Πολιτική δεν είναι τα παπαγαλάκια, ούτε οι ψεύτικες «διαρροές»

Διαβάστε όλη την καταιγιστική ομιλία Σαμαρά στην Βουλή:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μόλις άκουσα τον κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Δεν κατάλαβε, ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι του είπα.
Ζήτησα την παραίτησή του κ. Παπανδρέου. Ώστε να πάει η χώρα σε εκλογές, υπό συνθήκες ομαλότητας.
Αν κατάλαβε ότι θέλω να συγκυβερνήσω μαζί του, κατάλαβε λάθος.
Αν κατάλαβε ότι θέλω να μοιραστώ υπουργεία μαζί του προφανώς κατάλαβε λάθος.
Άναψε φωτιές παντού και τώρα θέλει να επιστρέψει και να κυβερνήσει με τη δική μας συναίνεση, σαν να μη συνέβη τίποτε.
Του είπα καθαρά να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές. Αυτή είναι η πρότασή μου. Δεν απάντησε.
Πολιτική δεν είναι τα παπαγαλάκια, ούτε οι ψεύτικες «διαρροές».
Ταυτόχρονα, όπως θα δείξω, λέει ψέματα, εκβιάζει, με συκοφαντεί στο εξωτερικό, λαϊκίζει στο εσωτερικό για να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του.
Δεν ήλθα εδώ για να απαντήσω στα όσα απίστευτα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες, στα όσα ειπώθηκαν, στα όσα ακούστηκαν, στα όσα πήγαν να γίνουν και αποφεύχθηκαν – ή δεν έχουν αποφευχθεί ακόμα…
Γιατί το πρόβλημα πια δεν είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλά να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς τα μπρος: να ανοίξουμε το δρόμο για να βγούμε από αυτό το απίστευτο τέλμα.
Πριν λίγες μέρες, ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση – το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που λέμε.
Προειδοποιήσαμε ότι αυτό ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για τον τόπο, υποσχεθήκαμε ότι θα αγωνιστούμε για να ματαιώσουμε το δημοψήφισμα και προτείναμε ως μόνη πλέον διέξοδο την άμεση προσφυγή στις κάλπες: Εκλογές!
Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο.
Με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος βρέθηκε στον αέρα η νέα δανειακή σύμβαση. Κι αυτό με τη σειρά του μπλόκαρε την έκτη δόση του προηγούμενου δανείου. Κι αυτό με τη σειρά του προκάλεσε φόβους για άμεση στάση πληρωμών της Ελλάδας. Τα spreads εκτινάχθηκαν από τις 2200 τη Δευτέρα στις 3000 μονάδες σήμερα! Κι αυτό με τη σειρά του προκάλεσε κύματα κερδοσκοπικών πιέσεων σε βάρος κι άλλων ευάλωτων χωρών της Ένωσης, όπως η Ιταλία.
Κι αυτό με τη σειρά του δημιούργησε κύματα πανικού στις διεθνείς αγορές.
Σε τέτοιο κυκεώνα, μας έμπλεξε ο κ. Παπανδρέου…
Προειδοποιήσαμε ακόμα, ότι είναι τέτοια η οργή του κόσμου στην Ελλάδα, που αν του έθεταν οποιοδήποτε εκβιαστικό δίλημμα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκαλέσουν, από αντίδραση, την αντίθετη απάντηση του λαού από εκείνη που επιθυμούν. Γιατί όταν εξοργίζεις τον κόσμο δεν απαντά στο ερώτημα που του βάζεις, αλλά σε εκείνον που βάζει το ερώτημα…
Σε τέτοιους κινδύνους πήγε να μας παγιδέψει ο κ. Παπανδρέου…
Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε ειδοποιώντας τον να μη διανοηθεί να θέσει σε δημοψήφισμα την ίδια τη δανειακή σύμβαση. Κι αντί αυτού – αν επιμένει – να θέσει στους Έλληνες το δίλημμα «αν θέλουν ή όχι να μείνουν στο ευρώ»!
Δηλαδή, με την επιμονή του κ. Παπανδρέου στο δημοψήφισμα – που κανείς εκτός από τον ίδιο δεν ήθελε τελικά – κινδύνευε η ίδια η Ελλάδα να θέσει σε αμφισβήτηση την ένταξή της στο ευρώ!
Στο μεταξύ, ένας μετά τον άλλο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωναν ότι αρνούνται το δημοψήφισμα. Μέχρι που διαχώρισαν τη θέση τους ακόμα και ηγετικά στελέχη του κόμματός του…
Σήμερα το μεσημέρι, με δημόσια παρέμβασή μου, ζήτησα να αποσυρθεί η πρόταση δημοψηφίσματος και να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα.
Ομαλότητα σημαίνει εκλογές άμεσα! Μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, αν είναι δυνατό…
Σημαίνει ακόμα, ότι πρέπει να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για να εκφραστεί ελεύθερα το φρόνημα του ελληνικού λαού.
Να φύγει ο φόβος που κυριαρχεί σήμερα και τα τεράστια ερωτηματικά αβεβαιότητας και μέσα στην Ελλάδα – και στο εξωτερικό για την Ελλάδα.
Να φύγει κάθε αβεβαιότητα για τη νέα δανειακή σύμβαση, χωρίς την οποία η Ελλάδα οδηγείται σε χρεοκοπία. Και για την 6η δόση του δανείου, χωρίς την οποία κινδυνεύει να υπάρξει άμεσα στάση πληρωμών. Που θεωρείται προοίμιο χρεοκοπίας. Άλλωστε, χθες η κα Λαγκάρντ σας το είπε έξω από τα δόντια.
Αν παραμεριστούν οι δύο αυτές παραλυτικές αβεβαιότητες η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές και ο κόσμος να ψηφίσει απελευθερωμένος από το φάσμα του τρόμου, που σκόπιμα του δημιούργησαν και σκόπιμα του καλλιεργούν ενάμιση χρόνο τώρα…
Κι αυτά τα δύο πράγματα μπορούν να γίνουν σε πολύ σύντομο χρόνο και από μια προσωρινή κυβέρνηση απολύτως περιορισμένης δικαιοδοσίας, η οποία θα φέρει τη χώρα σε εκλογές.
Μετά τη δήλωσή μου ο κ. Παπανδρέου φάνηκε πρόθυμος να το αποσύρει το δημοψήφισμα, με τον εξής απίστευτο ισχυρισμό:
Ότι όλα αυτά τα έκανε, λέει, για να εξασφαλίσει τη συμφωνία Σαμαρά!
Ισχυρίστηκε, στις Κάννες, ότι «αν υπήρχε συναίνεση δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα».
Και προφανώς τώρα που υπάρχει δήθεν «συναίνεση» – τόσα κατάλαβε – απέσυρε το δημοψήφισμα.
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι έξω «του τράβηξαν τ’ αυτί».
Γι’ αυτό και η τούμπα σήμερα…
Αναρωτιέμαι: ο κ. Παπανδρέου κόντεψε να διαλύσει την Ελλάδα, και την Ευρώπη, το ευρώ, τα διεθνή χρηματιστήρια και το ίδιο το κόμμα του,  για να εξασφαλίσει τι;
Για να εκβιάσει εμένα και τον Ελληνικό λαό;
Ή για να εξασφαλίσει αυτό που εγώ, από πολλές μέρες, είχα δηλώσει πως αποδέχομαι ως «αναπόφευκτο»;
Από την 27ης Οκτωβρίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε το «κούρεμα» είχα πει τότε, ότι εκεί που έφερε τα πράγματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που κανένας δεν το ήθελε ως πριν λίγο, ήταν πια αναπόφευκτο.
Και τώρα, ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να μας πείσει ότι κόντεψε να… διαλύσει το Σύμπαν για να εξασφαλίσει τη «συμφωνία» μου σε αυτό που εδώ και δέκα μέρες έλεγα πως είναι αναπόφευκτο! Και χθες ακόμα το επανέλαβα ξανά, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική μας ομάδα.
Μα καλά, δεν καταλαβαίνει τι θα πει «αναπόφευκτο»; Υπάρχει εδώ μέσα κανείς που δεν καταλαβαίνει τι θα πει «αναπόφευκτο»;
Θα πει αυτό που δεν έχει νόημα να διαφωνείς ή να συμφωνείς, γιατί γίνεται έτσι κι αλλιώς και δεν μπορείς να το αποφύγεις.
Μας λέει τώρα ότι κατάφερε να επιτύχει να συμφωνήσω σε αυτό που εγώ ο ίδιος έλεγα …«αναπόφευκτο»! Τι θα ακούσουμε ακόμα…
Είχα πει επίσης ότι άλλο πράγμα η δανειακή σύμβαση – δηλαδή πόσα δανειζόμαστε, πότε και με πιο επιτόκιο θα τα επιστρέψουμε – από τα μέτρα πολιτικής που τη συνοδεύουν. Εμείς από την εποχή του αρχικού Μνημονίου, ακόμα, διαφωνήσαμε με τα μέτρα πολιτικής, ή μάλλον με κάποια απ’ αυτά, με το μείγμα πολιτικής. Όχι με την αρχική δανειακή σύμβαση.
Άλλωστε η αρχική δανειακή σύμβαση ούτε τέθηκε ποτέ στην έγκριση κανενός.
Και οι αντιρρήσεις με το μείγμα πολιτικής παραμένουν ακέραιες. Κι ασφαλώς διατηρούμε το δικαίωμα να διαφωνούμε με ένα πακέτο πολιτικής που οδήγησε σε αδιέξοδο. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν διαφωνούμε με τους στόχους της σύγκλισης αλλά με τους τρόπους που επιδιώκεται. Και διατηρούμε το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να πείσουμε τους εταίρους μας για όσα δεν λειτούργησαν και πρέπει να αλλάξουν.
Όσα ισχύουν και θεωρούνται αυτονόητα για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μπορούν να συμβούν και στη δική μας περίπτωση. Αυτά συζητάμε. Για να υπάρξει Ανάκαμψη στην Οικονομία, όπως υπάρχει σήμερα στην Ιρλανδία.
Για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Όπως συμβαίνει σήμερα και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.
Κι όπως, δυστυχώς δεν συμβαίνει στην Ελλάδα…
Σε όσους επισείουν κάθε τόσο το τι έγινε στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, απαντάμε: Μα αυτά ακριβώς διεκδικούμε και για την Ελλάδα!
Είναι απόλυτα ρεαλιστικό να διεκδικείς να αλλάξεις όσα δεν δούλεψαν ήδη, όσα επιδείνωσαν την κατάσταση αντί να τη βελτιώσουν.
Είναι απόλυτα ρεαλιστικό να διεκδικείς ό,τι ίσχυσε σε άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα. Και δούλεψε…
Ε, λοιπόν, αυτό λέμε. Και σε αυτά επιμένουμε. Τίποτε παραπάνω και τίποτε λιγότερο.
Αλλά για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση. Και σήμερα δεν έχει κυβέρνηση…
Για να μπορέσει να κυβερνηθεί, πρέπει η κυβέρνηση να διαθέτει αξιοπιστία. Και η τωρινή κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία. Ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό…
Ο κ. Παπανδρέου λέει ψέματα με απίστευτη ευκολία: Είχαμε ακούσει προ ημερών ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ξένους ηγέτες για το δημοψήφισμα. Την επομένη τον διέψευσαν οι ίδιοι οι ξένοι ηγέτες.
Λίγο πριν μας είχαν πει ότι συμφώνησε το υπουργικό Συμβούλιο ομόφωνα στην πρόταση για το δημοψήφισμα – αυτό που δεν θα γίνει τελικά. Την ίδια μέρα τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου διέψευδαν κατηγορηματικά και διαχώριζαν τη θέση τους δημόσια..
Είχαμε ακούσει παλαιότερα, ότι τα μέλη της Τρόϊκας έφυγαν ξαφνικά στις αρχές Σεπτεμβρίου από την Ελλάδα. Αλλά η αποχώρησή τους ήταν ξαφνική μεν, αλλά και… «προγραμματισμένη»! Άλλο απίστευτο ψέμα…
Λένε ψέματα διαδίδουν ψέματα κι έχουν χάσει πλήρως την αξιοπιστία τους στο εσωτερικό. Τώρα την έχασαν και στο εξωτερικό!
Γι’ αυτό και ζήτησα σήμερα, πέρα από την ανάκληση του επικίνδυνου και τυχοδιωκτικού δημοψηφίσματος, μια προσωρινή κυβέρνηση με αποκλειστική εξουσιοδότηση να πάει τη χώρα σε εκλογές, αφού διαλύσει τα σύννεφα του φόβου μέσα στην Ελλάδα και της αναταραχής διεθνώς, ώστε ο ελληνικός λαός να εκφραστεί ελεύθερα. Δηλαδή να επικυρώσει τη σύμβαση και να ξεμπλοκάρει την έκτη δόση.
Αυτά είπα δημόσια.
Δεν δέχθηκα και πολύ περισσότερο δεν ζήτησα «οικουμενική κυβέρνηση».
Δεν δέχθηκα και πολύ περισσότερο δεν ζήτησα συγκυβέρνηση μικρής, μεσαίας ή μακράς διάρκειας.
Δεν δέχθηκα και πολύ περισσότερο δεν ζήτησα, ούτε βέβαια συζήτησα να μπουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην προσωρινή κυβέρνηση.
Ζήτησα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων, υπό την πρωθυπουργία κάποιου προσώπου κοινής αποδοχής για να φτάσει η χώρα σε εκλογές αφού βγει το «αγκάθι» που λέγεται δανειακή σύμβαση και έκτη δόση.
Δεν δέχθηκα ούτε πρόκειται να δεχθώ το σύνολο της πολιτικής που έχει ήδη εφαρμοστεί, πολύ περισσότερο αυτά τα μέτρα που έχουν ήδη χρεοκοπήσει.
Αυτά θα διεκδικήσω να αλλάξουν μετά τις εκλογές.
Είπα ότι θα δεχθώ αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί στις 27 Οκτωβρίου. Το κούρεμα κατά 50% στα ιδιωτικά ομόλογα του ελληνικού κράτος και με επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή τα συμπεράσματα της Απόφασης της 27ης Οκτωβρίου. Που χθες η κα. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και η κα Λαγκάρντ είπαν πως είναι προϋπόθεση για την 6η δόση.
Δέχομαι ακόμα πλήρως τη δέσμευση της Ελλάδας στην εκπλήρωση των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως τα δεχόμουν πάντοτε. Αλλά όχι όσα μέτρα έχουν ήδη αποτύχει. Αυτά ασφαλώς και θα προσπαθήσω να τα αλλάξω.
Δεν θα τα αλλάξω μονομερώς! Αλλά από τη στιγμή που δεν δουλεύουν ασφαλώς και δικαιούμαι να προσπαθήσω να τα αλλάξω.
Γι’ αυτό λοιπόν, ζητώ από τον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός και να διευκολύνει τις εξελίξεις.
Αυτό είπα και στον ίδιο όταν επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά πριν λίγες ώρες, σήμερα το απόγευμα. Να παραιτηθεί, ώστε να γίνει μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση που θα φέρει άμεσα ομαλότητα και εκλογές.
Αλλά εκείνος δεν παραιτείται. Μου ζητάει τώρα να… «συν-διαμορφώσουμε» τα νέα μέτρα.
Όχι κύριε Παπανδρέου. Να παραιτηθείτε! Να γίνουν εκλογές. Να δώσει ο ελληνικός λαός τη δύναμη στο νέο Πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί καλύτερα μέτρα.
Του είπα και κάτι ακόμα: ότι όπως φαίνεται, όταν έρχεται σε επαφή με τους εταίρους μας δεν χάνει ευκαιρία να συκοφαντεί εμένα και τη Νέα Δημοκρατία και να εμφανίζει μια απίστευτη στρεβλή εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Δημιουργεί την εντύπωση ότι η πολιτική του απέτυχε γιατί εγώ δεν προσέφερα συναίνεση. Και γιατί ο ελληνικός λαός δεν έχει ξεκαθαρίσει, τάχα, αν θέλει το ευρώ. Γι’ αυτό και πρότεινε δημοψήφισμα.
Τον πληροφορώ ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει πρόβλημα με το ευρώ.
Εκείνος παρά λίγο να δημιουργήσει πρόβλημα.
Και η πολιτική του απέτυχε, διότι ήταν λάθος.
Όχι γιατί δεν συμφώνησα εγώ με το λάθος.
Κι αν εγώ προσυπέγραφα το λάθος δεν θα βελτιωνόταν η πολιτική αυτή. Λάθος θα παρέμενε...
Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει αποτύχει Όχι η κοινωνία.
Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Εσείς στραβά αρμενίζετε.

Και κάτι ακόμα, αφού αρέσει στον κ. Παπανδρέου η αναφορά σε «δημοκρατικές εκτροπές»
και στα  χρόνια της «Αποστασίας».
Τότε, το 1965, η «εκτροπή» ήταν γιατί δεν γίνονταν εκλογές!
Τώρα είναι ο ίδιος που προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές,
και φτάνει να αποκαλείτε «εκτροπή» την πρόταση για άμεσες εκλογές!
Έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι, αλλά και το νόημα το λέξεων.
Και να σκεφτεί κανείς, ότι εκείνος που ζητούσε τότε, πεισματικά, να γίνουν εκλογές λεγόταν Γεώργιος Παπανδρέου.
Τώρα εκείνος που τις αρνείται φέρει το ίδιο όνομα.
Καλά λένε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα…
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Σας είπα αυτά που σας είπα, έδωσα όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις και φεύγω. Δεν πρόκειται να παραμείνω στη συνέχεια μιας συζήτησης για την εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση, η οποία φυλλοροεί.
Από το να αρχίσουμε τώρα τις αντεγκλήσεις και τους τσακωμούς και τις ρητορικές κορώνες, προτίμησα να καταθέσω τις θέσεις μου και να αφήσω τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ολοκληρώσουν τη συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους.
Άλλωστε, έτσι που ήλθαν τα πράγματα είναι πια εσωτερική τους υπόθεση.
Εγώ την υπέρβασή μου την έκανα.
Υπέδειξα και διευκολύνω τη λύση.
Και δεν ζητώ τίποτε! Παρά μόνο να δοθεί η ευκαιρία στο λαό να μιλήσει υπό συνθήκες ομαλότητας. Και να αποκαταστήσουμε αμέσως το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό και τη σταθερότητα της χώρας μας στο εσωτερικό.
Τώρα είναι η ώρα να κάνουν και οι άλλοι το χρέος τους.
Άνοιξε ο δρόμος για μια καλύτερη μέρα αύριο.
Ελπίζω να βοηθήσετε όλοι. Γιατί ο λαός μας λαχταρά αύριο να αρχίσει καινούργια μέρα για τον τόπο.
Έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω. Ελπίζω όλοι να κάνουν αυτό που πρέπει.
Η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση της δημοκρατικής ομαλότητας, της εθνικής ενότητας, της ευρωπαϊκής πορείας μας, της παραμονής μας στο ευρώ και της ανάκαμψης που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε και θα ’ρθει.
Προσπάθησα να μην ανεβάσω τους τόνους όσο ίσως θα ’πρεπε, αν και θα μπορούσα.
Ήδη, εγγυώμαι την πορεία αυτού του τόπου προς τη λύτρωση των εκλογών.
Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω εχθρούς ή αντίπαλους εδώ μέσα. Θέλω τη βοήθειά όλων σας. Αλλά, αν κάποιοι επιμένουν στο πεθαμένο χθες, σας το λέω: Ας κολλήσουν μόνοι τους στο τέλμα.
Εμείς θα ξεκολλήσουμε. Και την πολιτική ζωή και το λαό μας.
Με σημαία, την Αλήθεια, την Ανάκαμψη, την Ευρώπη και την Αξιοπρέπεια.