Να ισορροπήσει, μεταξύ της σκληρής -εγχώριας- αντιμνημονιακής του γραμμής και της πιο μετριοπαθούς προσέγγισης-τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο- θα επιχειρήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες.
Οι πιέσεις που θα δεχθεί ο κ. Αντ. Σαμαράς, αναμένεται να είναι έντονες, παρά την προσπάθεια από την «γαλάζια» επικοινωνιακή ομάδα να πείσουν ότι δεν υφίσταται τέτοιο κλίμα, και εμφανίζεται έτοιμος να αντιδράσει, επικαλούμενος ακόμα και το διογκώμενο κλίμα των κινητοποιήσεων στην Ελλάδα....
Κυρίως θα επιχειρήσει να πείσει, ότι σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής αναστάτωσης στην Ελλάδα από την πολιτική του μνημονίου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσει συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα και θα μιλήσει για τους διακριτούς ρόλους, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο κ. Σαμαράς θα έχει μαζί του ο «Ζάππειο ΙΙ», το οποίο τους έχει αποστείλει εδώ και πολλές ημέρες, και θα τους αναπτύξει βασικά σημεία, λέγοντας ότι αποτελεί την εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση.
Βέβαια, για να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους, θα επαναλάβει, όπως έπραξε πρόσφατα και δημόσια: «σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις των εταίρων μας τα είπαμε από πέρσι και το επαναλαμβάνουμε και τώρα: Τις δανειακές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα τις τιμούμε. Δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους. Και πάντως όχι εξ αιτίας μας...».
Η κεντρική γραμμή του κ. Σαμαρά συμπυκνώνεται σε μια φράση που είπε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και θα αποτελέσει οδηγό στις συναντήσεις που θα έχει αύριο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφρεντ Μαρτένς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
«Είμαι η σταθερά του συστήματος»
«Είναι και προς δικό τους συμφέρον να αλλάξει αυτή τη αδιέξοδη πολιτική. Ποιος θα κερδίσει, αν στην Ελλάδα διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός και επακολουθήσουν εκρήξεις βίας; Κανείς» ήταν η φράση του στην Κ.Ο.
Μάλιστα, όπως λένε συνομιλητές του κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πρέπει να πείσει τους ευρωπαίους, ότι το συμφέρον όλων είναι να μην υπογράψει το κόμμα του το νέο μνημόνιο, γιατί θα καταρρεύσει όλο το πολιτικό σύστημα.
Με αυτή τη γραμμή θα επιχειρήσει να πείσει για την ανάγκη μιας πολιτικής λύσης, με κεντρικό σημείο την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και θα αναφερθεί στην ανάγκη πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.
Βέβαια, αφού θα τονίσει την προσήλωσή του στους στόχους που θέτει η Ε.Ε. για το έλλειμμα, θα υπογραμμίσει ότι η πτώση της Ελλάδας θα λειτουργήσει ως ντόμινο στην ευρωζώνη.
Εμμένει στο πορτογαλικό και ιρλανδικό μοντέλο
Για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. η επιλογή να συναινέσει στο Μεσοπρόθεσμο συνιστά πολιτικό αυτοχειριασμό και θα επιμείνει στους ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι ζητά να αλλάξουν οι πολιτικές δεσμεύσεις σε μια αδιέξοδη πολιτική, που φέρνουν την Ελλάδα σε πλήρη παράλυση.
Γι' αυτό ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης, υποστηρίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων στην Ε.Ε. και θα προτάξει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Στη φαρέτρα του έχει επιχειρήματα, όπως: α) Οι Ιρλανδοί πέτυχαν να διατηρηθούν οι πολύ χαμηλοί φορολογικοί τους συντελεστές του 12,5% και η Ν.Δ. με πιο μετριοπαθή λογική ζητά φορολογικούς συντελεστές 15% και β) Οι Πορτογάλοι πέτυχαν να μείνουν άθικτες οι συντάξεις μέχρι τα 1500 ευρώ και η Ν.Δ. επιμένει να αποκατασταθούν οι συντάξεις που έφταναν πέρσι τα 700 ευρώ.
Σε ενδεχόμενη πιεστική ερώτηση, γιατί δεν κινείται η Ν.Δ. με το ίδιο συναινετικό πνεύμα που επέδειξε το κεντροδεξιό κόμμα της Πορτογαλίας, ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να πει ότι: στην Ελλάδα δεν έχουμε να κάνουμε, ούτε με το Μνημόνιο της Ιρλανδίας, ούτε με το Μνημόνιο της Πορτογαλίας και στις δύο χώρες υπάρχουν καλές προϋποθέσεις να περπατήσει το νέο τους πρόγραμμα.
«Εμείς επιζητούμε ένα μείγμα πολιτικής ανάμεσα σε αυτό που έκαναν δεκτό στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Άλλωστε, το Ζάππειο-ΙΙ, σε τελική ανάλυση, δεν ζητά τίποτε διαφορετικό απ' αυτό που ισχύει ήδη σε Ιρλανδία και Πορτογαλία» είπε προ ημερών και αυτό θα επαναλάβει.
Κομματική πειθαρχία στην Κ.Ο.
Έτοιμη να επιβάλλει κομματική πειθαρχία ενόψει της ψηφοφορίας του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, είναι η ηγεσία της Ν.Δ. που δεν επιθυμεί να υπάρξει η παραμικρή δημόσια διαφοροποίηση. Ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν το ψηφίζει, αλλά εμφανίζονται βουλευτές που κινούνται πιο συναινετικά, ενώ η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου αφήνει ανοικτό να δώσει θετική ψήφο, κίνηση που θα την οδηγήσει εκτός Ν.Δ.
Αν και επίσημα το κόμμα δεν τοποθετείται, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν, ότι διαφορετική στάση από την επίσημη γραμμή οδηγεί αυτόματα σε διαγραφή.
Σε αυτό το κλίμα ο βουλευτής κ. Σ. Χατζηγάκης, ζητεί να συγκληθεί η ΚΟ της ΝΔ προκειμένου να τεθούν οι απόψεις όλων των βουλευτών για το Μεσοπρόθεσμο.
«Εγώ δεν ψηφίζω το Μεσοπρόθεσμο. Θα κάνω αυτό που λέει το κόμμα μου. Ωστόσο πρέπει να γίνει ΚΟ, να τεθούν οι απόψεις των βουλευτών, να γίνει μία συζήτηση και εάν το κόμμα αποφασίσει μία γραμμή αυτή θα πρέπει να ακολουθηθεί» είπε και εμφανίζεται υπέρμαχος της συναίνεσης.
Συμμαχία αλά Πορτογαλία με τη Ν.Δ. θέλει ο ΛΑΟΣ
Μετά τον άγριο πόλεμο των τελευταίων ημερών, ο ΛΑΟΣ με οδηγό τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία και την άνοδο των δύο κομμάτων της συντηρητικής παράταξης, θέτει εκ νέου το θέμα της συμμαχίας με τη Ν.Δ.
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ γίνεται αναφορά στην εκλογική επίδοση των δύο συντηρητικών κομμάτων (του κεντροδεξιού κόμματος του νικητή Πέδρο Πάσος Κοέλο και του Λαϊκού Κόμματος), η οποία αποτελεί, όπως αναφέρεται, επιβράβευση της σοβαρότητάς τους και της επιλογής τους να κινηθούν «μακριά από στείρες αγκυλωμένες πρακτικές».
Παράλληλα, ο ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο και όπως δήλωσαν στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Καρατζαφέρη, «δεν πρόκειται να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στην κυβέρνηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου