Τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στην προώθηση των νέων επαχθών φορολογικών ρυθμίσεων, για τις οποίες ήδη έχει δεσμευτεί στην Τρόικα με το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που υπέγραψε στις 31 Οκτωβρίου 2011, αναζητά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής απέστειλε χθες στη Ν.Δ. (και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις) την επιστολή-πρόσκληση σε διάλογο για τη διαμόρφωση ενός νέου «Εθνικού Φορολογικού Συστήματος».
Επισήμως ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι «το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα υπάρξει κατά τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης αυτής γιατί ευτυχώς υπάρχει ευρεία σύμπτωση απόψεων επί των βασικών αρχών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας». Γνωρίζει βεβαίως ότι στο πακέτο των προτάσεων της Ν.Δ., που περιελήφθησαν στο «Ζάππειο ΙΙ» για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος, στη φορολογία μεταβιβάσεων ακινήτων, σε όλους τους συντελεστές ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, δηλαδή μέτρα για την τόνωση της ζήτησης και την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών που δεν τα έχει εγκρίνει η Τρόικα.
Μικρές μειώσεις
Όμως ο αντικειμενικός στόχος τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και της Τρόικας είναι η συναίνεση της Ν.Δ. στην εφαρμογή ενός νέου πακέτου φορολογικών μέτρων, επαχθών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που θα περιλαμβάνει καταργήσεις μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να… «χρυσωθεί το χάπι» και να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Ν.Δ. δεν αποκλείεται τελικά η Τρόικα να επιτρέψει μικρές μειώσεις στους συντελεστές φόρων εισοδήματος, φόρων μεταβίβασης ακινήτων, ΦΠΑ και ΕΦΚ, που όμως, στην ουσία, δεν θα έχουν πλέον κανένα νόημα για την ήδη κατεστραμμένη εγχώρια αγορά και από τις οποίες όποια οφέλη προκύπτουν θα υπεραντισταθμίζονται από τις καταργήσεις των φοροαπαλλαγών.
Επώδυνες ρυθμίσεις
Η πραγματική επιθυμία τόσο του «πράσινου» υπουργού Οικονομικών όσο και του διορισμένου πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου είναι να συμφωνήσει και η Ν.Δ. στην επιβολή νέων επώδυνων φορολογικών ρυθμίσεων που προβλέπουν:
1 Κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα εισοδήματα των εμποροβιοτεχνών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των αγροτών.
2 Υπαγωγή των περισσοτέρων αγροτών στο φορολογικό καθεστώς των επιτηδευματιών.
3 Περικοπές στα αφορολόγητα όρια για απόκτηση πρώτης κατοικίας, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.
4 Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
5 Μονιμοποίηση του ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, ενοποίησή του με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και -ει δυνατόν- με όλους τους λοιπούς φόρους και τα λοιπά τέλη στην κατοχή ακινήτων.
6 Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων για τα νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
7 Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
8 Νέες περικοπές φοροαπαλλαγών για εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.
Η αντιπρόταση
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη παραδώσει στο Μαξίμου όλο το πακέτο των προτάσεων του κόμματος για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Οι βασικότερες προτάσεις της Ν.Δ. προβλέπουν:
-Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των φυσικών προσώπων από τις 5.000 στις 12.000 ευρώ, περιορισμό του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων και μείωση ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 45% στο 40%.
-Θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
-Θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax), έναντι συντελεστών 20%-25% που ισχύουν σήμερα.
-Κατάργηση σε μόνιμη βάση των έκτακτων εισφορών.
-Καθιέρωση παράλληλου αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με ταυτόχρονη δυνατότητα αμφισβήτησης και υπαγωγής σε λογιστικό προσδιορισμό με πιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσης από πιστοποιημένο λογιστή ή ορκωτό ελεγκτή, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έσοδα μέχρι ενός χαμηλού ορίου.
-Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου συντελεστή στο 9% από 13% και του χαμηλού στο 5%.
-Υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής.
-Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
-Κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%.
-Επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της.
-Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη.
-Κατάργηση του επαχθούς τέλους φορολόγησης ακινήτων που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και αντικατάστασή τους από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ).
-Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.
-Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.
-Ταχεία μείωση των ΕΦΚ για τα καύσιμα στα προβλεπόμενα από την κοινοτική νομοθεσία ελάχιστα όρια.
Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου