Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση σε δεύτερη ανάγνωση, της πρότασης νόμου για την τροποποίηση του νόμου περί «πόθεν έσχες», η οποία συνάντησε την καθολική αποδοχή όλων των κομμάτων, που συμφώνησαν επί της αρχής, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις τους.
Στην πρόταση νόμου, ενσωματώθηκε πλήρως η διάταξη της ΝΔ που προβλέπει τον επανέλεγχο των πολιτικών προσώπων, που ανέλαβαν αξίωμα από το 1974 μέχρι το 2010, ενώ συμφωνήθηκε να γίνουν δεκτές και νέες βελτιωτικές αλλαγές, κατά τη συζήτηση της, την ερχόμενη εβδομάδα, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εκτός από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θετικά εμφανίστηκαν επί της αρχής και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ συμφώνησε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι είναι θετική οποιαδήποτε πρωτοβουλία ενισχύει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε παρών, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις που ενισχύουν την διαφάνεια του πολιτικού κόσμου.
Θετικός, αν και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, ενώ τόσο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, όσο και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής την πρόταση νόμου.
Η πρόταση νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, επανέλεγχο των πολιτικών από το 1974 μέχρι 2010, ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στο διαδίκτυο, όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και όλων των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» καθώς και την πρόβλεψη να κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραλειφθεί να δηλωθεί, αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου