Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Οι τελευταίες μέρες του ευρώ


Το ευρώ ήταν από την αρχή καταδικασμένο, και τώρα βλέπουμε το τέλος του.
Σήμερα βρίσκεται στη χειρότερη θέση έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 11 μήνες. Η ισοτιμία είναι EUR/USD  1.2983. Τον Ιούλιο ήταν πάνω από 1.45.
Με τον πανικό να σαρώνει τις χρηματαγορές, το ευρώ έχασε περισσότερο από 3% μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Όταν θα πέσει κάτω από το 1.20, όλοι θα μιλάνε για το τέλος του ως νόμισμα.
Όταν γίνει ισότιμο με το δολάριο, θα πεθάνει.
Και θα ακολουθήσει και ο θάνατος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όλα είναι πιθανά.
Η ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει με τη σημερινή δομή της.
Δεν μπορείς να έχεις 17 διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές φορολογικές πολιτικές, προτεραιότητες, κλπ. και να τις βάλεις όλες μαζί σε μια νομισματική ένωση, περιμένοντας αποτελέσματα.
Το ευρώ είναι καταδικασμένο, και αν μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία αποφασίσει να το εγκαταλείψει, τότε τετέλεσται!
Η κατάρρευση του ευρώ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Και οι επενδυτές πιστεύουν πως η πτώση του θα συνεχιστεί. Ήδη υπάρχουν τεράστια στοιχήματα (παγκοσμίως) για τον θάνατο του ευρώ.
Ο Scott Mather, επικεφαλής ενός μεγάλου επενδυτικού ομίλου ισχυρίζεται ότι το 2012, το ευρώ θα είναι ισότιμό με το δολάριο.
Σίγουρα, σε κάποια φάση θα επέμβουν οι κεντρικές τράπεζες, και με μια συντονισμένη κίνηση θα προσπαθήσουν να το στηρίξουν. Έχει ξαναγίνει. Αυτή όμως η στήριξη θα είναι προσωρινή.
Οι κεντρικές αγορές μπορούν να χειραγωγήσουν τις αγορές για λίγο, αλλά μακροπρόθεσμα πάντα επικρατούν οι τάσεις. Δείτε τι γίνεται με τα ευρωπαϊκά σπρεντς. Ανεβαίνουν και πάλι, παρά την αγορά ομολόγων αξίας $274 δισ από την ΕΚΤ. Οι προσπάθειες αυτές είναι απέλπιδες.
Όπως δημοσίευσε το Crackerjack Finance, «τα προβλήματα της ελαττωματικής δομής της ευρωζώνης ήρθαν πλέον στο φως… με βάση τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των 17 μελών της, αποτελεί έκπληξη το ότι επιβίωσε επί μια δεκαετία».
Η Ελλάδα δεν θα υπέφερε σήμερα, αν δεν είχε υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. 100.000 επιχειρήσεις της έχουν κλείσει από την αρχή της κρίσης, και το 1/3 του πληθυσμού της ζει σε συνθήκες φτώχιας.
Όσο η κρίση εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόσο αυξάνονται οι εντάσεις στο οικονομικό της σύστημα. Πολλοί είναι αυτοί που δεν πιστεύουν ότι το ευρώ θα αντέξει επί πολύ ακόμη.
Σε πρόσφατη έκθεση της Credit Suisse, σημειώνεται ότι «βλέπουμε τις τελευταίες μέρες του ευρώ. Μπορεί να μην διαλυθεί, αλλά σίγουρα κάτι συγκλονιστικό θα συμβεί, ίσως μέχρι τα μέσα του Γενάρη, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων, που θα συνοδευτεί από μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων….».
Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η κατάσταση στην Ευρώπη πάει από το κακό στο χειρότερο.
Στην Ελλάδα, το 20% των τραπεζικών καταθέσεων έχει ήδη αποσυρθεί από την αρχή του 2011. Όποιος διαθέτει καταθέσεις σε ελληνική τράπεζα, καλά θα κάνει να το ξανασκεφτεί.
Το ίδιο και όποιος έχει καταθέσεις σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή τράπεζα.
Χθες αποκαλύφθηκε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας θα χρειαστεί διάσωση!
Όπως λέει το Sky News: «Η Commerzbank συζητά με την γερμανική κυβέρνηση τη διάσωσή της, αφού χρειάζεται κεφάλαια για να αποφύγει την χασούρα από τις ενδεχόμενες στάσεις πληρωμών στα κρατικά ομόλογα που έχει στα χέρια της. Σύμφωνα με το Reuters, εδώ και μέρες γίνονται έντονες συζητήσεις με την κυβέρνηση…».
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα σώσουν όσες τράπεζες θελήσουν, και οι υπόλοιπες θα καταρρεύσουν.
Ποιος θα επιζήσει; Κανείς δεν γνωρίζει.
Όλες οι τράπεζες κινδυνεύουν. Ο οίκος Fitch Ratings υποβάθμισε άλλες πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες προχθές.
Στο φινάλε, κάποιος θα πρέπει να φύγει από το ευρώ. Πολλοί ποντάρουν στην Ελλάδα, ή στην Ιταλία. Μάλλον όμως, μια ισχυρή χώρα όπως η Γερμανία είναι αυτή που θα φύγει πρώτη. Και τι θα γίνει τότε; Θα αρχίσει να τυπώνει έναν νέο γερμανικό νόμισμα;
Μάλλον όχι. Αν φύγει η Γερμανία, αυτό που θα κάνει θα είναι η εγκαθίδρυση ενός νέου ευρωπαϊκού νομίσματος για ένα παντελώς νέο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα.
Η Γερμανία είναι αφοσιωμένη στην ιδέα ενός νέου πανευρωπαϊκού υπερκράτους. Και η κατάρρευση του ευρώ δεν την εμποδίζει στο να επιμένει σε αυτήν την ιδέα.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός φυσικός για να καταλάβει το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα. Η εξίσωση είναι απλή:
Σκληρή λιτότητα + τοξικά κρατικά χρέη + υψηλά σπρεντς + έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα + εκτεθειμένες από παντού τράπεζες + πιστωτική σύνθλιψη = Οικονομική έκρηξη άνευ προηγουμένου.
Και ούτε οι ΗΠΑ θα γλιτώσουν.
Τα οικονομικά συστήματα Ευρώπης και ΗΠΑ είναι στενά διαπλεκόμενα. Όταν θα γίνει το μπαμ στην Ευρώπη, θα ακολουθήσει και  η κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών.
Η αμερικανική οικονομία ουδέποτε ανέκαμψε από την κρίση του 2008, και αυτή η συνέχιση της ευρωπαϊκής κρίσης θα ρίξει την Αμερική σε περιδίνηση.
Το 2012 θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα οικονομικά χρονιά.
Ας προετοιμαστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: