Με το σχέδιο Νόμου «Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» που κατατέθηκε στη Βουλή από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και συζητήθηκε σήμερα (Πέμπτη 4/8) για δεύτερη φορά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επιχειρείται σαφής υποβάθμιση των ΤΕΙ σε σχολές εργοδηγών.
Οι Νόμοι 2916/2001 και 3549/2007 ουσιαστικά καταργούνται.
Το Άρθρο 4, παρ. 2 σε συνδυασμό με τις καταργηθείσες διατάξεις που προβλέπει το Σχέδιο Νόμου, -όπως για παράδειγμα η κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 2916/2001 (Α' 114) όπου κατοχυρωνόταν η διενέργεια τεχνολογικής έρευνας, η ανάπτυξη τεχνογνωσίας και καινοτομίας στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία ως μέρος των...
σπουδών στα ΤΕΙ-, αποτελεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε βάρος των Ιδρυμάτων και των αποφοίτων τους.
Το Σχέδιο Νόμου καθιστά πλέον τα ΤΕΙ ως ιδρύματα παραγωγής στελεχών συγκεκριμένων επαγγελμάτων ή ομάδων επαγγελμάτων και όχι ως Ιδρύματα που εκπαιδεύουν μηχανικούς ανώτατης εκπαίδευσης οι οποίοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε όλο το εύρος του επαγγελματικού πεδίου της ειδικότητάς τους (συμπεριλαμβανομένης της εφαρμοσμένης ή τεχνολογικής έρευνας) όπως ρητά ορίζει για τα πανεπιστήμια. (Με το παρόν Σχέδιο Νόμου καταργείται η διάταξη του άρθρου 11 παρ. 7 του Ν.3404/2005, με βάση την οποία τα ΤΕΙ μπορούν να συμμετέχουν χωρίς περιορισμούς στην έρευνα).
Επίσης η Υπουργός επιχειρεί απροκάλυπτα την αφαίρεση του Τίτλου του ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ από τους πτυχιούχους ΤΕΙ!!!
Ο τίτλος του ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) είχε κατοχυρωθεί για τους πτυχιούχους των σχολών Μηχανικών των ΤΕΙ με το ΠΔ388/1989. Θυμίζουμε ότι η συντεχνία του ΤΕΕ δεν συμφώνησε ποτέ με αυτό το ΠΔ και ποτέ δεν δέχθηκε να αποκαλέσει «συναδέλφους» τους Μηχανικούς των ΤΕΙ, αντίθετα πάντα πίεζε όλες τις πολιτικές ηγεσίες να καταργήσουν τον τίτλο του Μηχανικού από τα πτυχία μας, χωρίς όμως ποτέ να το επιτύχει..
Δυστυχώς, 22 χρόνια μετά το ΠΔ388/1989, η σημερινή Υπουργός Παιδείας λειτουργώντας ως εντολοδόχος της συντεχνίας της οποίας είναι διακεκριμένο μέλος, επιχειρεί την πλήρη αμφισβήτηση της επαγγελματικής μας ιδιότητας…
Το συγκεκριμένο ΠΔ δεν έχει καμία σχέση με το Νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και η επιχειρούμενη κατάργησή του είναι εντολή του ΤΕΕ. (Γιατί άραγε κανείς δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να ακουμπήσει τα αναχρονιστικά ΒΔ του 1930 και 1934 από τα οποία καθορίζεται το Επάγγελμα του Μηχανικού στη Χώρα μας εδώ και 80 χρόνια;; Η Ελλάδα σε αυτά τα χρόνια άλλαξε το Πολίτευμα και το Σύνταγμά της πολλές φορές, τα μόνα Νομοθετήματα που δεν πειράχτηκαν ποτέ είναι αυτά…)
Την στιγμή που περιμέναμε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις με την έκδοση των ΠΔ με τα Επαγγελματικά μας Δικαιώματα, το Επάγγελμά μας βρίσκεται εντελώς στον αέρα.
Τη στιγμή που αξιώναμε την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ με την θεσμική κατοχύρωση της δυνατότητάς τους να χορηγούν Διδακτορικούς Τίτλους, η Κυβέρνηση επιλέγει να υποβαθμίσει τα Ιδρύματα σε σχολές Εργοδηγών.
Είναι προφανές ότι –αν το σχέδιο Νόμου ψηφιστεί χωρίς να αλλάξουν τα επίμαχα άρθρα-, τα ΤΕΙ δεν πρέπει να ανοίξουν το Σεπτέμβριο. Απαιτείται να σχηματιστεί μέτωπο πτυχιούχων –σπουδαστών –διοικήσεων ενάντια στην επιχειρούμενη υποβάθμιση.
Σας καλούμε να προωθήσετε το συγκεκριμένο μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους.
Επίσης, σας καλούμε να ενημερώσετε όσους Βουλευτές γνωρίζετε ώστε να υπάρξει αντίδραση στη Βουλή και να μην επιτραπεί η ψήφιση αυτού του Νόμου που μας γυρνά πολύ πριν το 1983. (Σημειώνουμε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή σθεναρή αντίσταση στην επιχειρούμενη υποβάθμιση των ΤΕΙ έχει φέρει ο πρώην Υφυπουργός Σπύρος Ταλιαδούρος, επίσης παρεμβάσεις –εντός και εκτός Επιτροπής- έχουν κάνει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και οι συνάδελφοι Βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Σάββας Εμηνίδης).
Η τελευταία εξέλιξη δικαιώνει την πάγια θέση μας:
Το Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο αποτελεί Μονόδρομο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η ύπαρξη διαφορετικών Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δεν έχει κανένα νόημα. Εξυπηρέτησε επί τριάντα χρόνια αποκλειστικά πελατειακές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και οδήγησε σε ψευδεπίγραφους τίτλους και σε διαχωρισμό των πτυχιούχων σε πατρήκιους και σε πληβίους.
Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και τoλμηρός επανασχεδιασμός ολόκληρης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αντί για την υποβάθμιση των ΤΕΙ σε σχολές εργοδηγών απαιτείται ένας "Καλλικράτης" στην Ανώτατη Εκπαίδευση με στόχο ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ανα Περιφέρεια με ενσωμάτωση σε αυτό του έμψυχου δυναμικού και των υποδομών των σημερινών λειτουργούντων Πανεπισημίων και ΤΕΙ. Οι Σχολές και τα Τμήματα θα πρέπει να αξιολογηθούν και να συγχωνευτούν σε Τμήματα που θα οδηγούν σε ειδικότητες πτυχιούχων με ευρύ επιστημονικό αντικείμενο. Στα Ανώτατα Ιδρύματα θα διεξάγεται έρευνα και θα χορηγούνται διδακτορικοί τίτλοι ενώ τα Ιδρύματα θα αποφασίζουν αυτόνομα για το αν θα δώσουν θεωρητική ή εφαρμοσμένη κατεύθυνση στις σπουδές τους. Παράλληλα τα Ιδρύματα θα μπορούν να δημιουργούν ταχύρυθμους κύκλους οι οποίοι θα οδηγούν σε κατάρτιση, εκπαιδεύοντας στελέχη εφαρμογής σε τομείς που έχει ανάγκη η τοπική οικονομία.
Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε σειρά προτάσεων, η εφαρμογή των οποίων θα έδινε λύση στα σημερινά αδιέξοδα.
Αναφέρουμε ενδεικτικά τη θέση μας ότι το ΤΕΙ Πειραιά θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνιση.
*Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση και συνεργασια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου