης μακροπρόθεσμης προοπτικής σ' αυτά που γίνονται σήμερα στην Ευρώπη. Καθαρές κουβέντες. Αν το νέο μνημόνιο κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το ψηφίσω, αλλά αν δεν είναι, ασφαλώς θα το καταψηφίσουμε όχι 180, αλλά και 200 ψήφους να ζητάει το Σύνταγμα. Επαναλαμβάνω, το μείγμα της πολιτικής είναι λάθος.
Γ.Α.Π.: Εχω πάντως ακούσει ακόμη και για συνωμοσίες. Ειπώθηκε ότι ήταν συνωμοσία δική μου και του Στρος Καν ότι η Ελλάδα μπήκε στο ΔΝΤ. Να ξεφύγουμε επιτέλους απ' αυτά τα αστεία πράγματα και να δούμε την πραγματικότητα.
Α. ΣΑΜ.: Η πάστα μου και η νοοτροπία μου είναι τέτοια που δεν θα δεχθώ ποτέ να πω για οποιονδήποτε το οτιδήποτε αν δεν έχω κάτι συγκεκριμένο.
Γ.Α.Π.: Μπορείς να μου καταλογίσεις πολλά και ξέρεις ότι είμαι ανοικτός στην κριτική, δεν είμαι αλάνθαστος. Ομως είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στην εθνική μας προσπάθεια για το κοινό μας μέλλον και το συλλογικό συμφέρον. Και ο δρόμος αυτός δεν έχει επιστροφή. Ενας δρόμος ο οποίος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι γεμάτος με εμπόδια, πολλές φορές μεγάλα, πολλές φορές όχι φανερά.
Α. ΣΑΜ.: Εσύ προσπαθείς επί δύο χρόνια να κρατηθείς στην εξουσία και κινείσαι πάνω σε δύο άξονες. Ο ένας είναι ψέματα, εκβιασμοί, ψευτοδιλήμματα και ο άλλος να απαιτείς από την αντιπολίτευση να σιωπά. Και όταν εμείς λέμε κάτι που είναι ενοχλητικό, αλλά αληθές και εθνικά επωφελές, αντιδράς και αρχίζει η προπαγάνδα. Εγώ δεν είμαι Μαυρογιαλούρος για να φωνάζω προεκλογικά «λεφτά υπάρχουν» και μετά να λέω ότι τα «φάγαμε μαζί».
Γ.Α.Π.: Αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί και εγώ προσωπικά κάνω και θα κάνω ό,τι μπορώ χωρίς το αίσθημα του πολιτικού κόστους. Αν είναι να φτιάξουμε την Ελλάδα να την φτιάξουμε όλοι μαζί, ο καθένας με τη συνεισφορά του. Ζητώ απ' όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στην αγωνία των πολιτών, αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Να διδαχθούν από την ιστορία και τα λάθη μας. Να δημιουργήσουμε ένα καινούριο υγιές πολιτικό σύστημα για τη χώρα. Δεν κάνω εγώ έκκληση, έκκληση κάνει η πατρίδα.
Α. ΣΑΜ.: Εύχομαι η Νέα Δημοκρατία να έχει μια ισχυρή εντολή του λαού. Εμείς θα προσπαθήσουμε να φέρουμε ανάκαμψη που θα φέρει την ανάπτυξη. Χρειάζεται μια πολιτική προϋπόθεση γι' αυτό, η σαφής εντολή του λαού για επαναδιαπραγμάτευση και επανεκκίνηση της οικονομίας. Και όσο ισχυρότερη είναι αυτή η εντολή, τόσο ισχυρότερος θα είναι αυτός που θα πάει να διαπραγματευτεί.
Και γι' αυτό απευθύνομαι στους νέους λέγοντάς τους ότι είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι σ' αυτόν τον τόπο. Ξέρω ότι τους έχουν πάρει τα όνειρα, την ελπίδα, το δικαίωμα για δουλειά. Εγώ απλώς λέω στους νέους ότι έχουμε σχέδιο και δρομολόγιο. Σημασία έχει να καταλάβει ο νέος ότι δεν υπάρχει τόπος σαν την Ελλάδα και ότι πρέπει να βοηθήσει.
Γ.Α.Π.: Επιμένω, ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές, θέλει προοπτική. Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ μέχρι τέλους με ό,τι ταλαιπωρεί την Ελλάδα, με ό,τι κλείνει το δρόμο στο μέλλον. Θα διαψεύσουμε όσους σήμερα λοιδορούν την Ελλάδα. Οσους βλέπουν την Ελλάδα να αποτυγχάνει, εμείς θα τους διαψεύσουμε. Από τους νέους ζητώ να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια ν' αλλάξουμε την Ελλάδα. Η χώρα τους έχει ανάγκη. Η χώρα μπορεί να γίνει διαφορετική, όμως αυτό δεν θα συμβεί αν αυτοί λείπουν. Τους ζητώ να μείνουν και να παλέψουμε μαζί.
* Γλώσσα των πολιτικών, γλώσσα ξύλινη. Διαφωνίες λεκτικές, που μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν αληθεύουν και επί της ουσίας, ιδιαίτερα σε αυτή την τόσο δύσκολη για τη χώρα συγκυρία. Εκατέρωθεν επιθέσεις που δεν πείθουν τους πολίτες για το ποιος εκ των δύο είναι ικανός να βελτιώσει την καθημερινότητά τους και να γιατρέψει την ομαδική κατάθλιψη που μας διακατέχει ως χώρα.
Δεν είναι απορίας άξιο γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα δύο μεγάλα κόμματα να μη συγκεντρώνουν στο σύνολο ούτε το 50% των ψηφοφόρων πλέον...

Αστυνομικοί κατέλαβαν τον Λυκαβηττό


“Η ΕΛ.ΑΣ πενθεί, ημέρα πληρωμής, ημέρα πένθους” γράφει το πανό που κρέμασαν λίγο μετά τις έξι το πρωί περίπου 50 αστυνομικοί που ανέβηκαν στο λόφο του Λυκαβηττού

Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για τις μειώσεις στους μισθούς τους και είχαν προαναγγείλει εντυπωσιακές κινητοποιήσεις.

Η ΕΛ.ΑΣ. και η κοινωνία μαζί πονάνε λένε οι αστυνομικοί που προαναγγέλλουν μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των άλλων εργαζόμενων. Υπάρχουν αστυνομικοί που ζητούν ακόμη και άδειες άνευ αποδοχών για να ... μπαρκάρουν σε καράβια και να σώσουν τα σπίτια τους που έχουν πνιγεί από τα χρέη.  Υπάρχουν αστυνομικοί που ζητούν ακόμη και άδειες άνευ αποδοχών για να ... μπαρκάρουν σε καράβια και να σώσουν τα σπίτια τους που έχουν πνιγεί από τα χρέη.

Εξόρμηση στην Περιφέρεια

Στην Περιφέρεια εξορμούν οι βουλευτές της Ν.Δ. προκειμένου να μεταφέρουν στους πολίτες το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως γράφει σήμερα ο «Αδέσμευτος Τύπος», με την περαιτέρω κλιμάκωση των αντιπολιτευτικών τόνων, στη Ν.Δ. στοχεύουν στην πλήρη αποδόμηση τόσο του Γιώργου Παπανδρέου όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ιδίως για τα θέματα της Οικονομίας και με αφορμή τα νέα επώδυνα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης εκτόξευσε νέα πυρά κατά των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία συνιστούν ένα «μπουλούκι ατάκτων» με τους αρμόδιους υπουργούς να αυτοδιαψεύδονται και να αλληλοδιαψεύδονται, «προκαλώντας βάναυσα – χωρίς ίχνος σεβασμού τον κόσμο, που υφίσταται άδικες θυσίες, εξαιτίας της πολιτικής τους».

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Μπροστά -έως και 6%- η Ν.Δ. σε τρεις δημοσκοπήσεις

Tρεις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται από 4,3 ως και 5,8 μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ δημοσιοποιούνται αύριο ενώ τα δύο μεγαλύτερα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά από 36,8 έως περίπου 46%.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» η Ν.Δ. φέρεται να συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 21,3%, το ΠΑΣΟΚ 15,5%, το ΚΚΕ 7,4% ο ΛΑΟΣ 5, 6% ο ΣΥΡΙΖΑ 5%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,5%, οι Οικολόγοι 3% και το Αρμα Πολιτών 1,6%.
Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Ν.Δ. συγκεντρώνει 29,3% και το ΠΑΣΟΚ 21,3%.
Σε άλλη δημοσκόπηση της RASS για το «Παρόν», η Ν.Δ. συγκεντρώνει 25,1%, το ΠΑΣΟΚ 20,8%, το ΚΚΕ 8%, ο ΛΑΟΣ 5,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,1%, οι Οικολόγοι 3,1%, η Δημοκρατική Αριστερά 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,6% και το Αρμα 1,5%.
Είναι ενδεικτικό ότι στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση υπάρχει και ερώτημα «με ποιόν αρχηγό το ΠΑΣΟΚ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές». Η απάντηση είναι 28,7% με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μόλις 11,7% με τον Γιώργο Παπανδρέου και 51% με κανέναν από τους δύο.
Η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE για τον «Τύπο της Κυριακής»
Συγκεκριμένα η Ν.Δ. συγκεντρώνει 21,5% , το ΠΑΣΟΚ 15,5%, το ΚΚΕ 9%, το ΛΑΟΣ 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,5%, η ΔΗΜΑΡ 3%, η ΔΗΣΥ 2%, το Αρμα Πολιτών 2%, άλλο κόμμα 4%, ενώ όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό ή αποχή ή είναι αναποφάσιστοι φθάνουν το 30%.
Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 36% και της ΝΔ στο 60%. Το 59,5% δεν επιλέγει ως καταλληλότερο πρωθυπουργό κανέναν μεταξύ των κυρίων Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 24% και ο πρωθυπουργός 15%.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Αντικείμενο οξύτατης -έως και υστερικής- κριτικής έγινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε εκπομπή του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου, Russia Today.
Οι δύο σχολιαστές επικρίνουν σφόδρα την εξαγγελία ακόμα σκληρότερων μέτρων λιτότητας από τον κ. Βενιζέλο μετά την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα και ανατρέχουν σε δηλώσεις του:
«Για να μην γίνει η Ελλάδα αποδιοπομπαίος τράγος…», «αν θέλουμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, αν θέλουμε να σταματήσει ο εκβιασμός της Ελλάδας…», τότε η μόνη στρατηγική επιλογή είναι η λιτότητα, σχολιάζουν οι δύο παρουσιαστές.
Στο σημείο αυτό ξεκινά η επίθεση: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος «κοιμάται με την τρόικα», «βρίσκεται στην υπηρεσία της τρόικας και των τραπεζιτών», «δεν είναι Έλληνας, είναι παράφρων».
Οι σχολιαστές στηλιτεύουν το «εμείς» που χρησιμοποιεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «σαν να ταυτίζει το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών με αυτό των τραπεζιτών».
Προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε τη νομιμοποίηση να υπογράψει το Μνημόνιο, «έπρεπε να έχει προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση».
Επιστρέφοντας στον κ. Βενιζέλο υποστηρίζουν ότι «θέλει να εξαπατήσει τους πολίτες, κάνει ό,τι μπορεί για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα».
Η πολιτική ανάλυση ολοκληρώνεται με την «ευχή» της παρουσιάστριας προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών: «Θα έπρεπε να βρεθεί συγκαλεσμένος με τον Αλεξάντερ Λεμπέντεφ (σ.σ Ρώσος μεγιστάνας) και να πάρει αυτό που του αξίζει σε live μετάδοση».
Όσοι δεν καταλάβατε, δείτε τον Λεμπέντεφ σε ρόλο «πυγμάχου».

ΝΔ: Γονατίζει ο Έλληνας από μέτρα…στο γόνατο!


 Άδικα, αναποτελεσματικά, δυσβάστακτα και κυρίως γραμμένα στο …γόνατο θεωρεί η ΝΔ πως είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, δηλώνει βέβαιο πως οι νέες επώδυνες αποφάσεις δεν θα αποδώσουν, προειδοποιούν για νέα κρυφά χαράτσια και ανεβάζουν τους τόνους επαναφέροντας με κάθε ευκαιρία το αίτημα των εκλογών.

Αν και η πρόσκληση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες παραμένει ζωντανή και η απόκτηση νωπής, ισχυρής λαϊκής εντολής -«καθαρής λύσης», όπως την αποκαλεί ο ίδιος ο αρχηγός της παράταξης- αποτελεί διαρκές ζητούμενο για το στρατόπεδο της Συγγρού, κορυφαία στελέχη αποφεύγουν να επαναλαμβάνουν την επιθυμία τους σε πολλές από τις παρεμβάσεις τους, καθώς προτιμούν να εστιάζουν στην εποικοδομητική αντιπολίτευση, εξηγώντας τα τρωτά σημεία, τις παραδοξότητες και τις θολές αποφάσεις, παρά να δίνεται η αίσθηση στους πολίτες πως μοναδική αγωνία της ΝΔ είναι αυτή της επαναφοράς της στην εξουσία.

Η ισχύς εν τη ενώσει
 Σε αυτό το πλαίσιο, επιτελικά στελέχη δε σταματούν να υπογραμμίζουν πως το «τσουνάμι των άδικων μέτρων», δεν είναι τίποτα άλλο παρά απόρροια της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής.
Τη θέση αυτή κλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα να υπερασπιστούν δημοσίως όλα τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πιο χαρακτηριστική την παρέμβαση του «ήπιου», αντιπροέδρου, Σταύρου Δήμα, που καταλόγισε προχειρότητα, ατολμία, αδράνεια και αναβλητικότητα στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας πως με την πολιτικής της προκαλεί επιπλέον ύφεση, αυξάνει το έλλειμμα και την ανεργία και διώχνει τις επενδύσεις ενώ την κάλεσε να κινητοποιήσει μέτρα άμεσης ανάκαμψης, για να αποτρέψει βαθύτερη ύφεση και περαιτέρω χειροτέρευση της οικονομίας.

«Οι αριθμοί, δυστυχώς, μας δικαιώνουν»
Δικαίωση πίσω από τα νούμερα βλέπουν οι καθημερινοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Οι αρμόδιοι τομεάρχες, βλέπουν μάλιστα πίσω από τα νέα μέτρα, μια «ομολογία αποτυχίας», υπογραμμίζοντας πως η Κυβερνητική πολιτική αδυνατεί να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της Οικονομίας, καθώς μέχρι σήμερα το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά, τα έσοδα καταρρέουν, οι δαπάνες διογκώνονται και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει.
Παράλληλα με τις στοχευμένες παρατηρήσεις, τα αρμόδια στελέχη κρατούν ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους χαρακτηρίζοντας «διανοούμενος φωστήρες», όσους ενεπνεύσθησαν και ανακοίνωσαν το νέο πακέτο μέτρων, πρωτοφανούς σκληρότητας.

Νέα αντιπολιτευτική… ορολογία!
Η ΝΔ προτίθεται το επόμενο διάστημα να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις αλλά και νέους… όρους!
Ήδη ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος έκανε λόγο για «μπουλούκι ατάκτων», αναφερόμενος σε μια σειρά δηλώσεων Κορυφαίων Υπουργών, εγκαταλείποντας έτσι την πιο light εκδοχή που άκουγε στη φράση: «κυβερνητικό σκορποχώρι».
Νέα ορολογία εισήγαγε τις τελευταίες ώρες και ο Γραμματέας της «γαλάζιας» Κ.Ο., Κώστας Τασούλας, ο οποίος μίλησε για «επικίνδυνο δίδυμο», Παπανδρέου-Βενιζέλου, χτυπώντας ταυτόχρονα των πρωθυπουργό και των υπουργό των Οικονομικών αλλά και αποδυναμώνοντας το πολιτικό κεφάλαιο και των 2, εξισώνοντας τους και αντιμετωπίζοντας τους ως επιζήμιο ντουέτο για τον τόπο.
Τα χτυπήματα, προς τον πρόεδρο αλλά και προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι πάντως αλλεπάλληλα, με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει ήδη λάβει το χαρακτηρισμό «άφαντος» και «πρωθυπουργός σε μόνιμη εργασιακή εφεδρεία», και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, να αποκαλείται περιπαικτικά «μοναδικός εκπρόσωπος της αλήθειας», ενώ του αποδίδεται και η διάθεση να εκφωνεί «στρατιωτικά διαγγέλματα».
Η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρεί πως η λήψη νέων μέτρων, πρόχειρα σχεδιασμένων, ελάχιστης έως μηδαμινής αποτελεσματικότητας αλλά και ο τρόπος ανακοίνωσης τους προς τους πολίτες αποτελεί δείγμα έλλειψης σεβασμού προς την κοινωνία που ολοένα και τακτικότερα υποβάλλεται σε νέες θυσίες και καλεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να σοβαρευτεί, δείχνοντας ψυχραιμία και σύνεση.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Δίχως πλοίο κινδυνεύουν να μείνουν πολλά νησιά μέσα στο χειμώνα!


- Ανάμεσά τους η Κάσος, η Κάρπαθος, τα Ψαρά και ο Αη Στράτης
- Συνολικά αφορά 35 δρομολόγια!
-

Στον αέρα βρίσκεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση πολλών νησιών που εξυπηρετουνται από τις επιδοτούμενες άγονες γραμμές του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε άγριες περικοπές.

Οπως καταγγέλει στο Νewsit o γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, Αχιλλέας Ταρλάμης:

"οι συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας για τη δρομολογιακή περίοδο 2010-2011 λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για τη νέα περίοδο 2011-2012. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι γραμμες που θα περικοπούν να μπορούν να εξυπηρετηθουν από άλλα νησια με τακτικα δρομολόγια όμως αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα".

Αυτο σημαίνει πως εάν σύντομα το υπουργείο δε λύσει το θέμα θα μείνουν δίχως καράβι πολλά νησιά μέσα στο καταχείμωνο και χιλιάδες νησιώτες θα καταδικαστούν σε απομόνωση καθώς για να ταξιδέψουν προς Πειραιά θα πρέπει να κάνουν το γύρο του Αιγαίου.

35 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ


Όπως δήλωσε ο κ.Ταρλάμης "35 άγονες γραμμές είναι στον αέρα, εκ των οποίων οι 22 αφορούν στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών και οι υπόλοιπες 13 τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Μεταξύ άλλων:

- το δρομολόγιο Κάσος - Κάρπαθος από Πειραιά
- το δρομολόγιο Καβάλα - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος από Καβάλα και Θεσσαλονίκη
- το δρομολόγιο Αγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα από Λαύριο
- το δρομολόγιο Ψαρά - Χίος που θα καταδικάσει α Ψαρά σε απομόνωση

Το θέμα έχει σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Δεν θα δημιουργήσει μόνο πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά θα αφήσει θα καταδικάσει και πολλούς ναυτικούς στην ανεργία.

Πάντως όπως καταγγέλει στο Newsit o κύριος Ταρλάμης "η κυβέρνηση και το υπουργείο κάνουν πειράματα που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Στο τέλος θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απ΄αυθείας αναθέσεις που θα τις πληρώσουν χρυσάφι".

Ολόκληρος ο Πειραιάς βρίσκεται σε αναβρασμό και όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες μέρες.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ


Αριθ. Πρωτ.: 200/2/71γ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών Σωμάτων Ασφαλείας, στα πλαίσια των εργασιών των Γενικών Συμβουλίων και λοιπών οργάνων τους, αποφάσισαν να εκδηλώσουν αύριο (22-9-2011)ένστολες παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα ενάντια στην Πολιτική που εφαρμόζεται στο όνομα της κρίσης, η οποία είναι απαξιωτική και ταπεινωτική για τους ένστολους όπως και για τον λαό μας.

Ενημερωτικό Σημείωμα - Απαντήσεις σε συνέντευξη Σαμαρά σημείο προς σημείο

Ενημερωτικό Σημείωμα - Απαντήσεις σε συνέντευξη Σαμαρά σημείο προς σημείο




ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣ ΣΗΜΕΙΟ


ΤΙ ΕΙΠΕ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

«Bρισκόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική καθίζηση.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο;»
Ο λόγος του θα είχε αξιοπιστία αν είχε αντιδράσει έτσι το 2009, όταν...
1. Το έλλειμμα ξεπέρασε τα 36,5 δισ.
-          Όταν ο Προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα 2% (γύρω στα 5 δισ.), πάνω από 30 δις ευρώ η απόκλιση.
-          Το συνολικό έλλειμμα της χώρας μόνο στη διετία 2008-2009 ξεπέρασε τα 55 δισ. (36,5 δισ. το 2009 και 19 δισ. το 2008)

2. Οι πρωτογενείς δαπάνες - έξοδα του κράτους έφτασαν τα 112 δισ. το 2009, όταν το 2004 ήταν 68 δις ευρώ.
3. Το δημόσιο χρέος ήταν στα 300 δισ., όταν το 2003 ήταν 160 δισ.
4. Η ύφεση ξεπέρασε το -2% το 2009, όταν το 2004 η ανάπτυξη έτρεχε με ρυθμούς +5,5%.
5. Το κράτος ήταν διογκωμένο από το ρουσφέτι (με 35.000 προσλήψεις περισσότερες από τις αποχωρήσεις την τετραετία 2005-2009, με πάνω από 110.000 συμβασιούχους και με πάνω από 22.000 stage)....
Για την «επαναδιαπραγμάτευση»
«Πρώτα από όλα, ποτέ δεν ξεκινάς μια επαναδιαπραγμάτευση με την υπόθεση ότι θα αποτύχει, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τις προτάσεις σου. Καλύτερα τότε να μην πας καθόλου. Το αντίθετο, κάνεις ό,τι μπορείς για να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις να δεχθούν την επαναδιαπραγμάτευση...»1. Είναι πραγματικά μοναδικό να ακούς μαθήματα διαπραγμάτευσης από αυτούς που έφυγαν το 2009 ακριβώς επειδή φοβήθηκαν ότι θα διαπραγματεύονταν τη χρεοκοπία της χώρας.
2. Σχεδόν δύο χρόνια τώρα, αντί για εύκολα λόγια, διαπραγματευόμαστε συνεχώς, έχοντας ως όπλο την αξιοπιστία μας και τις θυσίες των Ελλήνων: 
-          Έτσι πήραμε την επιμήκυνση αποπληρωμής και το χαμηλότερο επιτόκιο στα 110 δισ. το Μάρτιο.
-          Έτσι πήραμε τις ιστορικές αποφάσεις του Ιουλίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
-          Έτσι πήραμε και το Μηχανισμό Στήριξης που μας έσωσε από την χρεοκοπία πέρσι το Μάιο.
3. Εκεί που άλλοι φοβήθηκαν και έφυγαν, εμείς διαπραγματευτήκαμε. Και εκεί που άλλοι είναι όλο λόγια, εμείς μιλάμε με πράξεις.
Για προσλήψεις στο δημόσιο
«Yπάρχει το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.., 25.000 άτομα διορίστηκαν από την πίσω πόρτα...»Μοναδικό ψέμα.

1. Πρώτον, διότι κάθε πρόσληψη πλέον, είτε μόνιμου, είτε συμβασιούχου περνάει μέσα από το ΑΣΕΠ. Τέρμα τα παραθυράκια. Υπενθυμίζουμε ότι η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά είχε αντιδράσει στην πλήρη υπαγωγή των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ.
2. Δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις για να περιοριστεί ο αριθμός των αμειβομένων από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα, σε σχέση με το 2009, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010 είχαμε:
-          35.000 λιγότερους υπαλλήλους του δημοσίου - μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου (προσλήψεις μείον αποχωρήσεις). Όταν από το 2004 έως το 2009, αυξήθηκαν κατά 34.000.
-          51.000 λιγότερους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.
-          Κανένα stage. Όταν στα τέλη του 2009 έφταναν τις 22.000.
3. Τρίτον, για το 2011 προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο δημόσιο με:
-          Εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρούντες (μονίμοι ή/και αορίστου χρόνου). Το 2010 αποχώρησαν 53.336 μόνιμοι υπάλληλοι, άρα για το 2011 μπορούν να προσληφθούν 5.334. Οι εγκρίσεις νέων προσλήψεων που δόθηκαν από 1/1/2011 έως 13/9/2011 είναι συνολικά 2.195.
-          Μείωση στο 50% των εγκρίσεων για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου σε σχέση με το 2010.
-          Συνολικά, υπολογίζεται ότι το 2011 θα έχουμε περαιτέρω μείωση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα κατά 90.000 εργαζομένους σε σχέση με το 2010.
Για μισθολογικό κόστος δημοσίου
«Αν διαβάσετε τα νούμερα θα δείτε ότι μισθοί έχουν μειωθεί 13,5%, αλλά το κόστος του προσωπικού μειώθηκε μόνο κατά 7%.»Κι άλλο ψέμα.
Τα νούμερα λένε ότι το 2010 η δαπάνη για μισθούς στον Κρατικό Προϋπολογισμό σε σχέση με το 2009 μειώθηκε κατά 8,84%, ενώ η εκτίμηση για την τελική μείωση μεταξύ 2010 και 2011 ανέρχεται σε 7,31%. Συνολικά δηλαδή, από το 2009 έως το 2011, η δαπάνη για μισθούς μειώνεται κατά περίπου 15,5%. Όσο έχουν περικοπεί οι ονομαστικοί μισθοί στο δημόσιο.
Για την πορεία των δαπανών του δημοσίου
«Επρόκειτο η Κυβέρνηση, το 2011, σε σχέση με τα αποτελέσματα τα οποία έχουν βγει μέχρι σήμερα, να είχε 1,5 δις λιγότερες δαπάνες. Είχε 1,5 δις περισσότερες δαπάνες...H πρόβλεψη για το έλλειμμα στο πρώτο 8μηνο φέτος ήταν ότι θα μειωνόταν μέσα από όλες αυτές τις θυσίες, 4%. Ξέρετε πόσο πήγε; Συν 22%.».Μισή αλήθεια, χειρότερη από το ψέμα.

1. Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν από 47,6% του Α.Ε.Π. το 2009 (αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών από Ν.Δ.) σε 44% το 2010 (μείωση 10 δισ. ευρώ περίπου - από αυτά μόνο το 1/3 αφορούσε μισθούς-συντάξεις και τα 2/3 άλλες δαπάνες).

2. Το 2011, όλες οι κατηγορίες δαπανών και ιδιαίτερα οι λειτουργικές δαπάνες είναι μέσα στους στόχους απόλυτα. Εκτός από δύο κατηγορίες δαπανών: δαπάνες για ασφαλιστικά ταμεία και επιδόματα (που οφείλεται στην μεγαλύτερη ύφεση) και δαπάνες για τόκους (που οφείλεται στο μεγαλύτερο χρέος). Συγκεκριμένα το πρώτο επτάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 είχαμε:
α) Αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,69 δις. ευρώ. Αυτό αποδίδεται στην μείωση των εισφορών που εισπράττουν τα ταμεία από εργοδότες και εργαζομένους λόγω της ύφεσης. Τι μας λέει δηλαδή η Ν.Δ.; Δεν έπρεπε να καλύψουμε τις συντάξεις;
β) Καταβολή 301 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας. Τι μας λέει και εδώ ο κ. Σαμαράς; Δεν έπρεπε να καλύψουμε τα επιδόματα;
γ) Και αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1,3 δισ. ευρώ.

3. Απόκλιση υπάρχει και στα φορολογικά έσοδα, λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης που επηρεάζει την φορολογική απόδοση.

4. Για να καλυφθούν όλα τα κενά αποφασίσαμε με το Μεσοπρόθεσμο συγκεκριμένες παρεμβάσεις (ύψους 6,5 δισ. ευρώ), που θα αρχίσουν να αποδίδουν τώρα, καθώς και την απόφαση για την επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα.

5. Θέλουμε πάση θυσία να πετύχουμε το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στα 17 δισ. το 2011 από 24 το 2010.
-          Από την άλλη, ο κ. Σαμαράς λέει ότι συμφωνεί με το στόχο μείωσης του ελλείμματος αλλά δεν προτείνει ούτε ένα συγκεκριμένο μέτρο μείωσης των δαπανών. Αντίθετα, μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις μείωσης φόρων που θα μειώσουν τα δημόσια έσοδα!
Για την πορεία των εσόδων του δημοσίου

«...Ανεβάσαμε τους φόρους, και όπου ανεβάσαμε τους φόρους, τα έσοδα έπεσαν».

«...Ενώ αύξησαν το Φ.Π.Α., οι εισπράξεις μειώνονται».
Κι άλλο ψέμα.

1. Το 2010, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 50,9 δισ., αύξηση 4,9 % σε σχέση με το 2009παρά την πολύ μεγαλύτερη ύφεση (-4,5%) σε σχέση με το 2009,.
2. Τα συνολικά έσοδα, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., αυξήθηκαν από 37,3% το 2009 σε 39,1% το 2010 (η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε.).
3. Το 2010, τα έσοδα από την απόδοση του ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με το 2009, παρά τον μικρότερο τζίρο λόγω της ύφεσης.
4. Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης (ενιαίος φόρος κατανάλωσης καυσίμων, καπνού, τέλη κυκλοφορίας, και άλλοι φόροι κατανάλωσης ) αυξήθηκαν κατά 2,25 δις. ευρώ που αντιστοιχεί σε αύξηση 23,5% σε σχέση με το 2009.
5. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού έσοδα μέχρι τον Ιούλιο του 2011 ανήλθαν στα 26,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή υστέρηση (κατά 87 εκατ.) έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
6. Το 2011 στοχεύουμε στην είσπραξη 54 δισ. Και με τις αποφάσεις που παίρνουμε εγγυόμαστε ότι θα το καταφέρουμε.
Για το τι λέει η Τρόϊκα για το «Ζάππειο ΙΙ»
«...Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο Β, το λεγόμενο plan B . Εμείς το έχουμε καταθέσει. Το έχουμε καταθέσει πλήρες και κοστολογημένο».
«Η Τρόικα γνωρίζει τις απόψεις μας. Το ξέρει, λοιπόν, πως πάνω απ΄ όλα, ό,τι λέμε το εννοούμε. Η Ευρώπη γνωρίζει ότι η σημερινή στρατηγική απέτυχε και πιστεύω ότι θα θελήσει να δώσει μια ευκαιρία σε μια Κυβέρνηση, που έχει μια άλλη πρόταση, να δείξει τη διαφορά».
Κι άλλο ψέμα.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να ξεχάσει ότι οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα χαρακτήρισαν τον πυρήνα των προτάσεων του για μεγάλη μείωση φόρων ως μη ρεαλιστικές και ασύμβατες με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. ("The mission was of the view that the large tax cuts in the ND's economic program were unrealistic and incompatible with the overall objectives of the adjustment program").
Και όλοι οι ομοϊδεάτες του στην Ευρώπη τον άκουσαν και τον απέρριψαν.
Για την πρόταση του περί Εξεταστικής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο
«Ο λαός πρέπει να μάθει γιατί μας πέταξαν έξω οι αγορές και δεν μπορέσαμε να πάμε να δανειστούμε».Το απόλυτο θράσος σε μία φράση.

Γιατί δεν ρωτάει ο κ. Σαμαράς τον τομεάρχη Οικονομίας του κ. Μηταράκη να του πει γιατί ανέβηκαν τα spreads; Ο τελευταίος στις 14/2/2010 είχε πει συγκεκριμένα:

«Εκτινάχθηκαν τα spread γιατί κατάλαβαν οι άνθρωποι που έχουν αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα ότι είμαστε πολύ περισσότερο χρεωμένοι από ό, τι νομίζαμε...Επειδή η διεθνής κοινότητα κατάλαβε ότι δεν χρωστάμε 100% του ΑΕΠ αλλά 120, επειδή το έλλειμμα δεν ήταν 6 αλλά 12 και για να το φέρεις πίσω στο 3 θα έχεις 3-4 χρόνια με μεγάλο έλλειμμα (σ.σ. εδώ αναιρεί και τη μαγική φόρμουλα μηδενισμού του ελλείμματος σε ένα χρόνο), κι αν όλα αυτά τα προσθέσεις φθάνεις το δημόσιο χρέος στο 130-140% του ΑΕΠ. Και ίσως αυτό δεν είναι το τελικό χρέος, γιατί αν αύριο θέλουμε να ισοσκελίσουμε το ασφαλιστικό, το πραγματικό χρέος του δημοσίου είναι πολύ περισσότερο. Άρα στα μάτια των δανειστών η Ελλάδα έγινε πιο επικίνδυνη»
Για το έλλειμμα του 2009
Από την ομιλία του στη ΔΕΘ: «Τα 10 από τα 36 δισεκατομμύρια έλλειμμα του 2009 ήταν δημιούργημα του τελευταίου τρίμηνου! Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ...»

Από τη συνέντευξη του στη ΔΕΘ:«Σε περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένο οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης της αλήθειας, η Νέα Δημοκρατία θα είναι αμείλικτη. Και θα είμαστε αμείλικτοι. Από καιρό τώρα εμείς το είχαμε πει στην Βουλή ότι στους τρεις τελευταίους μήνες του 2009, τα 10 δις ήταν δημιούργημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ».
ΠΡΟΣΟΧΗ:
1. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς παραδέχεται ότι το έλλειμμα του 2009 ανήλθε σε 36 δισ (15,4% περίπου του ΑΕΠ).
2. Είναι η πρώτη φορά που αποδέχεται ευθύνη της Ν.Δ. για τα 26 - έστω - από τα 36 δισ. του ελλείμματος του 2009. Υπενθυμίζουμε ότι τα 26 δισ. είναι 20 δισ. ευρώ απόκλιση από τον προϋπολογισμό που είχαν ψηφίσει το 2009 και προέβλεπε έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ.   
3. Η θεωρία του λέει το εξής: αν η Ν.Δ. παρέμενε κυβέρνηση, με τα μέτρα που είχε προαναγγείλει, δεν θα υπήρχε διεύρυνση του ελλείμματος ακόμα 10 δισ. Ένα τελείως αστείο επιχείρημα αφού είχαν χάσει πλήρως τον έλεγχο του προϋπολογισμού και τα μέτρα που είχαν ανακοινώσει δεν έπειθαν κανέναν ότι θα αντέστρεφαν την καταστροφική πορεία (π.χ. η τακτοποίηση ημιυπαιθρίων κατέπιπτε στα δικαστήρια). Για αυτό άλλωστε και το έβαλαν στα πόδια προκηρύσσοντας εκλογές.
4. Δυστυχώς, τέλος, για αυτόν, η Ελλάδα εισήλθε στο Μηχανισμό Στήριξης με το έλλειμμα του 2009 γύρω στο 13%.
-          Η τελική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ έγινε πολύ αργότερα από την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης.
-          Και όποιος πιστεύει ότι το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν τελικά 15,4% να πάει να υποστηρίξει την άποψή του στην Eurostat και στους ευρωπαίους εταίρους μας.
Για την Ελλάδα και το Δ.Ν.Τ.
«Σας λέω ότι αυτό που είπα πέρσι, είπα ότι και εγώ τείνω προς αυτή την άποψη» (ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε προσχεδιάσει να φέρει το Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα)Η απόλυτη απρέπεια σε μία φράση.

1. Δεν φτάνει που έφυγαν και πέταξαν την «καυτή πατάτα» στο ΠΑΣΟΚ, δεν φτάνει που ο Γ. Παπανδρέου έφτιαξε από το μηδέν μηχανισμό για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και γλύτωσε πέρσι την χώρα από την χρεοκοπία και αυτούς από την κατακραυγή, ζητάνε και τα ρέστα από πάνω.
2. Η αλήθεια είναι μια: αν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν είχε αγνοήσει το πολιτικό κόστος, αν όλοι οι Έλληνες δεν είχαμε σηκώσει την Ελλάδα στις πλάτες μας, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει και ο κ. Σαμαράς δεν θα ήταν καν σήμερα στη Θεσσαλονίκη να δίνει συνέντευξη. Θα είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης μαζί με την υπόλοιπη παρέα του, μετά από αυτά που έκαναν στην Ελλάδα προτού φυγομαχήσουν.
Για τον μηδενισμό του ελλείμματος
«Μια μικρή διόρθωση, μιλήσαμε τότε (σ.σ. το 2010, αναφορικά με το μηδενισμό του ελλείμματος) για δύο χρόνια, όχι για 18 μήνες».Μια μικρή διόρθωση, στην διόρθωση που επιχείρησε ο αρχηγός της Ν.Δ.. Πέρσι το Σεπτέμβριο στη Δ.Ε.Θ. είπε επί λέξει ότι «το δικό μας πρόγραμμα μηδενίζει το συνολικό έλλειμμα στο τέλος του 2011»...
Δηλαδή σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο...
Για την πάταξη της σπατάλης
«Θα κινηθώ, πρώτον, με τη μείωση του σπάταλου κράτους. Θα κοιτάξουμε εκεί που υπάρχει σπατάλη, θα τη σκοτώσουμε, δεν θα την περιορίσουμε».Πού ήταν ο κ. Σαμαράς όταν η κυβέρνησή του εκτόξευε τις πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου από 68 δισ. το 2004 σε 112 δισ. το 2009;
Για την ΑΟΖ
«Η ΑΟΖ για μένα είναι ένα καινούριο όραμα για την Ελλάδα, είναι μία ελπίδα μεγάλη...Πιστεύω ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο...»1. Πού ήταν ο κ. Σαμαράς την πενταετία 2004-2009 να πιέσει τον κ. Καραμανλή για την ΑΟΖ;
2. Εμείς προχωράμε με σταθερά βήματα, με πρόγραμμα, διασφλαίζοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ξεκινάμε έρευνες πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Υπήρξε ήδη Διεθνής Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Δημιουργείται Δημόσιος Φορέας Έρευνας που θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα του δημοσίου.  
Για τις εξεταστικές και τα σκάνδαλα
«Φτιάξανε 4 εξεταστικές επιτροπές και τι βγήκε; Όταν άνοιξε το ντουλάπι με τους σκελετούς, οι σκελετοί τελικά ήταν «πράσινοι»...»1. Αποκαλύπτεται ότι η μοναδική επιδίωξη του αρχηγού της Ν.Δ. αναφορικά με τις υποθέσεις σκανδάλων είναι ίδια με του προκατόχου του: να μην τιμωρηθεί κανένας δικός τους.
2. Να του υπενθυμίσουμε ότι π.χ. στο σκάνδαλο Βατοπεδίου στελέχη της παράταξής του παραπέμφθηκαν από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη και η όλη ιστορία δεν προχώρησε μόνο επειδή τα αδικήματα είχαν παραγραφεί.
3. Να του υπενθυμίσουμε ότι τα αδικήματα είχαν παραγραφεί επειδή η κυβέρνησή του έκλεισε νύχτα, αρχές Μαίου του 2009 τη Βουλή.
4. Να του υπενθυμίσουμε τέλος ότι το κόμμα του κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ αναξιοπρέπειας: αποχώρησε συνολικά 6 φορές από τη Βουλή (3 ως κυβέρνηση, 3 ως αντιπολίτευση) για να παρεμποδίσει την ψήφιση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών. 
Για τις ΜΚΟ
«Αποκαλύφθηκε ότι οι ΜΚΟ είχαν στήσει ένα πολιτικό παιχνίδι με γραφεία Βουλευτών και τα λοιπά, ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ και εκτός ΠΑΣΟΚ, το είδαμε στις εφημερίδες».Και άλλο ψέμα.

1. Εμείς προωθούμε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 55.000 ανέργων διασφαλίζοντας το απαραίτητο πλαίσιο διαφάνειας με την συμμετοχή του ΑΣΕΠ.
2. Κάτι που δεν έκανε η Ν.Δ. την τριετία 2007-2009, όταν, χωρίς κανένα έλεγχο, προώθησε προγράμματα απασχόλησης ανέργων ύψους 40 εκατ. ευρώ, με την ενεργό συμμετοχή 700 ΜΚΟ. Αποτέλεσμα; Μαζί με γνωστές και σοβαρές ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκαν εκατοντάδες ΜΚΟ-«σφραγίδες»...
3. Αλλά για αυτά δεν έχει ακούσει τίποτα ο κ. Σαμαράς...
Για το Μνημόνιο
«Από τους δικούς μου ακόμα εάν βλέπατε ποιοι σου έλεγαν τότε να ψηφίσουμε ναι ή όχι, από το στενό δικό μου περιβάλλον ακόμα υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για ναι».Ίσως η μοναδική αλήθεια που εκστόμισε στη Συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς.

Προφανώς πολλοί άνθρωποί του έλεγαν να ψηφιστεί το Μνημόνιο γιατί χρεοκοπούσε η χώρα. Ο ίδιος όμως προτίμησε να το καταψηφίσει εκ του ασφαλούς για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, αφού ήξερε ότι η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα έκαναν το... πατριωτικό τους καθήκον και θα σήκωναν το βάρος της απόφασης

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

“Καλώ σε σταυροφορία όλους τους Έλληνες για την σωτηρία του τόπου”



Μήνυμα στην διαπλοκή: ξεχάστε αυτά που ξέρατε
“Ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια και αν αποκαλυφθεί σχέδιο πλαστογράφησης των στοιχείων για το δημόσιο χρέος, η ΝΔ θα είναι αμείλικτη”. Αυτό τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ και επιβεβαίωσε ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας θα γίνει μια εξεταστική για το χρέος και το πως οδηγηθήκαμε μέχρις εδώ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την διόγκωση του χρέους από το ΠΑΣΟΚ και τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια. Τι συνέβη με το άλμα των spreads από τις τιμές στις οποίες τα παρέδωσε η ΝΔ στα σημερινά ύψη. Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν εισέπραξε έτοιμα κονδύλια της ΕΕ το 2009 για την Ελλάδα. Τι συνέβη το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και διογκώθηκε το χρέος;
Σε ερώτηση αν πρέπει να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Ως άνθρωπος πιστεύω ότι για να έχω τη δυνατότητα να κατηγορήσω κάποιον προσωπικά, πρέπει να έχω ντοκουμέντα».
Σε άλλη ερώτηση σχετική με την διαπλοκή εκδοτικών συγκροτημάτων – πολιτικών και τον ρόλο που έπαιξε στο σημερινό κατάντημα της χώρας η απάντηση του ήταν επίσης κατηγορηματική. “Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθώ πρακτικές διαπλοκής, αυτός είμαι“, είπε και τόνισε ότι “οφείλουμε στον ελληνικό λαό, που έχει μείνει με την πίκρα, την πάσα αλήθεια“. Για τον λόγο αυτό άμεση προτεραιότητά τους ως πρωθυπουργού θα είναι η διερεύνηση του “πόθεν έσχες” όλων των πολιτικών από το 1974 και δώθε, από ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, χωρίς την συμμετοχή βουλευτών. “Πώς μπήκαν στην πολιτική και πως βγήκαν, αν κάποιος έβαλε το χέρι του στο μέλι θα φανεί“, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δεχθείνοοτροπίες σπάταλου κράτους και αδιαφανούς προώθησης διαπλεκόμενων συμφερόντων
Δεν θα ασχοληθώ με τα παλιά, αλλά από εδώ και πέρα ξεχάστε όσα ξέρατε”, ήταν το μήνυμά στου στην διαπλοκή
Ο άδειος πολιτικός λόγος πέθανε τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση του antinews για το όραμα που πρέπει να εμπνεύσει ο ίδιος στους Έλληνες και ιδιαίτερα τους νέους που έχουν απογοητευθεί από το πολιτικό σύστημα.
Δεν είμαστε τροπαιούχοι του άδειου λόγου, όπως έλεγε ο Παλαμάς“, είπε. “Ο Έλληνας πρέπει να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη του στην χαμένη πολιτεία, θέλει μια δομικά πιο ισχυρή Δημοκρατία” πρόσθεσε και περιέγραψε ότι στόχος της συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα προωθήσει για τη  Νέα Μεταπολίτευση θα είναι η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.
“Στον αγώνα αυτό (για τη Νέα Μεταπολίτευση) καλούμε όλους τους Έλληνες, τους καλούμε σε μια Σταυροφορία για την σωτηρία του τόπου που χωράει όλους τους Έλληνες” είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι κτίζει μια νέα ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη, της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας. Ο χώρος της κεντροδεξιάς δεν είναι ούτε πολυκατοικία , ούτε καλύβα του Καραγκιόζη είπε και τόνισε ότι ο χώρος της Κ/Δ καλύπτεται απόλυτα από τη ΝΔ
Ως άμεσες πολιτικές προτεραιότητες της διακυβέρνησής του παρουσίασε τα εξής
 1. Την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
2. Την μείωση του σπάταλου κράτους – “θα σκοτώσουμε την σπατάλη, δεν πρέπει  να πληρώνουν οι πολλοί για λίγους” είπε χαρακτηριστικά.
3.  Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων
4. Το “πόθεν έσχες” των πολιτικών από το 74
5. Η θεσμοθέτηση ΑΟΖ, επειδή το Εθνικό Συμφέρον είναι πάνω απ΄όλα
6. Η κατάργηση του νόμου για την Ιθαγένεια και η μείωση της λαθρομετανάστευσης
Δεν με ενδιαφέρουν οι δημοσκοπήσεις είπε ακόμα αναφερόμενος στον τρόπο που αντιπολιτεύεται και που θα κυβερνήσει. Ο ηγέτης προηγείται των δημοσκοπήσεων, πρόσθεσε, εγώ κάνω και θα κάνω αυτό που θεωρώ σωστό. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι όπως έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ αποφάσισε να πει ΟΧΙ στο Μνημόνιο κόντρα οχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά ακόμα και σε πολλούς “δικούς μας που έλεγαν ΝΑΙ” (τους …έστειλε κανονικά δηλαδή)
Αναφερόμενος εξάλλου στην κυβέρνηση που θα συγκροτήσει αφού τόνισε ότι “για να ράψει κανείς υπουργικό κουστούμι θα πρέπει πρώτα να έχει βάλει φόρμα εργασίας και να την έχει λερώσει” επανέλαβε ότι θα αξιοποιήσει τους καλύτερους από τον “ανεξάντλητο πλούτο της ΝΔ και της κοινωνίας” και ότι θα είναι μια ολιγομελής κυβέρνηση με την συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών. “Θα επιστρατεύσουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει” είπε
«Πού πήγε ο πάτοςΜας έχει φύγει ο πάτος»
Ζούμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική καθίζηση την οποία κανείς στην κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί, υπογράμμισε ακόμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
«Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε κλείσει τρία χρόνια μέσα στα οποία η ελληνική οικονομία θαέχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία της από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι είναι «αιχμάλωτη σε ένα λάθος» και σε μια πολιτική που σκοτώνει την οικονομία, αλλά και «ανίκανη να πιάσει τους στόχους».
Ερωτηθείς σχετικά, απέκρουσε τις αιτιάσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε ανεφάρμοστες τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν έχει βγει στην αγορά να δει τα λουκέτα, τις εταιρείες που κινδυνεύουν να κλείσουν, τους άνεργους, τον απλό άνθρωπο, τον οικογενειάρχη που δεν μπορεί να ζήσει τα παιδιά του».
Με αιχμή και το νέο φόρο στα ακίνητα χαρακτήρισε το οικονομικό επιτελείο «φορολάτρες» που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ επιβολής φόρων. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο. Δεν αρμέγουν την αγελάδα τη σκοτώνουν», είπε χαρακτηριστικά κι από την άλλη, πρόσθεσε, «υπάρχει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ που διόρισε από την πίσω πόρτα 25.000 άτομα».
Επιτέθηκε παράλληλα προσωπικά στον κ. Βενιζέλο καταλογίζοντάς του ότι άλλα έλεγε αρχικά για το «χαράτσι» και άλλα έκανε, ότι «πρωταγωνίστησε σε μια ερασιτεχνική μπλόφα του πήγαινε-έλα με την τρόικα» και ότι υπέγραψε τη «συμφωνία-φιάσκο», όπως είπε, για τις εγγυήσεις με τη Φινλανδία.
«Πού πήγε ο πάτος; Μας έχει φύγει ο πάτος», συνέχισε, αναφερόμενος στην φράση του ΥΠΟΙΚ ότι θα «μπει πάτος στο βαρέλι», επισημαίνοντας ότι «θυσίες χωρίς αποτέλεσμα σημαίνει κυβέρνηση αναποτελεσματική».
Επανέλαβε επίσης το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες και ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν «ισχυρή εντολή» στη ΝΔ
Είπε για μία ακόμη φορά «όχι» στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως αν ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί κάτι τέτοιο για άλλον λόγο, «για να πέσει στα μαλακά», δεν τον ενδιαφέρει. «Εγώ δεν καίω το μεγαλύτερο όπλο του τόπουπου είναι αυτή τηστιγμή οι καθαρές λύσεις και οι εκλογές», επισήμανε.
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό ώστε να ζητήσουν από κοινού στις Βρυξέλλες επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους, σημείωσε πως «δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτικό θέμα». «’Εχουν διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής και το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί γιατί βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση».
Ανέφερε επίσης ότι εάν το νέο Μνημόνιο κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να το ψηφίσει, αλλά αν είναι στην ίδια λογική, θα το καταψηφίσει, «όχι 180 βουλευτές, και 200 να ζητάει».
Χαρακτήρισε «κουβέντες τις πεντάρας» τα περί επιστροφής στη δραχμή, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση αυτή που διακινεί τα σχετικά σενάρια. «Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία κινούμενος σε δύο άξονες: από τη μία τα ψέματα και τους εκβιασμούς και από την άλλη απαιτεί από την αντιπολίτευση να σιωπά», συνέχισε.
Τάχθηκε επίσης κατά του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση προωθεί την εργασιακή εφεδρεία, προειδοποιώντας την να μην τολμήσει να προχωρήσει σε απολύσεις υπαλλήλων με βάση κομματικά κριτήρια, κάτι, που, όπως είπε, είναι στη νοοτροπία της. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι πιόνια της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα ταξί, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «γονατογραφία» και προχειρότητα, χαρακτηρίζοντας το νομοθέτημα «μείγμα νεοφιλελευθερισμού με σοβιετική συνταγή» που επιτρέπει την «ανεξέλεγκτη αδειοδότηση χωρίς κριτήρια».
Επανέλαβε επιπλέον ότι η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή του προέδρου της Ομοσπονδίας των αυτοκινητιστών περί στοχοποίησης πολιτικών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και δήλωσε ότι ο ίδιος θα πολεμάει τα καρτέλ «όπου τα βρίσκει»