Ο στενός πυρήνας των συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. έχει πειστεί πάντως ότι αυτή είναι η κατάλληλη ώρα προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει τα δόντια της, αφού μια σειρά γεγονότα βοηθούν να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι θέλει.
1 Κατ’ αρχάς η υπερψήφιση του νέου χαρατσιού από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: παρά τα μεγάλα λόγια και τις επιστολές διαφωνίας των κυβερνητικών βουλευτών, στην πραγματικότητα στηρίζουν με νύχια και δόντια την κυβέρνηση, γιατί εκτός των άλλων φοβούνται ότι οι ίδιοι δεν θα ξαναδούν την πόρτα της Βουλής.
2
3 Η ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων έρχεται να προστεθεί στο ήδη βαρύ κλίμα, ενώ οι δηλώσεις Βενιζέλου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω μείωση.
4 Καθοριστικό στη στάση των στελεχών της Ν.Δ. είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογούμενων πολιτών δεν μπορεί να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς που φτάνουν στα χέρια του, ενώ αναμένονται και άλλες έκτακτες εισφορές.
5 Την ίδια στιγμή η καθημερινότητα των πολιτών έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, αφού οι μετακινήσεις τους γίνονται όλο και πιο δύσκολες, κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερη σπατάλη.
«Αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό ακούγαμε μόνο ως κυβερνητικές εξαγγελίες», έλεγε στενός συνεργάτης του Σαμαρά. «Ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του. Κανένας δεν ξέρει τι γίνεται και τι τον περιμένει. Οι πολίτες ζουν με την αγωνία της χρεοκοπίας και της δραχμής. Άνθρωποι απολύονται και δεν ξέρουν πότε και εάν θα ξαναβρούν δουλειά. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Η υπομονή όλων έχει φτάσει στο τέλος της. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πάμε σε εκλογές».
Φυσικά σημαντικό ρόλο σε αυτή την τακτική που έχει επιλέξει το στενό επιτελείο του Σαμαρά παίζει και το γεγονός ότι όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα να ανοίγει. Κάποιες μετρήσεις μάλιστα εμφανίζουν τη Ν.Δ. να κερδίζει με σημαντική διαφορά (γύρω στο 6%, το οποίο ανοίγει κοντά στο 8% με τις αναγωγές επί της αδιευκρίνιστης ψήφου) από το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών.
Την επιλογή του ιερού πολέμου, ωστόσο, που θα έχει στόχο την προσφυγή στις κάλπες, δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλα τα στελέχη και οι βουλευτές της Ν.Δ.
Γκρίνιες
Αμέσως μετά τη ΔΕΘ, όπου ο Σαμαράς εξέφρασε την άποψη πως, εάν το κόμμα του δεν πάρει αυτοδυναμία, θα πάει πάλι σε εκλογές, άρχισαν οι γκρίνιες. Δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριξαν ότι η πρωθυπουργία μια τέτοια στιγμή δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός, ενώ δεν έκρυβαν τον φόβο τους για το εάν μπορεί να διαχειριστεί η Ν.Δ. αυτό το οικονομικό τοπίο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.
Εξέφραζαν μάλιστα τον προβληματισμό τους γύρω από τα πρόσωπα με τα οποία θα κληθεί να κυβερνήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. λέγοντας ότι οι ικανοί και δοκιμασμένοι πολιτικοί που διαθέτει το κόμμα τους σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Όσοι διαφωνούν μάλιστα θεωρούν ότι ο Σαμαράς θα πρέπει να συναινέσει στην περίπτωση που του ζητηθεί εκ νέου να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της χώρας. Μάλιστα έλεγαν ότι είναι σκόπιμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει σχετική πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει ένα σχήμα το οποίο θα στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της... Αριστεράς!
Εφιάλτης για τη Συγγρού η διακυβέρνηση
Είναι τέτοιος ο φόβος που τους διακατέχει στη Συγγρού ότι το κόμμα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου, ώστε δεν διστάζουν να πουν ότι, ακόμη και στην περίπτωση που η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές και κερδίσει η Ν.Δ., καλό θα ήταν ο Σαμαράς να δημιουργήσει μία κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες προκειμένου να μην αναλάβει μόνη της η Ν.Δ. ένα τόσο μεγάλο τόλμημα. Φυσικά και στο περιβάλλον του προέδρου υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις εξελίξεις, αφού βλέπουν ότι μέρα με τη μέρα τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να επανέλθει στην πρότασή της για κυβέρνηση συνεργασίας με το επιχείρημα ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι η Ν.Δ. θα επαναλάβει τους όρους που είχε θέσει την προηγούμενη φορά και οι οποίοι την τελευταία στιγμή δεν έγιναν αποδεκτοί, αφού ο Γ. Παπανδρέου δέχθηκε πιέσεις να μην αφήσει την πρωθυπουργία. Η Ν.Δ. πάντως θα επιμείνει στο ότι θα πρέπει να φύγει από πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση αυτή να μην είναι μακράς πνοής (το πολύ τρεις μήνες) και, εάν είναι δυνατόν, να συμμετάσχουν και τα κόμματα της Αριστεράς. Και μετά... ξύπνησαν! Το θέμα της εφεδρείας και οι μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό τοπίο, του οποίου οι συνέπειες μοιάζουν πραγματικά απρόβλεπτες. Γι’ αυτό έσπευσε η αξιωματική αντιπολίτευση να διαβεβαιώσει όσους βγουν σε εφεδρεία ότι, μόλις αναλάβει την ηγεσία, θα επανακαθορίσει το καθεστώς αυτό, παρά το γεγονός ότι η εφεδρεία είναι δικό της εφεύρημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου