Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εξηγήσεις στην Ε.Ε. για τη «μη συναίνεση»

Ο Α. Σαμαράς θα υποστηρίζει στους εταίρους ότι η ΝΔ ψήφισε τα 2/3 των νομοσχεδίων που προώθησε η κυβέρνηση
Το πρόγραμμα που παρουσίασε η ΝΔ στο Ζάππειο δεν είχε καν μεταφραστεί στα αγγλικά όταν ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του συνάντησαν την τρόικα στο τέλος της προπερασμένης εβδομάδας. Τη μετάφραση ανέλαβε ο αναπληρωτής τομεάρχης Νότης Μηταράκης, με αποτέλεσμα το κείμενο να είναι έτοιμο στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κοινοποιηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ στους βασικούς παίκτες της Ε.Ε. που πιέζουν για συναίνεση.
Η αποστολή από τη Συγγρού είχε παραλήπτες το Ζοζέ Μπαρόζο, το Ζαν Κλοντ Τρισέ , το Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το Χερμάν Ρομπάι αλλά και τον επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς και τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Ντολ. Το πρόγραμμα συνοδεύεται από ένα ολιγόλογο σημείωμα που φέρει την υπογραφή του κ. Σαμαρά, το οποίο από τη Συγγρού αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν επιστολή για να μην αφήσουν έτσι να διαφανεί ότι περιμένουν απάντηση. Άλλωστε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου ο Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να συναντήσει στις Βρυξέλλες το Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ την επόμενη μέρα θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να μιλήσει στην Κ.Ο. του ΕΛΚ τον Ιούνιο και την προετοιμασία έχει αναλάβει η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μ. Γιαννάκου. Το μπαράζ ενημέρωσης των Κοινοτικών από τον πρόεδρο της ΝΔ έχει προφανή στόχο την ανάσχεση των πιέσεων για παροχή συναίνεσης. Τα μηνύματα είχαν φθάσει έγκαιρα στη Συγγρού, πολύ πριν από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κ. Γιούνκερ και Ρεν.
Επαφές με Μπαρόζο και ΡενΟ αντιπρόεδρος της ΝΔ, Σταύρος Δήμας, διατηρεί πολύ καλές επαφές στις Βρυξέλλες τόσο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο όσο και με τον επίτροπο Όλι Ρεν, με τον οποίο γνωρίζονται από την προηγούμενη Κομισιόν όταν ο κ. Ρεν είχε την ευθύνη της διεύρυνσης. Μέχρι τη δημόσια εκδήλωση των πιέσεων η ηγετική ομάδα της ΝΔ είχε αναπτύξει την επιχειρηματολογία ότι η όλη συζήτηση «εντάσσεται στην προπαγάνδα της κυβέρνησης». Συνομιλητές του κ. Σαμαρά εμφάνιζαν, μάλιστα, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως «αρχιτέκτονα» του σχεδίου των πιέσεων προς τη ΝΔ με το επιχείρημα «ότι μεταφέρει στην Ε.Ε. λανθασμένη εικόνα για τις δυνατότητες της κυβέρνησης και λέει ότι φταίει η αντιπολίτευση που δεν προχωρούν οι αλλαγές». Τα «σκάγια» πήραν και τον επικεφαλής του γραφείου της Κομισιόν στην Αθήνα Πάνο Καρβούνη, ο οποίος θεωρείται ως «ιδιαιτέρως φιλοκυβερνητικός» από τη Συγγρού και εντέλλεται να ενημερώνει τις κοινοτικές υπηρεσίες για την κατάσταση.
Από την ώρα, όμως, που οι παραινέσεις για συναίνεση έγιναν δημόσιες δηλώσεις ο Αντώνης Σαμαράς είδε για λίγο τον εαυτό του στη θέση του Πέδρο Κοέλιο, του Πορτογάλου ομολόγου του, που συναίνεσε προκαταβολικά στα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο της Πορτογαλίας ανεξαρτήτως αν κερδίσει τις εκλογές ή όχι. Η νέα επιχειρηματολογία που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ στους ηγέτες της Ε.Ε. και ομοϊδεάτες του στο ΕΛΚ, αρχής γενομένης από τις 7 Ιουνίου, οπότε και θα συναντήσει στο Παρίσι το Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, δίνει πλέον έμφαση στα σημεία που προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας και όχι στην αντιμνημονιακή ρητορική. Ο κ. Σαμαράς θα θυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η ΝΔ ψήφισε τα 2/3 των νομοσχεδίων που προώθησε η κυβέρνηση, ενώ είναι έτοιμη να πει «ναι» και μάλιστα άμεσα στις αποκρατικοποιήσεις που αποτελούν το υπ΄αριθμόν ένα βήμα για την τρόικα, ώστε να εξελιχθεί το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα.
Παράλληλα, όμως, θα τονίζει και την αδυναμία της κυβέρνησης να συνεννοηθεί στο εσωτερικό της, υπογραμμίζοντας τις δημόσιες διαφωνίες υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την ακολουθούμενη πολιτική. Το προσφιλές παράδειγμα του προέδρου της ΝΔ είναι ο ΟΣΕ, όπου θυμίζει στους συνομιλητές του ότι το κόμμα του στήριξε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ούτε οι μετατάξεις προχώρησαν, ούτε η αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων που ανήκουν στον Οργανισμό. Το ερώτημα είναι ποιες απαντήσεις θα λάβει ο κ. Σαμαράς από τους συνομιλητές του, γιατί μόνο οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι «πιέσεις ήταν και πέρασαν...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: