Να ξεκαθαρίσω καταρχήν, επειδή συζητήσαμε με γνωστούς και έγκυρους δημοσκόπους, το συμπέρασμα είναι ότι … δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις. Επειδή στα δέκα τηλέφωνα, οι οκτώ βρίζουν και κλείνουν το τηλέφωνο. Μόνο οι δύο απαντάνε.
Όλες λοιπόν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τελευταία εκφράζουν περισσότερο προσωπικές εκτιμήσεις και επιθυμίες αυτών που τις παραγγέλνουν και τις κάνουν, παρά τις πραγματικές διαθέσεις του εκλογικού σώματος, το μόνο που μπορούμε να πούμε γι αυτό είναι ότι βρίσκεται σε σημείο …βρασμού.
Και να πούμε και κάτι άλλο. Ορισμένοι , σοβαροί, δημοσκόποι δίνουν 60-65 % στον δικομματισμό, 25% συνολικά στην Αριστερά και ένα 10% όλα μαζί τα κόμματα και αποκόμματα δεξιά της ΝΔ. Κρατήστε το για την ημέρα των εκλογών.
Πάμε τώρα στις σημερινές δημοσκοπήσεις:
Διαφορά οκτώ μονάδων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, και επτακομματική Βουλή σύμφωνα με δημοσκόπηση της «ALCO» για το «Πρώτο Θέμα», ενώ μετά την αναγωγή που κάνει η εταιρεία (έξω τα άκυρα και η αποχή), το κατώφλι του 3% ξεπερνούν 9 κόμματα, σε ένα μάλλον αμφιλεγόμενο συμπέρασμα, καθώς λόγω έντονης ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού οι εταιρείες δημοσκοπήσεων ενδέχεται να μην δώσουν exit polls στις εκλογές.
Οι έδρες υπολογίζονται με αποτέλεσμα 29% ΝΔ – 17% ΠΑΣΟΚ και φθάνουν τις 123-126 για τη ΝΔ και 51-52 για το ΠΑΣΟΚ .
Πιο αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου (δίχως αναγωγή των αναποφάσιστων):
Η ΝΔ παραμένει σταθερά και με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα με 20,8%. Μπαίνει στην προεκλογική κούρσα ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση, με τάση να έχει διψήφια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και χωρίς να έχει απωλέσει τις πιθανότητες σχηματισμού αυτοδύναμης Κυβέρνησης.
Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,8%, χωρίς δυναμική συσπείρωσης των ψηφοφόρων του, μέρος των οποίων εξακολουθούν πηγαίνουν στην αριστερά. Η εκλογή του νέου Προέδρου απλά έβαλε πάτο στο βαρέλι της αποσυσπείρωσης και επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά άνω του 10%.
Τα τρία κόμματα της Αριστεράς εμφανίζουν τα εξής ποσοστά: ΚΚΕ 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ 7,4%, Δημοκρατική Αριστερά 6,75%. Θα δώσουν μάχη μεταξύ τους για το ποιος θα είναι τρίτο κόμμα (πίσω από τον δικομματισμό) αλλά κυρίως ποιος θα αποκτήσει τη μαζικότητα και τα χαρακτηριστικά του ηγετικού σχηματισμού της Αριστεράς.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,5%, αποδομούνται σχετικά γρήγορα (7,1 % πριν λίγες μέρες από την ίδια εταιρεία), αλλά με τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει το οριακό ποσοστό του 3%, όπως και ο ΛΑΟΣ αντίστοιχο (2,9%), οι παλινωδίες του οποίου δείχνουν να τον αφήνουν εκτός Βουλής σε ακόμη μία μέτρηση.
Δημοσκόπηση Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,55%, δείχνουν να έχουν απώλειες που μάλλον θα τους αφήσουν για ακόμη μία φορά εκτός Βουλής, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%,η Κοινωνική Συμφωνία με 1,4% και το Άρμα Πολιτών με 0,8% μάλλον έχουν αποδεχτεί τους ρόλους κομπάρσων για τις επερχόμενες εκλογές…
Ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει μια διαφορετική δημοσκόπηση που διενήργησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ένα γκάλοπ που τα αποτελέσματά της έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι στα όρια του κραχ.
Τα στοιχεία της δημοσκόπησης που δημοσιεύει η Ημερησία, είναι και ένα καμπανάκι κατά των πολιτικών κομμάτων και των θεσμών.
Σχεδόν 8 στους 10 πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Περισσότεροι από 7 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν εργάζεται για το καλό του συνόλου. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (57,4%) πιστεύουν ότι υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα αφού εκτελούνται εντολές των δανειστών. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αποδοκιμάζονται από περισσότερους από 7 στους 10 πολίτες. Το 84% των πολιτών δεν εμπιστεύεται το Χρηματιστήριο, 6 στους 10 δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες και 7 στους 10 τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Από την άλλη, η οικονομική κρίση έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια στους πολίτες: Το 55,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ κακή ή άσχημη την προσωπική του οικονομική κατάσταση και μόλις το 7,5% δε φαίνεται να αγγίζει η κρίση. Μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό όσων απάντησαν ότι επιδεινώθηκαν τα οικονομικά τους, αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, 7 στους 10 Ελληνες (68%) θεωρούν ότι τους επόμενους τρεις μήνες θα χειροτερεύσει η προσωπική οικονομική τους κατάσταση με την ανησυχία να έχει αυξηθεί από πέρυσι κατά 15 μονάδες.Το οικονομικό δράμα αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι περισσότεροι από 7 στους 10 ανησυχούν ότι το εισόδημά τους δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.
Το… κομπόδεμα των Ελλήνων έχει αρχίσει και ξοδεύεται προκειμένου να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες. Πάνω από 4 στους 10πολίτες (42,2%) απαντά ότι τα χρήματα από τη δουλειά τους δεν επαρκούν και αποσύρουν από τις καταθέσεις ή από τις οικονομίες τους για να καλύψουν τα έξοδά τους. Επίσης, σχεδόν 3 στους 10 (29,2%) απαντούν ότι αναγκάζονται να δανειστούν από συγγενείς και φίλους αφού δεν επαρκεί ο μισθός τους και δεν έχουν αποταμιεύσεις. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2010, καταγράφεται άνοδος 9 μονάδων σε όσους δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους. Υπάρχουν, πάντως, και 2 στους 100 Έλληνες (2,6%)που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν χρήματα ενώ το 18,6% υποστηρίζει ότι επαρκούν τα λεφτά που βγάζει χωρίς να αποταμιεύει.
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, η κοινωνική διάθεση των πολιτών συνεχίζει να βρίσκεται στο ναδίρ. Το 89% των πολιτών βαθμολογεί αρνητικά τη σημερινή εικόνα ενώ 6 στους 10 πιστεύουν ότι θα γίνει χειρότερη το επόμενο τρίμηνο. Η ανασφάλεια για το μέλλον έχει «παγώσει» τους πολίτες οι οποίοι σε ποσοστό 75% αισθάνονται ανήσυχοι για την οικονομία της περιοχής που διαμένουν.
Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης έχει καταρρεύσει καθώς βρίσκεται στο 23 με βάση το 50 και ύψιστο βαθμό αισιοδοξίας το 100. Μόλις στο 20 είναι ο δείκτης κοινωνικής διάθεσης που δείχνει το βαθμό αισιοδοξίας των πολιτών για το μέλλον τους.
Η απουσία οράματος είναι έκδηλη στις απαντήσεις των πολιτών, με φυσικό επακόλουθο την έντονη απαισιοδοξία τους για το μέλλον. Η καθαρή πρωτιά της ΝΔ, έχει την αξία της μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου