Σε ένα σύνθετο περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι επιθέσεις των εταίρων μας και των ξένων οίκων κατά της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις αφόρητες πιέσεις των τροικανών για αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου, η κυβέρνηση καλείται να κάνει το θαύμα. Μόνο που το θαύμα αναζητείται στους συνήθεις ύποπτους θεωρητικούς αιμοδότες των δημόσιων ταμείων, δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, των… ασημικών και των… χάλκινων που κατά καιρούς πωλούνται αλλά πάντα εδώ είναι.
Το σχέδιο της κυβέρνησης λοιπόν είναι να αξιοποιηθεί με έναν νέο τρόπο, πιο επιθετικό και πιο γρήγορο η ακίνητη περιουσία του δημοσίου που κατά καιρούς έχει αποτιμηθεί σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αποτέλεσε προεκλογική εξαγγελία ή κεντρική πολιτική των δυο κομμάτων.
Τώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθεί να ξαναβάλει το θέμα, υπό την πίεση της τρόικας, αλλά με την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η πολιτική αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, θα επιχειρηθεί να γίνει με ένα νέο ταχύτερο τρόπο, υπό το πρίσμα πάντοτε των περιορισμών που επιβάλλουν οι χαμηλές αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο και που ουσιαστικά κάνουν απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη πώλησης, τουλάχιστον των πιο μεγάλων και κερδοφόρων εταιρειών.
Έτσι λοιπόν, αυτό που θα ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις είναι ότι τα πάντα είναι προς πώληση, αλλά με ένα αξιοπρεπές τίμημα. Αυτό αφορά τις εισηγμένες εταιρείες ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ κλπ. και σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να τις πουλήσει κάτω της αξίας του ή στην χρηματιστηριακή τιμή τους.
Διαφορετική θα είναι αντιμετώπιση εταιρειών και οργανισμών που δεν είναι εισηγμένες και άρα θα μπορούσαν να πωληθούν χωρίς προβλήματα, καθώς και ακίνητα ή γη που δεν θα προκαλέσουν αντιδράσεις, πχ τα λιμάνια και το Ελληνικό. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπαίνει στο πρώτο… βαγόνι των κινήσεων που θα γίνουν ενώ ακούγονται επίσης τα Κρατικά Λαχεία και φυσικά η ΔΕΠΑ. Μετά το Ελληνικό σειρά θα πρέπει να πάρουν τα 30 ακίνητα του δημοσίου που θα δοθούν με sale and lease back αλλά και μεγάλες αναξιοποίητες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα που είναι «καθαρές» και μπορούν να δοθούν με το θεσμό της επιφάνειας.
Με την τακτική της πώλησης της περιουσίας στην εύλογη αξία τους ή με την αξιοποίηση ακινήτων προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να παίξει σε διπλό ταμπλό. Αφενός να αποδομήσει την επιθετική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι θα πολεμήσει τις ιδιωτικοποιήσεις αφού ο Τσίπρας θα ήθελε να γίνουμε… Σοβιετία και να τα κρατικοποιήσουμε όλα.
Αφετέρου να δείξει ότι η κυβέρνηση δε συναινεί σε καμιά περίπτωση σε προσπάθειες ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας αλλά στη λογική της έλευσης επενδυτών που θα ενισχύσουν το κλίμα στην Ελλάδα.
Βεβαίως, για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να ξεκολλήσει και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που είχε τελματώσει είτε λόγω παλινωδιών του διοικητικού συμβουλίου είτε λόγω του πολιτικού και οικονομικού κλίματος. Η νέα ηγεσία του θα πρέπει να τρέξει ταχύτατα τις διαδικασίες, γι΄ αυτό και χρειάζονται άνθρωποι άφθαρτοι, της αγοράς που δεν έχουν στιγματιστεί από τίποτε και δεν… σέρνονται.