Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Με φουλ ατζέντα στο δρόμο για Κίνα


Εμπόριο, επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις, τουρισμός, ενέργεια, όλα βρίσκονται στην «κινεζική» ατζέντα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ετοιμάζεται για την επίσημη επίσκεψη σε Πεκίνο και Σαγκάη στις 15-19 Μαΐου. Το ενδιαφέρον της χώρας του για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα και τη σημασία που αποδίδεται στο ταξίδι Σαμαρά επιβεβαίωσε ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα Ντου Κιγουέν μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους.
Ο πρέσβης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο σημείωσε ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες επισκέψεις ηγέτη δυτικού κράτους στο Πεκίνο μετά την ανάδειξη της νέας κινεζικής ηγεσίας τον περασμένο Μάρτιο και προανήγγειλε την υπογραφή σειράς οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών.
Υπογράμμισε δε ότι παρά την κρίση ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Κίνας παραμένει πάνω από τα τέσσερα δισ. δολάρια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διμερής συνεργασία θα ενισχυθεί από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και τις συμφωνίες που θα υπογραφούν. Ως τομείς με ιδιαίτερη προοπτική ανάπτυξης ανέφερε την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου και κρασιού, μαρμάρου και γουναρικών Καστοριάς.

Σημειωτέον ότι πέραν των υπουργών που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, στην αποστολή θα συμμετάσχουν αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι θα έχουν επαφές με επικεφαλής και εκπροσώπους κινεζικών εταιριών, σε αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών.
Χαρακτηριστικό της δυναμικής που υπάρχει είναι ότι ο Κινέζος πρέσβης προέτρεψε τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών, καθώς αποτελούν μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά. Οι Κινέζοι τουρίστες έχουν ξεπεράσει τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς σε όγκο καταναλωτικής δαπάνης.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Ντου Κιγουέν στην επένδυση της COSCO στον Πειραιά τονίζοντας ότι πρόκειται για μια win win (αμοιβαίου οφέλους) κατάσταση, ενώ προανήγγειλε τρεις ακόμα συμφωνίες με πολυεθνικές, ανάλογες με αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τη Hewlett Packard. Χάρη σε τέτοιες συμφωνίες, είπε, «ο Πειραιάς θα ξανακερδίσει το ρόλο του ως κύριο διαμετακομιστικό κέντρο στη Μεσόγειο».
Ο Κινέζος πρέσβης έδωσε έμφαση στη διμερή συνεργασία στη βάση της «αρμονίας», όπως είπε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αλληλοκατανόηση και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών, η οποία θα διευκολύνει και την εκατέρωθεν επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με το νέο Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ και έχει προφανή σημασία ότι είναι από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που θα επισκεφθούν το Πεκίνο μετά την αλλαγής φρουράς στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας του ασιατικού γίγαντα.
Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να ενισχυθεί σε κάθε επίπεδο η κινεζική επιχειρηματική παρουσία στη χώρα και να προωθηθούν συμφωνίες που θα λειτουργήσουν ως ψήφος εμπιστοσύνης και σηματωροί για την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, για αυτό και στις ελληνικές προτάσεις συμπεριλαμβάνεται η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων και αεροδρομίων της χώρας. Σημειώνεται ότι η κορεατική LG και η κινεζική Lenovo  προσανατολίζονται να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Πειραιά ως πύλη εισόδου για τη διακίνηση των προϊόντων τους στην Ευρώπη ακολουθώντας το παράδειγμα της Hewllet Packard.
Λάμπρος Καλαρρύτης, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια: