Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Φυγή προς τα εμπρός από τον Σαμαρά

Η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά ήταν σαφής «και προς κάθε κατεύθυνση», όπως είπε χαρακτηριστικά, αν και ήταν σαφές ότι απαντούσε στις δηλώσεις του Ολι Ρεν για την ανάγκη συναίνεσης στην Ελλάδα. «Και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει ισχυρή σ' αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα», σημείωσε στέλνοντας το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι οι συστάσεις προς τη ΝΔ για συναίνεση στα νέα μέτρα δε βρίσκουν ευήκοα ώτα. Το ίδιο βράδυ έκλεισε και το θέμα της συναίνεσης στο εσωτερικό μέτωπο, με την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», όπου έδωσε το στίγμα της στάσης του απέναντι σε πρόκληση του Γιώργου Παπανδρέου.
Ποια είναι η γραμμή του Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της συναίνεσης; Οτι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φορτώνει στον άλλον την αποτυχία του, ότι η ΝΔ είχε από νωρίς διαφωνήσει με την κυβερνητική πολιτική και είχε προειδοποιήσει για την αποτυχία των μέτρων του μνημονίου. «Και τώρα που αποδείχτηκε ότι η κριτική μας ήταν σωστή, τώρα που ομολογούν την αποτυχία αυτήν όλο και περισσότεροι, τώρα θα πούμε ''ναι'' στη συνέχιση ενός λάθους; Εχω υποχρέωση ως αντιπολίτευση να συναινώ στο λάθος;», σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του. Ξεκαθαρίζοντας ότι η αντιπολίτευση «δεν υπάρχει για να συναινεί στα λάθη της κυβέρνησης, όταν αυτή η τελευταία τα θαλασσώνει, αλλά για να διατυπώνει εναλλακτικές λύσεις, όταν η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο».
Εντονες εσωκομματικές διαφοροποιήσεις σε αυτήν τη γραμμή δεν καταγράφηκαν. Παρά το γεγονός ότι η τάση των «φιλοσυναινετικών» στη ΝΔ δεν είναι ολιγομελής και μετρά, με τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Κώστα Χατζηδάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Αρη Σπηλιωτόπουλο, γνωστά και βαριά νεοδημοκρατικά ονόματα στις τάξεις της, δεν υπήρξαν σε αυτήν τη γραμμή αμφισβητήσεις. Ισως και γιατί η η αντιμνημονιακή λογική, που ακολουθεί πιστά εδώ και καιρό ο Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό του βγαίνει. Εκεί που εκφράστηκαν ουκ ολίγοι προβληματισμοί ήταν στο αντιευρωπαϊκό πνεύμα που χρωματίζει το τελευταίο διάστημα πολλές τοποθετήσεις της ΝΔ και έχει επηρεάσει μεγάλο ποσοστό των στελεχών της, ιδιαίτερα στο συνδικαλιστικό χώρο. «Δεν είναι δυνατόν να ακούμε μέσα στη ΝΔ φράσεις του στιλ ''δεν την έχουμε ανάγκη την Ευρώπη''», έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος της ΝΔ που κυριολεκτικά έφριξε από τις αντιευρωπαϊκές κορόνες που άκουσε σε πρόσφατη σύσκεψή που έγινε στη Συγγρού.
Ευρωπαϊκή φυγή
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αντιλαμβανόμενος ίσως και τον κίνδυνο μιας τέτοιας αντιευρωπαϊκής στροφής, αλλά και για άλλους λόγους, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ευρωπαϊκή φυγή προς τα εμπρός, ώστε να γίνει γνωστό το «Ζάππειο 2» εκτός των ελληνικών συνόρων. Απέστειλε ήδη προσωπικές επιστολές σε κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως οι Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ζαν Κλοντ Τρισέ και Ολι Ρεν, με τις οποίες τους γνωστοποιεί το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με την κίνησή του αυτήν, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να κάνει γνωστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πρότασή του και να αναδείξει, όπως υποστηρίζουν τακτικοί συνομιλητές του, το φιλελεύθερο χαρακτήρα του «Ζαππείου 2», που κατ’ αυτόν είναι πιο προωθημένος σε πολλά σημεία, όπως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Την ίδια στιγμή, προγραμματίζει ευρωπαϊκά ταξίδια στο Παρίσι, όπου θα βρίσκεται στις 7 Ιουνίου για να συναντήσει το Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, και λίγο αργότερα στις Βρυξέλλες, όπου μια μέρα πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: