Θέλουμε να έχουμε όλη την καλή προαίρεση απέναντι στην κυβέρνηση και στις προθέσεις της. Όμως, βλέπουμε ότι όσοι αποφάσισαν να γράψουν το σενάριο του θεατρικού των τελευταίων ημερών ήταν κακοί σεναριογράφοι. Διότι, δε μπορεί στις 8μμ να βγαίνουν και να μιλούν ουσιαστικά για ρήξη, στις 9μμ να αποχωρεί ο Βρούτσης από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και στις 11 μμνα ανακοινώνεται στην ουσία μια συμφωνία με την τρόικα.
Δε μπορεί μέχρι αργά το βράδυ ο Τόμσεν να εμφανίζεται αδιάλλακτος, άτεγκτος και παράλογος και ξαφνικά να γίνεται αρνάκι, χαμογελαστός και να κάνει δηλώσεις περί οριστικής συμφωνίας με εκκρεμότητες που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη εμπλοκή. Ο δε Στουρνάρας να λέει πόσο χρήσιμη είναι η τρόικα, πόσο συνέβαλε με τις ιδέες της στη σκληρή διαπραγμάτευση και πόσο καλές και συμβιβαστικές προτάσεις έριξαν στο τραπέζι. Ποιος το έκανε αυτό; Ο Τόμσεν; Εμείς άλλα είχαμε καταλάβει. Εκτός κι αν ήθελαν να καταλάβουμε άλλα.
Επίσης, δε γίνεται να βγαίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί και να ανακοινώνουν ουσιαστικά ρήξη με την τρόικα και αίφνης να είναι όλα μέλι – γάλα. Ο Κουβέλης να λέει ότι δε θα ψηφίσει τα εργασιακά, επομένως να τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής, ο δε Βενιζέλος να προειδοποιεί την τρόικα ότι παίζει με τη φωτιά και να προτρέπει το Σαμαρά να πάει στις Βρυξέλλες για πολιτική διαπραγμάτευση.
Όλα αυτά μας βάζουν σε υποψίες για το σκηνικό που στήθηκε το οποίο είχε σασπένς, δράμα, παρατεινόμενη αγωνία, συγκρούσεις. Είχε επίσης τον καλό και τον κακό μπάτσο, περιπέτεια, συσκέψεις επί συσκέψεων και στο τέλος είχε (έτσι φαίνεται τουλάχιστον)… και χάπι εντ. Σαν μια καλοστημένη χολιγουντιανή ταινία η οποία, συνήθως, έχει και θύματα. Όλους εμάς που θα βιώσουμε στο πετσί μας τις επιπτώσεις των μέτρων.
Εν πάση περιπτώσει, τα δεδομένα είναι τα εξής:
1. Έχει κλείσει το πακέτο των οικονομικών μέτρων ύψους 13,6 δις ευρώ. Άραγε, με τα εργασιακά να πέφτουν σαν κεραυνός, θυμάται κανείς ότι έχουμε περικοπές 9 δις ευρώ το 2013 από μισθούς και συντάξεις; Θυμάται τα ειδικά μισθολόγια, τις συντάξεις των αγροτών, τα δώρα και τα τόσα άλλα επώδυνα μέτρα;
2. Ύστερα από τρεισήμισι μήνες “σκληρών διαπραγματεύσεων”, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τελικά όλες τις απαιτήσεις της Τρόικας για τη λήψη πολύ σκληρών μέτρων, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, στα κοινωνικά επιδόματα και στα φάρμακα, αλλά και οι υπέρογκοι φόροι, που πλήττουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση έφτασε, τελικά, τα 13,5 δισ. ευρώ.
3.Μένουν κάποιες εκκρεμότητες στα εργασιακά θέματα. Παρά το θέατρο που παίχτηκε, οι πληροφορίες μας λένε ότι η τρόικα κάνει πίσω στις τριετίες και συμφωνεί σε μείωση των αποζημιώσεων για απολύσεις με βάση την πρόταση που καταθέτει ο κ. Βρούτσης. Δηλαδή το μαχαίρι στις αποζημιώσεις είναι σίγουρο αλλά θα είναι πιο… μαλακό. Σε αντάλλαγμα της οπισθοχώρησης του Τόμσεν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ισχύσει το ελαστικό ωράριο με 6ήμερη εργασία.
4. Σε ότι αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, μάλλον θα γίνει αποδεκτή η πρόταση για απολύσεις των επίορκων και άλλων αρνητικά αξιολογημένων εργαζόμενων ενώ θα καλυφθεί η απαίτηση της τρόικας με τις μαζικές αποχωρήσεις που έρχονται.
Τι λέει η επόμενη ημέρα; Μένουν κάποιες μάλλον ήσσονος σημασίας εκκρεμότητες που θα λυθούν σύντομα. Η ουσία είναι ότι ο Α. Σαμαράς πάει στις Βρυξέλλες με γεμάτα χέρια και χωρίς να διακυβεύεται η κυβερνητική συνοχή. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη είδηση. Όπως επίσης, ότι προς το παρόν γλιτώνουν χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι από την ολοκληρωτική καταστροφή. Αν επικρατήσει η καλοπροαίρετη προς την κυβέρνηση διάθεσή μας τότε θα πούμε ότι γλιτώσαμε στο παρά πέντε τις τριετίες και το μεγάλο μαχαίρι στις αποζημιώσεις. Αν και στο τελευταίο έχουμε τις επιφυλάξεις μας για το τι θα ισχύσει τελικά.
Συμπερασματικά, υπάρχει μια μεγάλη απορία, ελπίζουμε να πέφτουμε έξω: Στήθηκε ένα δραματικό θέατρο με την τρόικα δήθεν να εγείρει ξαφνικά θέματα εργασιακών ώστε να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και η κοινωνία στα σκληρά οικονομικά μέτρα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου