Αυτό που θα έπρεπε, εδώ που τα λέμε, να κάνει η Βουλή, αποφάσισε να το κάνει ο εισαγγελέας Πεπόνης. Και μιλάμε για τα όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ο κ. Ρουμελιώτης είχε πει ότι το Ταμείο γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας θα αποτύχει.
Το θέμα αυτό προκάλεσε «πόλεμο» με τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος τον κατηγόρησε ότι δεν είχε πει τίποτε τότε.
Ολο αυτό το κουβάρι αποφάσισε να ξετυλίξει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης ο οποίος προχωρά σε έρευνα για το θέμα και ζητά από τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Στην ίδια παραγγελία εμπεριέχεται η διατύπωση για τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου», αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία» όπως και η ρητή εντολή «να ανευρεθεί άμεσα και να προσέλθει να καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης». Αυτό, όπως καταλαβαίνετε εμπεριέχει και την απειλή της εξαναγκαστικής παρουσίας του κ. Ρουμελιώτη στην Εισαγγελία.
Βεβαίως, εκτός από αυτόν ο κ. Πεπόνης θα πρέπει να καλέσει και όλους τους πρωταγωνιστές του δράματος και κυρίως του Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου που χειρίστηκαν το θέμα με το ΔΝΤ.
Να υπενθυμίσουμε ότι μετά τις οργισμένες διαρροές του κ. Παπανδρέου κατά του κ. Ρουμελιώτη ο τελευταίος επανήλθε ζητώντας να ερωτηθεί ο πρώην Πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα».
Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει:
- Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν
- Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την ευρωζώνη
- Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής
Κάποτε πρέπει να ανοίξουν τα στόματα. Καλή η συναίνεση για να αντέξει η κυβέρνηση αλλά μη βάζουμε τα εγκλήματα κάτω από το χαλί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου