Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Public Issue: Βελτίωση του κλίματος – Καταλληλότερος ο Σαμαράς – Πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ


Το κοινωνικό κλίμα, τη δυναμική των κομμάτων αλλά και την πρόθεση ψήφου, παρουσιάζει το Βαρόμετρο Δεκεμβρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.
Πιο αναλυτικά, αυξημένο, σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο, είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σε σωστό δρόμο. Ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες κρίνουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος δρόμο.
Συγκεκριμένα, το 19% κρίνει ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σωστή, έναντι του 75% που κρίνει ότι είναι λάθος. Τον περασμένο Ιούνιο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 5% και 88%.
Επίσης αυξημένο είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι έγινε πιο ισχυρή η διεθνής ισχύς της χώρας. Συγκεκριμένα, αυτό πιστεύει το 14% έναντι του 9% τον Σεπτέμβριο. Μικρή διαφορά κατέγραψε το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι η θέση της χώρας μας έγινε πιο αδύνατη. Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 59% τον Δεκέμβριο, από 60% τον Σεπτέμβριο.
Αρκετά αυξημένο, στο 56% από 46% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό πριν από τις εκλογές ήταν 37%. Αρκετά μειωμένο στο 30% από 38% είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ στις εκλογές το θεωρούσαν πιθανό ένας στους δύο ερωτηθέντες.
Το 41% κρίνει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου ήταν αρνητικές για την Ελλάδα. Αντίθετα για το 29% οι αποφάσεις ήταν θετικές.
Οριακά μειωμένο στο 69% από 70% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσεται κατά του μνημονίου, ενώ ελαφρώς αυξημένο στο 22% από 20% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσονται υπέρ του μνημονίου.
Επίσης οριακά μειωμένο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν θετική γνώμη για την ΕΕ, στο 46% από 47%. Πάντως το αντίστοιχο ποσοστό πριν από τις εκλογές ήταν 61%.
Επίσης κατά μία μονάδα μειωμένο, δηλαδή στο 50% από 51%, είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν αρνητική γνώμη για την ΕΕ. Ωστόσο, πριν από τις εκλογές το ποσοστό ήταν 37%.
Τι δείχνουν παράσταση νίκης – πρόθεση ψήφου
Στην παράσταση νίκης πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 60%, ποσοστό αυξημένο κατά μια μονάδα (59%) από τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξημένο κατά 19 από τον Σεπτέμβριο (41%) και δεύτερη η ΝΔ με 25%, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από τον προηγούμενο μήνα (26%), αλλά μειωμένο κατά 18 μονάδες από τον Σεπτέμβριο (43%).
Στην πρόθεση ψήφου (με αποχή ή Λευκά στο 19,5%) πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5%, δεύτερη η ΝΔ με 26%, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10,5%, τέταρτοι οι ΑΝΕΛ με 9%(!!!!),πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 8%, έκτη η ΔΗΜΑΡ με 6,5% και έβδομο το ΚΚΕ με 5,5%.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 65% θεωρεί ότι δεν χρειάζονται βουλευτικές εκλογές, αντίθετα με το 31% που θεωρεί ότι χρειάζεται. Τον περασμένο Μάιο τα ποσοστά ήταν αντιστρόφως ανάλογα με το 54% να θεωρούσε ότι χρειάζονται και το 44% ότι δεν χρειάζονται.
Ωστόσο, το 62% θεωρεί ότι τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αν και ένα μήνα πριν το ποσοστό αυτό ήταν 76%.
Αυξημένη η δημοτικότητα κομμάτων – αρχηγών 
Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με 49%, ενώ αυξημένα είναι τα ποσοστά όλων των αρχηγών σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο του Νοεμβρίου.
Δεύτερος δημοφιλέστερος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 44% (+2) και ακολουθούν οι Αντώνης Σαμαράς με 40% (+2) και Πάνος Καμμένος επίσης με 40% (+3). Στη συνέχεια ακολουθεί η Αλέκα Παπαρήγα με 26% (+3), ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 24% +4 (τη μεγαλύτερη μεταβολή) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 17% (+2).
Πάντως, μπορεί ο κ. Κουβέλης να παραμένει με 49% ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, αλλά η δημοτικότητά του πριν από τις εκλογές ήταν στο 66%.
Επίσης, πεσμένη είναι η δημοτικότητα του κ. Βενιζέλου, η οποία πριν από τις εκλογές ήταν στο 32%.
Σχεδόν ίδια είναι η δημοτικότητα του κ. Σαμαρά.
Σε σύγκριση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού παρουσιάζει μεγαλύτερες διακυμάνσεις, καθώς τον Ιούλιο, δηλαδή ένα μήνα μετά τις εκλογές, ήταν στο 50%. Το αντίστοιχο διάστημα η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα ήταν στο 47% και μετά από μία πτώση στο 41% τον Οκτώβριο, στα δύο τελευταία Βαρόμετρα παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία.
Κατάλληλος πρωθυπουργός ο Σαμαράς – Προτιμότερη η συγκυβέρνηση 
Σταθερά καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 40% έναντι 29% του Αλέξη Τσίπρα.
Αυξημένο κατά τρεις μονάδες, στο 35%, σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που κρίνει ως καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ μειωμένο κατά μία μονάδα, στο 23% είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί καλύτερη μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, για το 37%, η καλύτερη κυβέρνηση είναι καμία από τις δύο.
Πως κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση – αντιπολίτευση
Επίσης, αυξημένα είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων που δηλώνουν ικανοποίηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πιο συγκεκριμένα το 21% (18% στο προηγούμενο Βαρόμετρο) δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 17% (16% στο προηγούμενο Βαρόμετρο) από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο Βαρόμετρο, είναι και τα ποσοστά δημοτικότητας όλων των πολιτικών κομμάτων. Πρώτη έρχεται η ΔΗΜΑΡ, με 45% (+4) και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 43% (+ 8), ο ΣΥΡΙΖΑ 41% (+ 2), η ΝΔ 35% (+ 4), το ΚΚΕ 27% (+7), το ΠΑΣΟΚ 21% (+8) και Χρυσή Αυγή με 19% (+3).
Αναφορικά τον ΣΥΡΙΖΑ το 56% θεωρεί ότι πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, έναντι του 26% που θεωρεί ότι πηγαίνει στη σωστή.
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με 31% και ακολουθούν ο… κανένας με 25%, οι ΑΝΕΛ με 16%, το ΚΚΕ με 13% και η ΧΑ με 11%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: