Η ΔΑΚΕ τεχνικων του ΟΛΠ ανταποκρινομενη στις αναγκες των καιρων προσφερει στα μελη,και τους φιλους,ενα δικτυακο τοπο,που θα εξυπηρετουνται οι αναγκες ενημερωσης,τοσο σε υπηρεσιακο οσο και σε συνδικαλιστικο επιπεδο.
Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012
Φαήλος: Η θητεία στο στρατό θα αυξηθεί - Κινδυνεύουμε από την Τουρκία [βίντεο] Πηγή: Φαήλος: Η θητεία στο στρατό θα αυξηθεί - Κινδυνεύουμε από την Τουρκία [βίντεο]
Βολές κατά του πολιτικού συστήματος εξαπέλυσε το στέλεχος της ΝΔ Φαήλος Κρανιδιώτης σε συνέντευξη του αναφερόμενος στις μειώσεις των μισθών των στρατιωτικών, δήλωσε πως από τις πληροφορίες που έχει η στρατιωτική θητεία θα αυξηθεί και κατηγόρησε την ΕΕ που ζητά από την Ελλάδα να καταργήσει τη θητεία.
Μιλώντας στο onalert.gr ο κ. Κρανιδιώτης είπε πως δεν μπορεί ένας βουλευτής να παίρνει 6.500-7.000 ευρώ, για να περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι και σε κοσμικές εκδηλώσεις και στα μεσημεριανά και μετά η κυβέρνηση να απαιτεί από τον λοχαγό και τον υπολοχαγό να ζήσει με 800 ευρώ, με μετάθεση κάθε δυο χρόνια, με λυόμενα έπιπλα και πρωταθλητές στα διαζύγια.
Παράλληλα αναφερόμενος στην πρόταση κατάργησης της θητείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κίνδυνο της Τουρκίας είπε «Δεν δίνουν δεκάρα για τις δικές μας ανάγκες...Δεν ξέρουν τις ιδιαιτερότητές μας αλλά υπάρχουν κι άλλοι που έχουν μια ατζέντα που θέλουν να περάσουν. Έχουμε ένα τεράστιο κίνδυνο τη Τουρκία που δεν είναι ένα Βέλγιο που έκανε περιτομή...Είναι μια χώρα ισλαμοφασιστική,επεκτατική, πρωταθλήτρια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει κάνει γενοκτονίες για τις οποίες ποτέ δεν έχει ζητήσει συγνώμη, είναι ένα πρωτοναζιστικό κράτος το οποίο ακόμη δεν έχει ηττηθεί στρατιωτικά».
Τέλος υποστήριξε πως από την πληροφόρηση που έχει θα αυξηθεί η θητεία στις ένοπλες δυνάμεις.
Παράλληλα αναφερόμενος στην πρόταση κατάργησης της θητείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κίνδυνο της Τουρκίας είπε «Δεν δίνουν δεκάρα για τις δικές μας ανάγκες...Δεν ξέρουν τις ιδιαιτερότητές μας αλλά υπάρχουν κι άλλοι που έχουν μια ατζέντα που θέλουν να περάσουν. Έχουμε ένα τεράστιο κίνδυνο τη Τουρκία που δεν είναι ένα Βέλγιο που έκανε περιτομή...Είναι μια χώρα ισλαμοφασιστική,επεκτατική, πρωταθλήτρια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει κάνει γενοκτονίες για τις οποίες ποτέ δεν έχει ζητήσει συγνώμη, είναι ένα πρωτοναζιστικό κράτος το οποίο ακόμη δεν έχει ηττηθεί στρατιωτικά».
Τέλος υποστήριξε πως από την πληροφόρηση που έχει θα αυξηθεί η θητεία στις ένοπλες δυνάμεις.
Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012
Σαμαράς: Ένα δισ. ευρώ ως το τέλος Δεκεμβρίου στην αγορά
Αύριο Παρασκευή, πρόκειται να καταβληθούν 300 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και σε 42 δήμους της χώρας για την εξόφληση 1.200 εφάπαξ σε ανάλογο αριθμό δικαιούχων, καθώς και οφειλών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέχρι το τέλος του έτους θα δοθεί συνολικά 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, πολιτική που θα συνεχισθεί και το 2013.
Όπως διευκρίνισε, στόχος είναι να δοθούν χρήματα που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ για τις οφειλές προς τους φαρμακοποιούς και την κάλυψη των παροχών υγείας.
Επίσης, θα ξεκινήσει αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες. «Θα δοθεί ρευστότητα στην αγορά, το οξυγόνο, το αίμα της οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, εξήγγειλε ταχύτερες διαδικασίας απονομής των συντάξεων, ανακοινώνοντας ότι με νέα ρύθμιση θα καταβάλλεται αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης το 50% των βασικών τους αποδοχών μέχρι να ολοκληρωθούν ο διαδικασίες καταβολής του συνόλου της σύνταξης.
Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του Α. Σαμαρά, με τη συμμετοχή υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων, εξετάστηκε η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο, προκειμένου να γίνει πιο λειτουργικό και να εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη, αλλά και τα ζητήματα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας στο δημόσιο.
Στη σύσκεψη, εξετάστηκαν όλες οι προσπάθειες και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το κράτος, παράλληλα με τη μείωση του κόστους λειτουργίας του. Επίσης, συζητήθηκε και η πορεία της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, με την οποία θα μειωθούν οι υπηρεσιακές μονάδες πάνω από 30%, κάτι που θα μειώσει τη γραφειοκρατία.
Υπενθυμίζεται δε ότι, πριν λίγες εβδομάδες με επιστολή του προς τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, να περιορίσουν δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Σημειώνεται ότι, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης είχε ζητήσει η Task Force από τον προηγούμενο χρόνο και χαιρέτισε τη σύστασή του -στην πρόσφατη τελευταία έκθεσή της- η Ομάδα Δράσης χαρακτηρίζοντας «απόφαση σταθμό» την υλοποίησή του.
«Στόχος είναι η ανάπτυξη» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, το 2013 είναι έτος αξιολόγησης υπηρεσιών και ικανοτήτων, ώστε το κράτος να γίνει αποτελεσματικότερο.
«Με τη συμμετοχή και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, όλοι μαζί, μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για αναδιοργάνωση του κράτους και εξυπηρέτηση του πολίτη» συνέχισε ο κ. Σαμαράς ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου.
Τέλος, ο πρωθυπουργός, ύστερα από σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν έγινε κουβέντα για απολύσεις, αλλά για αξιολόγηση.
Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012
Και τώρα πορεία της κυβέρνησης προς τον Λαό!
Sic transit gloria mundi (Η δόξα είναι εφήμερη)
Την δόση μας την πήραμε. Η περιπέτεια στας Ευρώπας τελειώσε. Το Grexit πέθανε. Μείναμε πια ενώπιος ενωπίω. Ο βαθιά χειμαζόμενος λαός και η κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός (πολύ σωστά) θέτει δύο βασικά ζητούμενα στην διακυβέρνηση της χώρας:
Α. Την «αξιοπιστία του κυβερνητικού λόγου»
Β. Το «κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης»
Τα είπε αλληγορικά και χθες από τις Βρυξέλλες: «Οι δάφνες μυρίζουν ωραία αλλά ξεραίνονται γρήγορα… Ένας μαραθώνιος τελείωσε. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τον επόμενο.. Δεν πρόκειται να λύσει (η εκταμίευση) όλα τα προβλήματα με μιας».
Με άλλα λόγια είπε αυτό που λέγανε στους Ρωμαίους αυτοκράτορες την στιγμή του Θριάμβου τους: “Η δόξα είναι εφήμερη” και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε λιγότερο.
Γι αυτό τον λόγο και επειδή ο καιρός περνάει αμείλικτος το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα προχωρήσουν ο Α. Σαμαράς και η κυβέρνησή του μετά αυτή την ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία τους στην Ευρώπη; Πως θα οδηγήσουν την χώρα στην ανάκαμψη και τον λαό της στην ευημερία; Πως θα κάνουν πράξη τις δυνατότητες που ανοίγονται όταν η κυβερνησιμότητα και το πρόβλημα του πολιτικού προσωπικού παραμένουν οι βασικοί ανασχετικοί παράγοντες του κυβερνητικού έργου;
Θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα της απίστευτης κυβερνητικής ασυνεννοησίας. Γιατί δόθηκε προς χθες το βράδυ στην δημοσιότητα το φορολογικό νομοσχέδιο που ανατρέπει τη ζωή των πολιτών; Παραμονή της μεγάλης επιτυχίας στις Βρυξέλλες; Την στιγμή δηλαδή που Σαμαράς και Στουρνάρας θα επιστρέφουν από τις Βρυξέλλες για πρώτη φορά με γεμάτα χέρια, την τηλεοράσεις, sites και εφημερίδες θα ασχολούνται με το πόσους φόρους θα πληρώσουμε. Μια μεγάλη εθνική επιτυχία θα καλυφθεί από μια σκληρή πραγματικότητα. Αν αυτό δεν είναι επικοινωνιακή γκάφα τι είναι;
Πρέπει να το προσέξουν αυτό εκεί στο Μαξίμου. Λάθος επαναλαμβανόμενο δεν είναι μόνο λάθος…
Πάμε παρακάτω. Η Ελληνική κοινωνία τρία χρόνια τώρα έχει αφεθεί στο έλεος της χειρότερης απελπισίας και συνθλίβεται στις μυλόπετρες της συλλογικής κατήφειας και της γκρίνιας. Η κυβέρνηση γρήγορα και αποφασιστικά θα πρέπει να κάνει πράξη τα δύο βασικά ζητούμενα που σωστά προσδιόρισε ο κ. Σαμαράς. Να κυβερνήσει διά του παραδείγματος και να σκύψει πάνω από τα προβλήματα του πιο αδύνατου τμήματος της κοινωνίας.
Είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία (περίπου 40 δισ.) είναι πολύ περισσότερα από όσα βγαίνουν και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει το μίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Καταρχάς, η αποκατάσταση της ρευστότητας δίνει τη δυνατότητα να πληρωθούν τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, να δοθούν δάνεια για τη διευκόλυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να αναθερμανθεί η αγορά και να συγκρατηθεί η ανεργία. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να προωθήσει με επιτυχία και χωρίς άλλες καθυστερήσεις τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία, αλλά και να αρθούν οι κοινωνικές αδικίες και να αποκατασταθεί η συνοχή του κοινωνικού ιστού, η οποία έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα με τα συνεχή μέτρα ακραίας λιτότητας.
Υπάρχει Σχέδιο;
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε όσα έχουμε γράψει κατά καιρούς, επειδή χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς ολοκληρωμένη αντίληψη για την Ελλάδα που θέλουμε, τίποτα δεν θα έχει νόημα:
Πρώτον: Για να επιτύχει το εγχείρημα Σαμαρά πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό αφήγημα. Ένα εθνικό σχέδιο που θα εξηγεί ποια Ελλάδα θέλουμε, για ποιους την θέλουμε και πως την θέλουμε. Με ποιές κοινωνικές συμμαχίες θα πορευτεί η κυβέρνηση; Ποιες κοινωνικές σχέσεις θα χαρακτηρίζουν τη νέα Ελλάδα; Ποιές θα είναι οι παραγωγικές δυνάμεις και ποιές οι παραγωγικές σχέσεις; Το θεσμικό μοντέλο και εκσυγχρονισθεί επιτέλους;
Δεύτερον: Το Μαξίμου (και όχι “η κυβέρνηση”, επειδή από το πρώτο εξαρτώνται όλα) πρέπει να … συντονιστεί επιτέλους και να παράγει πολιτική όχι ασάφεια και επαναλαμβανόμενες γκάφες.
Τρίτον: Ο Πρωθυπουργός δεν είναι ο άνθρωπος – ορχήστρα. Έλεος πια με αυτήν την ενασχόληση επί παντός του επιστητού. Ο Πρωθυπουργός επιλέγει να ασχοληθεί με τρία τέσσερα θέματα (Ανάπτυξη, ΑΟΖ, νέα Κεντροδεξιά κλπ) και αφήνει τα υπόλοιπα στους συνεργάτες του και τους υπουργούς του. Οι οποίοι αν δεν κάνουν να πάνε σπίτι τους.
Τέταρτον. Η βάση του κόμματος πιέζεται αφόρητα από τα συνεχή μέτρα. Επικρατεί μεγάλη απογοήτευση για την ακολουθούμενη πολιτική. Η πορεία του κόμματος είναι πτωτική και δεν υπάρχει πίστη στον κοινό στόχο. Οι πιέσεις από τη Χρυσή Αυγή είναι έντονες. Η διάλυση των “Ανεξάρτητων” δίνει μια μοναδική ευκαιρία να τεθεί επί τάπητος το θέμα της ανασυγκρότησης της Κεντροδεξιάς, αλλά πριν γίνει αυτό τοκόμμα πρέπει να αφυπνισθεί και να συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση.
Πέμπτον: Δεν θα κουραστούμε να γράφουμε ότι η κοινωνία θέλει αίμα, θέλει να πληρώσουν σκληρά οι υπαίτιοι ή τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς. Πως θα περάσουν τα μέτρα; Πως θα εφαρμοστούν οι πολιτικές του νέου Μνημονίου όταν ήδη πολύς κόσμος δεν πληρώνει την εφορία επειδή περιμένουν να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και να … χαρίσει τα χρέη; Όπως έχουμε ξαναγράψει, ένας από τους τρόπους ανάσχεσης της επερχόμενης κοινωνικής έκρηξης είναι η πραγματική αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης με την παραδειγματική τιμωρία προσώπων που ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία φτάσαμε.
Τα υπόλοιπα είναι μόνο λόγια …
«Πας μη αριστερός βάρβαρος»;
Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Οι αριστεριστές, άλλοι ελευθέρας βοσκής κι άλλοι ενσωματωμένοι στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, που περιφέρουν τα ράκη τους στην «Αυγή» και στο διαδίκτυο, δεν είναι παρά εχθροί της ελευθερίας. Κατ’ αυτούς, «πας μη αριστερός βάρβαρος», όπως διαταραγμένως αντιλαμβάνονται το σκυφτό αριστεριλίκι τους και τα δικαιώματα όσων τολμούν να αμφισβητούν τις ιδεοληψίες τους.
Δικαίως το ΚΚΕ πάντα τους θεωρούσε τυχοδιώκτες. Η μετεξέλιξη τους συνήθως δικαιώνει την καχυποψία της «ορθόδοξης» αριστεράς, που όσο να’ ναι έχει τα εύσημα της στην αληθινή επανάσταση, απέναντι στις διάφορες γκρούπες που συνθέτουν μια χαλαρή ομοσπονδία μίσους και ρατσισμού έναντι του Ελληνισμού, με μπόλικη λαθρολαγνεία αλλά και ροπή στην, συνήθως εκ του ασφαλούς, βία, τον κοινωνικό πόλεμο και την «ευκαιρία» που θα φέρει το χάος μιας κοινωνικής σύγκρουσης.
Το ’χουμε ξαναπεί. Είναι ένα παράδοξο είδος «ιαχωβάδων» που όμως πιστεύουν και στον «ένοπλο αγώνα», ακόμη κι αν εννοούν τις πέτρες και τις μολότωφ. Μεσοτοιχία με την τρομοκρατία. Οι περισσότεροι από αυτούς μεγαλώνοντας «στρώνουν» και πρόθυμα στελεχώνουν, δεκαετίες τώρα, τους μηχανισμούς της λεηλασίας και της παρακμής. Πιο πρόθυμους λακέδες δεν θα βρει ποτέ το σύστημα από αυτούς. Μπετατζήδες, εκδότες, καναλάρχες, αντλούν καλούς λακέδες που θα γυαλίζουν το «καθεστώς», που κάποτε ήθελαν να γκρεμίσουν.
Πάντα όμως ο παρδαλός «χώρος», όπως αυτοαποκαλούνται, έχει κάβα νέα φυντάνια αλλά και ξεκουτιασμένους «ιερείς του μίσους», οι οποίοι κρατάνε ψηλά την κουρελιασμένη πατσαβούρα του μηδενισμού και του αμοραλισμού τους. Το σκουπιδαριό στις καταλήψεις, όπου αφοδεύουν ακόμη και στα έδρανα των αιθουσών διδασκαλίας, είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του ήθους που πρεσβεύουν.
Συνήθως ετεροκαθορίζονται, η δράση τους είναι αντίδραση στο Έθνος, στην έννοια του, στην Ιστορία του, στα συμφέροντα και στα σύμβολα του. Όσο πιο χολερικός μισέλληνας είναι κάποιος, τόσο πιο μεγάλη βαθμολογία παίρνει στην κλίμακα της αριστεροσύνης τους. Ο αναθεωρητισμός της Ιστορίας, με παράλληλη εκούσια ή ακούσια δουλική εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων σωβινισμών, πχ του τουρκικού ισλαμοφασισμού ή των ναζί επιγόνων του VMRO στα Σκόπια, ο χλευασμός για τα εθνικά σύμβολα και θεσμούς, όπως ο Στρατός ή η Εκκλησία και η ορθόδοξη πίστη του λαού μας, είναι must. Πάνε σετ με το παλαιστινιακό μαντήλι και την επιθετικότητα απέναντι σε όποιον δεν ανήκει στις ποικιλόχρωμες φράξιες τους. Όλες όμως, μα όλες, αυτές τις ομάδες τις διαπερνά ένα τυφλό ολοκληρωτικό μίσος για όποιον δεν ενστερνίζεται την μεταφυσική πίστη τους στον ροζ φασισμό τους.
Στην εποχή μας, όπου έχουμε περίσσευμα ασυδοσίας κι όχι έλλειμμα ελευθερίας, φυτρώνουν πολλά τέτοια δυσώδη φρούτα. Η επί χρόνια τραμπούκικη κυριαρχία τους στα πανεπιστήμια, η γκετοποίηση των Εξαρχείων, δημιούργησαν ένα μολυσμένο θερμοκήπιο, που εκτρέφει πολύ παράξενα φυτά, γεμάτα κοινωνικό δηλητήριο και μανιχαϊσμό. Έχουν πάντα πρόχειρους τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις συκοφαντίες. Όποιος δεν είναι σαν τα μούτρα τους, είναι «χρυσαυγίτης», «φασίστας», «ρατσιστής», «πράκτορας των αφεντικών».
Το κύριο χαρακτηριστικό του περιθωριακού είναι πως νομίζει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, με έναν σχεδόν μεταφυσικό φανατισμό και ανύπαρκτη ανοχή προς τις πεποιθήσεις της πλειοψηφίας.
Ο μεγάλος τους όμως στρατολόγος είναι η αναξιοπιστία του κράτους, των θεσμών, του πολιτικού συστήματος. Πρώτα οι ίδιες οι «αστικοδημοκρατικές» δυνάμεις καθαίρεσαν τα εθνικά σύμβολα, αδιαφόρησαν για τον εκβαρβαρισμό της Παιδείας, μετέτρεψαν το πολίτευμα σε «Δημοκρατία των Κολλητών» και κυρίως υπονόμευσαν κάθε έννοια αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η καταστολή λοιπόν είναι απολύτως απαραίτητη – και μάλιστα με ατσάλινο χέρι – αυτών που προσπαθούν να μετατρέψουν τους δημόσιους χώρους σε ζούγκλα βανδάλων και κοινωνικού πολέμου. Κυρίως όμως απαιτείται η επανελλήνιση της δημόσιας ζωής και των θεσμών απ’ άκρου εις άκρον, με πρώτη – πρώτη την Παιδεία, με όπλα τις αξίες του ανθρωπιστικού και πατριωτικού πυρήνα του Ελληνισμού. Οφείλουμε όχι μόνον να καταστείλουμε τους πάσης φύσεως ψευδοπροοδευτικούς φασίστες κι εχθρούς της ελευθερίας αλλά πρωτίστως να κερδίσουμε την μάχη των Ιδεών. Επιβάλλοντας τις, διοικώντας σύμφωνα με αυτές, διασφαλίζοντας την εθνική και κοινωνική ενότητα, με κύριο εργαλείο την κοινωνική δικαιοσύνη. Μόνο η βαθιά Ελλάδα σώζει…
(Δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Δημοκρατία)
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012
Public Issue: Βελτίωση του κλίματος – Καταλληλότερος ο Σαμαράς – Πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ
Το κοινωνικό κλίμα, τη δυναμική των κομμάτων αλλά και την πρόθεση ψήφου, παρουσιάζει το Βαρόμετρο Δεκεμβρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.
Πιο αναλυτικά, αυξημένο, σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο, είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σε σωστό δρόμο. Ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες κρίνουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος δρόμο.
Συγκεκριμένα, το 19% κρίνει ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι σωστή, έναντι του 75% που κρίνει ότι είναι λάθος. Τον περασμένο Ιούνιο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 5% και 88%.
Επίσης αυξημένο είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι έγινε πιο ισχυρή η διεθνής ισχύς της χώρας. Συγκεκριμένα, αυτό πιστεύει το 14% έναντι του 9% τον Σεπτέμβριο. Μικρή διαφορά κατέγραψε το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι η θέση της χώρας μας έγινε πιο αδύνατη. Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 59% τον Δεκέμβριο, από 60% τον Σεπτέμβριο.
Αρκετά αυξημένο, στο 56% από 46% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό πριν από τις εκλογές ήταν 37%. Αρκετά μειωμένο στο 30% από 38% είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ στις εκλογές το θεωρούσαν πιθανό ένας στους δύο ερωτηθέντες.
Το 41% κρίνει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου ήταν αρνητικές για την Ελλάδα. Αντίθετα για το 29% οι αποφάσεις ήταν θετικές.
Οριακά μειωμένο στο 69% από 70% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσεται κατά του μνημονίου, ενώ ελαφρώς αυξημένο στο 22% από 20% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσονται υπέρ του μνημονίου.
Επίσης οριακά μειωμένο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν θετική γνώμη για την ΕΕ, στο 46% από 47%. Πάντως το αντίστοιχο ποσοστό πριν από τις εκλογές ήταν 61%.
Επίσης κατά μία μονάδα μειωμένο, δηλαδή στο 50% από 51%, είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν αρνητική γνώμη για την ΕΕ. Ωστόσο, πριν από τις εκλογές το ποσοστό ήταν 37%.
Τι δείχνουν παράσταση νίκης – πρόθεση ψήφου
Στην παράσταση νίκης πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 60%, ποσοστό αυξημένο κατά μια μονάδα (59%) από τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξημένο κατά 19 από τον Σεπτέμβριο (41%) και δεύτερη η ΝΔ με 25%, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από τον προηγούμενο μήνα (26%), αλλά μειωμένο κατά 18 μονάδες από τον Σεπτέμβριο (43%).
Στην πρόθεση ψήφου (με αποχή ή Λευκά στο 19,5%) πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5%, δεύτερη η ΝΔ με 26%, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10,5%, τέταρτοι οι ΑΝΕΛ με 9%(!!!!),πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 8%, έκτη η ΔΗΜΑΡ με 6,5% και έβδομο το ΚΚΕ με 5,5%.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 65% θεωρεί ότι δεν χρειάζονται βουλευτικές εκλογές, αντίθετα με το 31% που θεωρεί ότι χρειάζεται. Τον περασμένο Μάιο τα ποσοστά ήταν αντιστρόφως ανάλογα με το 54% να θεωρούσε ότι χρειάζονται και το 44% ότι δεν χρειάζονται.
Ωστόσο, το 62% θεωρεί ότι τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αν και ένα μήνα πριν το ποσοστό αυτό ήταν 76%.
Αυξημένη η δημοτικότητα κομμάτων – αρχηγών
Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με 49%, ενώ αυξημένα είναι τα ποσοστά όλων των αρχηγών σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο του Νοεμβρίου.
Δεύτερος δημοφιλέστερος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 44% (+2) και ακολουθούν οι Αντώνης Σαμαράς με 40% (+2) και Πάνος Καμμένος επίσης με 40% (+3). Στη συνέχεια ακολουθεί η Αλέκα Παπαρήγα με 26% (+3), ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 24% +4 (τη μεγαλύτερη μεταβολή) και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 17% (+2).
Πάντως, μπορεί ο κ. Κουβέλης να παραμένει με 49% ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, αλλά η δημοτικότητά του πριν από τις εκλογές ήταν στο 66%.
Επίσης, πεσμένη είναι η δημοτικότητα του κ. Βενιζέλου, η οποία πριν από τις εκλογές ήταν στο 32%.
Σχεδόν ίδια είναι η δημοτικότητα του κ. Σαμαρά.
Σε σύγκριση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού παρουσιάζει μεγαλύτερες διακυμάνσεις, καθώς τον Ιούλιο, δηλαδή ένα μήνα μετά τις εκλογές, ήταν στο 50%. Το αντίστοιχο διάστημα η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα ήταν στο 47% και μετά από μία πτώση στο 41% τον Οκτώβριο, στα δύο τελευταία Βαρόμετρα παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία.
Κατάλληλος πρωθυπουργός ο Σαμαράς – Προτιμότερη η συγκυβέρνηση
Σταθερά καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 40% έναντι 29% του Αλέξη Τσίπρα.
Αυξημένο κατά τρεις μονάδες, στο 35%, σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που κρίνει ως καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ μειωμένο κατά μία μονάδα, στο 23% είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί καλύτερη μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, για το 37%, η καλύτερη κυβέρνηση είναι καμία από τις δύο.
Πως κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση – αντιπολίτευση
Επίσης, αυξημένα είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων που δηλώνουν ικανοποίηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πιο συγκεκριμένα το 21% (18% στο προηγούμενο Βαρόμετρο) δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 17% (16% στο προηγούμενο Βαρόμετρο) από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο Βαρόμετρο, είναι και τα ποσοστά δημοτικότητας όλων των πολιτικών κομμάτων. Πρώτη έρχεται η ΔΗΜΑΡ, με 45% (+4) και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 43% (+ 8), ο ΣΥΡΙΖΑ 41% (+ 2), η ΝΔ 35% (+ 4), το ΚΚΕ 27% (+7), το ΠΑΣΟΚ 21% (+8) και Χρυσή Αυγή με 19% (+3).
Αναφορικά τον ΣΥΡΙΖΑ το 56% θεωρεί ότι πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, έναντι του 26% που θεωρεί ότι πηγαίνει στη σωστή.
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με 31% και ακολουθούν ο… κανένας με 25%, οι ΑΝΕΛ με 16%, το ΚΚΕ με 13% και η ΧΑ με 11%.
Σκηνικό αναδιάταξης στην ευρύτερη κεντροδεξιά μετά την διάλυση των “Ανεξάρτητων”
Σκηνικό αναδιάταξης στήνεται στην ευρύτερη κεντροδεξιά και οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες το επόμενο διάστημα με φόντο τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Μετά από πολύμηνη παρουσία στο κόμμα, τον κατ’ αυτούς «Ασυνάρτητων Ελλήνων», τα κορυφαία στελέχη, όπως οι Χρήστος Ζώης, Κώστας Μαρκόπουλος, Γιάννης Μανώλης και Δημήτρης Σταμάτης που άνοιξαν και πρώτοι το χορό των αποχωρήσεων, είδαν το φως το αληθινόν και κατανόησαν ότι ο Πάνος Καμμένος, δεν κάνει για ηγέτης.
Αποφάσισαν λοιπόν να αποχωρήσουν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δίνοντας λαβή για ευρύτερες συζητήσεις για το μέλλει γενέσθαι στο χώρο της κεντροδεξιάς. Θα υπάρξει ενίσχυση της Ν.Δ.; Θα επιστρέψουν τα απολωλότα πρόβατα πίσω στο μαντρί; Θα κάνουν άλλον πολιτικό σχηματισμό για να διαπραγματευθούν την επόμενη μέρα την επιστροφή τους στη Ν.Δ.; Εμμένουν στο αντιμνημνόνιο; Σημαίνει κάτι το γεγονός ότι το κόμμα Καμμένου μπήκε σε τροχιά διάλυσης;
Οι απαντήσεις είναι πολλές και διαφορετικές, ανάλογα από ποια σκοπιά βρίσκεται ο καθένας. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι ζυμώσεις για τη διαδικασία επανένωσης της παράταξης και δημιουργίας νέων συνθηκών, στο νέο πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον, μετά τα τρία ισοπεδωτικά μνημόνια.
Οι διαχωρισμοί μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί ξεθωριάζουν. Η συζήτηση στο δημόσιο διάλογο μπαίνει σε άλλη βάση και αυτό το κατανοούν όλοι. Το μνημόνιο είναι πλέον στη ζωή μας και αυτοί που φύγανε από τον Καμμένο, αλλά και άλλοι που ετοιμάζονται να φύγουν το ξέρουν, ότι εάν θέλουν να έχουν μέλλον πολιτικό, δεν μπορεί να είναι σε ένα κόμμα με ασυνάρτητο πολιτικό λόγο και χωρίς ιδεολογική πυξίδα.
Ως εκ τούτου τίθεται θέμα επανένωσης δυνάμεων με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, κυρίως όμως όσων αποχώρησαν και έμειναν άλλοι πίσω στη Ν.Δ. να τραβήξουν το κάρο του μνημονίου. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και το ξέρει ο Σαμαράς που δεν βιάζεται.
Η υπομονή και στην πολιτική είναι μεγάλο προσόν, παρά το γεγονός ότι ήδη στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει η συζήτηση περί ενδεχόμενης επιστροφής στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Νέα Δημοκρατία, αν και σε επιχειρηματικούς κύκλους κυοφορούνται σενάρια για τη διαμόρφωση νέου πολιτικού φορέα, αποτελούμενου από τους «αντάρτες» του Πάνου Καμμένου και τους διαγραμμένους της ΝΔ.
Ο Σαμαράς παρακολουθεί από απόσταση και έχει δώσει εντολή για μη εμπλοκή επίσημα της Ν.Δ. Στο Μαξίμου περιμένουν, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους.
Απλά, όσοι ετοιμάζονται για επιστροφή, αυτή δεν θα γίνει με τους όρους τους, αλλά με τους κανόνες Σαμαρά που αργά, αλλά σταθερά χτίζει το ευρωπαϊκό κόμμα.
Τα 40 δισ. θα μείνουν μέσα στην Ελλάδα – η κυβέρνηση θα ξεχρεώσει ό,τι χρωστάει στους πολίτες (βίντεο)
«Σήμερα τελειώνει μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος, τελειώνουν οι πιέσεις, οι εκβιασμοί γιαέξοδο από το ευρώ. Η Ελλάδα κερδίζει την ευκαιρία να βγει από την κρίση όρθια και όχιγονατισμένη. Τα χρήματα της εκταμίευσης και οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν δικαίωσηγια την πολιτική των τριών κομμάτων που πίστεψαν στην αναγέννηση της Ελλάδας και όχιστην καταστροφή της. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη καιτους βουλευτές τους και τους βουλευτές της ΝΔ».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες με τον Γ. Στουρνάρα. Ο Α. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτέλεσματα του Eurogroup κι εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μετά την εκταμίευση της δόσης.
«Θα ξεχρεώσουμε σε λίγους μήνες όσα χρωστά το κράτος στους ιδιώτες», τόνισε ο κ. Σαμαράς θέλοντας να δείξει ότι η ρευστότητα στην αγορά θα επέλθει σιγά – σιγά.
«Είναι μία αφετηρία για την Ελλάδα, και είναι δικαίωση γιατί θα πάρουμε 52,5 δισ., πράγμα πουδεν είχε τολμήσει κανείς να προβλέψει. Από αυτά, τα 40 δισ. θα μείνουν μέσα στη χώρα. Από ταυπόλοιπα τα 11 δισ. θα σβήσουν 20 δισ. χρέος. Όλα αυτά πέρα και πάνω από τηνχρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μέσα στους επόμενους μήνες θαξεχρεώσουμε όσα χρωστά το κράτος στους ιδιώτες. Θα αποκατασταθεί η ρευστότητα, ώστε ναδοθούν δάνεια και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η αβεβαιότητα θα εξαφανιστεί και θαγίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Κάποιοι δεν τα πίστευαν αυτά και νόμιζαν ότι θα μαςπετάξουν έξω από την ΕΕ», είπε. Και κατέληξε: «Για πρώτη φορά αλλάζει το μείγμα οικονομικήςπολιτικής και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Είναι ημέραελπίδας η σημερινή, καθώς σηματοδοτεί ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Κερδίσαμε τηναξιοπιστία μας στο εξωτερικό, θα κερδίσουμε την ελπίδα και την αξιοπρέπεια στο εσωτερικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα ο οποίος είπε: «Με τη σημερινήαπόφαση επιβραβεύεται μία προσπάθεια πολλών μηνών της κυβέρνησης και των κομμάτων πουτην στήριξαν, ήταν περίοδος που δουλέψαμε πολύ μέρα και νύχτα. Από τα 34,3 δισ. της πρώτηςδόσης, τα 16 δισ. θα πάνε για τις τράπεζες, τα 7 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλες του Δημοσίουκαι 11,3 δισ. για μείωση του δημοσίου χρέους”.
Συνολικά από τη ρύθμιση, είπε ο κ. Στουρνάρας, θα υπάρξει μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε, δίνει επιπλέον χρηματοδότηση στην Ελλάδα από τα 109 δισ. του αρχικού δανείου.
«Με την εκταμίευση καλύψαμε την αναγκαία συνθήκη για την παραμονή στο ευρώ, η χώραπρέπει να εκπληρώσει και την ικανή συνθήκη που είναι το φορολογικό νομοσχέδιο και οιδιαρθρωτικές αλλάγες, η απελευθέρωση των αγορών, η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, οιιδιωτικοποιήσεις. Όλα αυτά θα διώξουν μία κι έξω την αβεβαιότητα που τύλιγε τη χώρα. ΗΕλλάδα πήρε μία μεγάλη ανάσα, κέρδισε χρόνο για να μεταστρέψει την τάση της οικονομίας, ναμειώσει την ανεργία, να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Όσοιπόνταραν στη χρεοκοπία της Ελλάδας έχασαν χρήματα, όσοι πόνταραν στην επιτυχία τηςνιώθουν δικαιωμένοι» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)